Tu cum sărbătorești Anul Nou? Îți dăm câteva idei, adunate din toată lumea

TOTUL DESPRE MAME
Artificii Totul despre mame

Acum câțiva ani, am petrecut Revelionul în Berlin, în casa unor prieteni, alături de invitați din câteva țări diferite. La miezul nopții, amicii spanioli ai gazdei mele își îndesau în gură o grămadă de boabe de struguri, iar germanii turnau plumb topit în vase cu apă. Erau tradiții necunoscute mie, iar în curând am aflat de unde vin și ce semnifică. În plus, mi-a fost prezis și mie norocul în noul an cu ajutorul modelelor desenate de metalul topit în vasul cu apă.

Vă împărtășesc astăzi câteva dintre tradițiile cele mai cunoscute legate de sărbătorirea Anului Nou. Poate vă hotărâți să vă jucați puțin de Revelion, făcând alături de cei mici pe japonezii sau pe irlandezii. Sunt pretexte minunate de a învăța experimentând, dar și idei pentru o petrecere inedită și plină de veselie.

În Austria, se face schimb de amulete numite purtătorii de noroc (Gluecksbringer). Acestea sunt bomboane de ciocolată și marțipan în formă de porcușori, potcoave, trifoi cu patru foi sau monede de aur.

În unele locuri din Irlanda, oamenii atârnă pâinici peste ușile sau ferestrele închise înainte de intrarea în noul an. Se crede că acestea vor alunga din casă orice necaz și vor atrage bunăstarea.

Anul Nou japonez începe pe 1 ianuarie și durează două săptămâni. În această perioadă, japonezii fac tot felul de lucruri pentru prima oară în acel an, așa că aproape fiecare dintre ele este motiv de celebrare. De exemplu, zilei de 2 ianuarie îi este rezervată prima scriere, kakizome. Fiecare dintre membrii familiei  își inscripționează poemul sau proverbul preferat pe o bucată lungă de hârtie, folosind cerneală nouă, amestecată chiar atunci.

În Ecuador, oamenii de adună la miezul nopții în piețe, în jurul unor focuri mari. Aduc cu ei fotografii ce reprezintă lucruri care n-au mers bine în anul care se încheie și le ard, sperând să alunge astfel ghinionul. Puteți încerca și voi, dacă simțiți că în anul ce se încheie v-a tot urmărit un ghinion anume. (Dar, vă rugăm, nu provocați incendii!)

În Puerto Rico, oamenii aruncă pe geam apă folosind găleți mari, pentru a curăța anul ce vine de toate relele.

Spaniolii își așază în față la miezul nopții farfurioare cu câte douăsprezece boabe de struguri, pe care încearcă să le mănânce până se opresc bătăile ceasului.

În Danemarca, oamenii sparg farfurii și alte vase izbindu-le de ușile prietenilor. La sfârșitul nopții e un haos de nedescris în fața ușilor, dar e semn bun, căci cei care au cele mai multe cioburi în fața ușii sunt oamenii cu cei mai mulți prieteni.

Chinezii întâmpină noul an cu ușa casei vopsită în roșu, care simbolizează noroc și bunăstare. În ultima zi din an ascund toate cuțitele din casă și se feresc de ele. Motivul este simplu: dacă cineva se taie cu un cuțit în noaptea dintre ani, acela taie și porția de noroc a familiei sale.

În Chile, Anul Nou este întâmpinat în cimitire. Locuitorii își aduc scaune, pregătesc reuniunea și așteaptă intrarea în an alături de străbunii lor. Această tradiție arată cât de puternice sunt legăturile de familie în această țară, cât de importantă este comunitatea și legătura dintre oamenii locului. Chilienii au un mare respect pentru bătrânii comunității și trăiesc în familii extinse, în care bunicii și străbunicii sunt apreciați și iubiți.

Acum, că am aflat câteva dintre tradițiile internaționale care fac din Anul Nou o sărbătoare a bucuriei și a speranței, să nu le uităm pe ale noastre. Bunicii noștri credeau că anul ce vine va fi plin de lumină și de belșug pentru acela care lasă lampa aprinsă în noaptea dintre ani, până dimineața. Iar prosperitatea și norocul sunt chemate cu ajutorul incantațiilor magice din colindele tradiționale, așa că bucurați-vă atunci când vă trec pragul colindătorii pentru a vă aduce în case Plugușorul sau Sorcova. Românii își curăță casa, straiele și pregătesc mese îmbelșugate și cred că așa cum este prima zi din an va fi tot anul. Nu uită să strecoare prin buzunare bani pentru a atrage bunăstarea și petrec alături de prieteni, pentru a avea un an plin de veselie.

Oricum vă hotărâți să întâmpinați noul an, un lucru e sigur: trebuie să fiți veseli și optimiști și să aveți numai gânduri pozitive. Ghinionul se sparge și norocul pătrunde în casele celor care cred în mai bine, așa că pregătiți-vă de un an mult mai bun, luminos, plin de noroc și veselie! La multi ani!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa