Tradiții internaționale de Crăciun

Adriana Moscu
traditii-internationale-totul-despre-mame

Adoptă și tu aceste tradiții internaționale de Crăciun, pentru un plus de distracție în familie

În fiecare an, pe 25 decembrie, creștinii din întreaga lume celebrează Crăciunul – Nașterea Domnului. Dar, hei, peste tot sunt diverse tradiții internaționale, pentru că, de exemplu, în Australia, Crăciunul pică în plină vacanță de vară!

Și în Suedia, jumătate din populație se uită în Ajun la Donald Rățoiul. Ce să zic, nu m-ar deranja să petrec sărbătorile pe o plajă exotică, dar pentru că anul ăsta nu pot (cum n-am putut nici anul trecut și, tot așa, de vreo 36 de ani încoace), m-am gândit să împărtășesc cu voi nişte tradiții internaționale de Crăciun pe care, desigur, le puteți aplica și aici!

O scurtă poveste de Crăciun

Dar, înainte să vă introduc cu totul în temă, să mai păstrăm puțin suspansul și vă spun câte ceva despre originile acestei sărbători – nu tocmai simple și concrete. De fapt, nimeni nu știe data exactă de naștere a lui Iisus, pentru că nu apare pe nicăieri în Biblie. Așadar, cine a stabilit că pruncul s-a născut pe 25 decembrie? Prima dată înregistrată ca 25 decembrie apare în anul 336 d. Ch., în timpul domniei împăratului roman Constantin, care a fost și primul împărat roman convertit la creștinism. Câțiva ani mai târziu, Papa Iulian I a declarat în mod oficial ziua de naștere a lui Iisus ca fiind 25 decembrie.

O tradiție timpurie vorbește despre faptul că atunci când îngerul a vestit-o pe Maria că va avea un copilaș desebit, era 25 martie. La un calcul simplu, deducem că la 9 luni după această dată suntem în 25 decembrie!

Însă data de 25 decembrie poate să fi fost aleasă ca ziua de naștere a lui Hristos pentru că ea coincide cu solstițiul de iarnă și cu momentul în care vechii romani celebrau festivalul numit “Saturnalia”. Le-a fost simplu să mai adauge o sărbătoare în aceeași perioadă! 

Oricum ar fi, Crăciunul e prilej de bucurie pentru toți. Eu am fiert deja niște vin roșu, în care am presărat scorțișoară și cuișoare și îl savurez în timp ce scriu pentru voi ce alte tradiții internaționale puteți adopta în jurul bradului. Și nu numai!

În Portugalia, darurile se deschid de două ori

Există aici un obicei potrivit căruia părinții pregătesc daruri diferite, pe care le deschid o dată în Ajunul Crăciunului, seara, și încă o dată a doua zi, dimineața, imediat după ce se trezesc copiii. Dar poate că asta face parte din acele tradiții internaționale despre care cei mici nu ar trebui neapărat să afle…

Americanii decorează bradul cu floricele de porumb!

Chiar așa! Ce idee mai ingenioasă decât o ghirlandă de floricele de proumb agățată în pom, pe post de zăpadă? Atenție! Nu e recomandată dacă ai copii prea pofticioși. Sau animăluțe de companie prin preajmă! Și dacă popcornul se mută de Crăciun în brad, pe masă, majoritatea americanilor așază o delicioasă friptură de curcan la cuptor, cu sos de afine. Yummy!

În Finlanda, Crăciunul  este întâmpinat în saună

Aici, iarna vine cu temperaturi scăzute și straturi peste straturi de omăt, care cad peste case și păduri. Și dacă noi tânjim acum după un strop de alb, până vine Crăciunul finlandezii s-au săturat deja de zăpadă. Alternativa lor? O baie fierbinte într-o saună în aer liber! Trebuie musai să fie o saună din lemn, înconjurată de zăpadă și lumânărele. Ei bine, da, avem și noi așa ceva, în stațiunile cu ape termale. Așa că fuga la băi!

În Canada, vecinii se deghizează în Moș Crăciuni

Apoi, se îndeamnă unii pe alții să ghicească cine se ascunde sub barba lungă. Dacă sunteți o gașcă mai mare, puteți face și voi concurs de ghicit “Cine-i moșu?”. Cine a ghicit cel mai des, primește o acadea în plus. Sau, pentru cei mici, permisiunea să stea treaz până la 12 noaptea.

În Islanda, televiziunea își întrerupe emisia

Asta mi se pare, de departe, cea mai cool tradiție dintre toate. Televiziunea din Islanda (o țară cu numai 300 000 de mii de locuitori), își întrerupe emisia între 5-10 PM, pe motiv că, oricum, toate familiile sunt ocupate cu cina festivă. Puteți lua și voi exemplul – închideți televizorul și bucurați-vă de masa bogată și de faptul că vă aveți unii pe alții.

În Suedia, Rățoiul Donald e vedetă în Ajun

Deși tot o țară nordică, aici lucrurile se petrec puțin altfel. În Ajunul Crăciunului, jumătate din populația Suediei se uită la desene animate cu Donald Rățoiul. Sunt atât de devotați canalului Disney, încât știu pe dinafară replici întregi. Însă asta e o tradiție de dată actuală. Festivitățile încep în Suedia pe 13 decembrie, când suedezii o serbează pe Sfânta Lucia, patroana luminii. Înainte ca soarele să apună, fata cea mai mare a familiei se îmbracă precum “Regina luminii”, într-o rochie lungă și albă și poartă pe cap o coroană din frunze. Cântă “Santa Lucia” și servește cu cafea membrii familie. Și cei mici se implică: împreună cu cei mari, ei merg să aleagă cel mai potrivit pom de Crăciun, cu doar o zi înaintea marii sărbători.

Sud-coreenii își îmbracă Moșul în albastru

Probabil pentru că spiritul roșu propus de cola nu a ajuns atât de departe. Aici, Moșul se cheamă Santa Haraboji (“sfântul bunic”) și obișnuiește să împartă bani, în loc de cadouri. Pragmatică din fire, eu recunosc că ador această tradiție!

În Germania, banii se dau, nu se primesc

Aici, mai degrabă banii se strâng pentru a fi donați sub formă de acte caritabile, diverselor fundații. De obicei, donațiile sunt strânse de copii în bisericile catolice de pe întreg cuprinsul țării sau din poartă în poartă, în timp ce cântă colinde de Crăciun și sunt costumați în păstori.

În Argentina se lansează lampioane 

Este o tradiție care are loc în Ajunul Crăciunului – băștinașii creează lampioane, pe care le decorează cum știu mai frumos. Sunt numite “globos” și sunt lansate spre cer imediat după miezul nopții.

În China, ghirlandele roșii garantează fericirea

În patria decorațiunilor, Crăciunul nu poate fi altfel decât spectaculos! Aici, sărbătoarea se numește Sheng Dan Jieh, care înseamnă “Festivalul Sfintei Nașteri”. Creștinii chinezi decorează casele cât mai vesel posibil, cu ghirlande colorate sau de un roșu intens – culoarea fericirii – pe care le agață la ferestre, pentru a împărtăși bucuria cu trecătorii.

Etiopienii se îmbracă în alb

Aici, Crăciunul se numește Ganna, iar creștinii de rit ortodox obișnuiesc să se adune în biserică, eveniment pentru care se îmbracă în straie albe de sărbătoare. Majoritatea etiopienilor meșteresc un shamma tradițional – un șal subțire de bumbac, alb cu dungi viu colorate.

În Franța, Crăciunul e așteptat cu prăjituri delicioase

Francezii perpară dulcele tradițional, numit Buche Noel, un sortiment de tort umplut cu cremă de unt.

În Olanda, Sfântul Nicolae e la putere

Sărbătoarea cea mai așteptată a iernii este în Olanda cea a Sfântului Nicolae, celebrată pe 6 decembrie. Adoptă și tu tradiția lor de a face prăjiturele sub forma primei litere din numele de familie – puteți face asta tot anul, nu doar de Crăciun!

Italienii celebrează scena nașterii

Ei sunt în mod tradițional legați de Fecioara Maria, așa că nu aveau cum să nu o preaslăvească tocmai de Crăciun. Familiile din Italia reconstituie acasă scena din staul, într-un colț al uneia dintre încăperi, apoi, în fiecare dimineață, spun rugăciuni în fața ei, în timp ce aprind lumânări în semn de mulțumire.

Spaniolii dansează în stradă

Spirit latin, spaniolii își manifestă bucuria în plină stradă, dansând și cântând. După ce decorează cât mai colorat bisericile, casele și ușile de la intrările în locuințe, încep să vândă tamburine, castagnete și alte instrumente muzicale care vor acompania petrecăreții în stradă și vor umple tuturor inimile de bucurie.

Citeşte şi:
Trei idei distractive de Crăciun, din materiale reciclate
5 tradiţii de sărbători pe care le voi scoate de la naftalină în acest an
Cadouri cool pentru bunici, create de nepoţi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa