Tradiții ciudate legate de bebeluși. Antrenament la oliță cu fluierul și baia în apă rece ca gheața

Veronica Guzun, redactor
traditii bebelusi

Fiecare cultură are un șir de tradiții și, uneori, superstiții pe care le respectă în primele zile de viață și în momentele cheie ale dezvoltării lor. Din exterior, par ciudate, dar sunt atât de împământenite, încât oamenii le urmează întocmai de sute de ani. Iată câteva dintre cele mai neobișnuite obceiuri, menționate de globalcitizen.org.

1. În Solapur, India, bebelușii sunt aruncați dintr-un turn de 15 metri înălțime. Copiii aterizează pe un cearșaf ținut întors de mai mulți oameni. Tradiția are mai bine de 700 de ani și spune că familiile care respectă acest ritual vor fi prospere, iar bebelușul, sănătos și norocos.

2. În Bali, bebelușii nu pot atinge solul până la vârsta de trei luni. Se crede că puritatea nou-născutului poate fi întinată prin orice contact cu solul murdar. La trei luni are loc o ceremonie specială ținută de preot, prin care sfințește părinții și copilul, în prezența vecinilor și a rudelor. Apoi, pruncul este pus pentru prima dată cu picioarele pe pământ. Acest ritual este făcut pentru a reintroduce sufletul în această lume, deoarece ei cred că bebelușul este reîncarnarea sufletului unui strămoș.

3. În provincia Eastern Cape din Africa, obiceiul Sifudu este practicat în a treia zi de viață a unui copil. Sifudu înseamnă „care trece copilul prin fum”. Este un fum obținut prin arderea frunzelor, care au un miros extrem de iute, culese din copacul Sifudu. Copilul este ținut cu capul în jos, deasupra fumului. Acest ritual este făcut pentru ca bebelușul să nu aibă frici și să nu fie timid.

4. În Grecia, și de altfel și la noi în țară, există obiceiul de a scuipa scurt un copil de trei ori pentru a alunga spiritele rele, ghinionul și deochiul.

5. În mod tradițional, cuplurile irlandeze nu consumă nivelul de sus a tortului de nuntă, ci îl congelează pentru a fi servit la botezul primului copil. Prăjitura este oferită oaspeților și apoi câteva firimituri sunt stropite peste fruntea copilului să-l binecuvânteze cu noroc.

6. Părinții din tribul Kisii din Kenya nu se uită în ochii nou-născuților. În cultura lor, privitul în ochi echivalează cu pasarea responsabilității. Iar, ca părinți, ei se simt responsabili de copiii lor și de aceea evită contactul vizual. Ca rezultat, copiii crescuți în această cultură caută mai puțin atenția părinților decât restul bebelușilor.

7. Antrenamentul la oliță al copiilor vietnamezi se face cu ajutorul unui fluier, încă din primele zile de viață. Atunci când copilul dă semne că vrea să meargă la toaletă, părinții fluieră. Astfel, cele două momente sunt legate și, cu timpul, copilul nu își face nevoile decât atunci când aude fluierul. Acest rezultat e atins aproximativ la vârsta de nouă luni.

8. Poporul wolof din Mauritania consideră că saliva umană poate reține cuvinte, astfel încât scuipă copilul pentru a-l acoperi cu binecuvântări. Femeile îl scuipă pe față, iar bărbații în urechi, apoi întind saliva pe tot corpul pentru un efect ”extins”.

9. În Nigeria, părinții din tribul igbo aleg o rudă de încredere care în cadrul unui ritual, mestecă piper aligator, apoi îl scuipă pe un deget și unge cu acel piper interiorul gurii copilului, pentru ca bebelușul să articuleze la fel de bine cuvintele cum face acea rudă.

10. Femeile Maya din in America Centrala fac baie copiilor lor în apă rece ca gheața pentru a-i calma și a liniști erupțiile cutanate apărute de la căldură. După această baie, copiii dorm neîntorși.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa