Dar tac-tu ce mai face?

tac tu ce mai face totul despre mame

Mamele, cele atoatevinovate…

Ploaie, aglomerație, eu încercam să ies cu mașina din parcarea din fața blocului. În traficul din București, se știe, dacă stai să aștepți, riști să-ți crescă părul, unghiile și să mori din cauze naturale.

Nu am cum să aștept să se oprească mașinile, trebuie să-mi fac loc ușurel, mușcând cât mai mult din stradă. Câteodată, am noroc și mi se dă prioritate, dar n-am mereu norocul ăsta. Azi era o situație specială. Avem în mașină un copil pe care îl mânca pielea, la propriu, și se umplea de bube în timp ce așteptam să ieșim din parcare. Puțină nesimțire n-a omorât pe nimeni, mi-am zis, și am luat de volan să ies cu tupeu din parcare.

Când un șofer deschide geamul, nu iese nimic bun

N-am dat nici jumătate de metru înapoi, că m-am și trezit cu claxoane. M-am potolit imediat. Numai că mașina din spatele meu ajunge în dreptul meu, iar șoferul deschide geamul și îmi făcea semn să deschid și eu, aveam omul ceva de zis:

– Fă, ți-a luat mă-ta stradă?

La auzul acestor vorbe ce ai de făcut? Nu poți decât să te înduioșezi, vă zic eu.

– Nu, mi-a luat tata! i-am zis.

El a mai zis ceva în timp ce închidea geamul, iar eu am rămas uimită blocând și traficul, dacă tot era strada de la tata.

M-a claxonat toată lumea, dar nu m-a deranjat. Eram pe strada pe care mi-o luase tata. În drum spre spital, am stat un pic și m-am gândit la chestia asta cu mama care le face pe toate. Mama care le face pe toate, dar e responsabilă, invariabil, de toate relele, de fiecare dată.

Așa te-a învățat pe tine mă-ta?

N-am auzit niciodată să se spună și ”așa te-a învățat pe tine tac-tu”,  numai mama era pomenită la fiecare boacănă de-a mea din copilărie: ”Așa te-a învățat pe tine mă-ta?”. Cel mult, greșelile acestea erau puse pe seama educației de acasă, pe seama celebrilor ”șapte ani”, de care, nu-i așa?, tot mama e responsabilă.

Când lucrurile merg prost și ești în necaz, ești vai de mama ta, nicidecum vai de tatăl tău. Ca să nu mai vorbesc de altele mai grele, unde tot mama (cu toate rudele ei, în viață sau decedate) are un rol central, n-am auzit până acum înjurături de tată.

Dar tac-tu? El ce a păzit?

Sunt convinsă că gura lumii n-o să tacă niciodată, dar aș vrea să mai lase mamele în pace, că nu sunt ele vinovate pentru toate!

Să se mai zică și de tați, că și ei le pot lua copiilor străzi, și ei au rude și neam, și de la ei au copiii de învățat și ei pot ajunge subiect de înjurături, nu numai mamele! Pe bune!

Vino joi, 21 septembrie, de la ora 18.30, la Ateliere cu mămici, la Hotel Capitol, unde vom discuta despre siguranța copiilor la drum cu  dr. Adriana Diaconeasa – medic primar dermatolog – Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București și Emil Gâtej, psiholog și trainer la Academia Titi Aur. Detalii și înscrieri AICI.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație