Zece capcane ale Snapchat, aplicația în care copiii fug de părinți

Lumea digitală în care trăim face ca greșelile să fie mai greu de reparat. Aplicația Snapchat poate fi folosită pentru legături distractive, instante cu cei iubiți. Folosirea neadecvată poate avea consecințe groaznice. Iată zece lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a le permite copiilor să instaleze o astfel de aplicație.

Zece capcane ale Snapchat

Pe măsură ce mai mulți părinți și chiar bunici îmbrățișează Facebook-ul, tinerii par să migreze spre noi forme de rețele sociale. S-au săturat de mamele care postează fotografii vechi cu ei și spun povești de familie, indiferent de cât de drăguți sau adorabili îi cred părinții lor.

O aplicație populară printre tineri este Snapchat, o aplicație gratuită pentru sharing de poze și filme. Adolescenților le place că pot “împărtăși un moment caraghios” cu prietenii, și în mai puțin de 10 secunde acesta dispare. Să fii informat și să stabilești un set de reguli privind rețelele sociale îl poate ajuta pe copil într-un labirint digital care altfel ar putea să-l ducă spre dezamăgire sau dezastru.

Zece capcane ale Snapchat

Iată zece lucruri pe care părinții și copiii ar trebui să le știe despre Snapchat înainte de a decide dacă să-l folosească sau nu.

1. Este ușor de folosit. Tinerii îl consideră un mod distractiv de a ține legătura cu prietenii apropiați împărtășind fotografii caraghioase de la mall, de la școală sau din alte locuri. Este un instrument pentru comunicații digitale, care poate fi folosit în scopuri bune dar și rele. Discuțiile cu copiii despre folosirea adecvată a aplicației pot preveni probleme care pot apărea dacă le permiteți folosirea Snapchat.

2. Imaginile dispar și nu prea. Unii tineri presupun că datorită faptului că pozele și filmele, sau cum le spun ei “snap-uri”, dispar în doar câteva secunde, aplicația este inofensivă. Însă, imaginile pot fi salvate ca “screenshot” – captură de ecran. Asta e îngrijorător pentru părinți, pentru că nu au control asupra a ceea ce circulă pe ecranele copiilor lor. Și de asemenea, ar putea să reprezinte material pentru viitoare hărțuiri pe internet.

Zece capcane ale Snapchat

3. Atenție la vârstă. Sanpchat are “termeni de utilizare” care trebuie citiți și discutați. Acești termeni includ verificarea că utilizatorul are cel puțin 13 ani și dacă are mai puțin de 18, are acordul părinților. Utilizatorul este de asemenea de acord să dea Snapchat dreptul de a accesa agenda și permite trimiterea informațiilor din agendă spre serverele aplicației. Acum tocmai ați împărtășit informații private de contact ale familiei și prietenilor fără permisiunea lor.

4. Cedezi drepturile pentru imagini! Când trimiți un “snap” îi dai aplicației Snapchat “drepturi neexclusive, universale, gratuite, transferabile, de a folosi, reproduce, modifica, adapta, publica, crea variante asemănătoare, distribui, prezenta și afișa conținutul creat de utilizator prin folosirea serviciilor, în funcție de setările de intimitate ale serviciilor care controlează cine poate vedea conținutul”.

5. Risc de dosare penale! Odată ce ai creat un cont, accepți responsabilitatea totală pentru activitatea din timpul în care ești autentificat. Un caz real care a implicat doi tineri s-a derulat în acest fel: Tânărul de 15 ani schimba “snap-uri” cu o fată de 14 ani. La început, se distrau. În curând ea i-a trimis poze în lenjerie intimă apoi poze topless. Băiatul le-a salvat. Când mama lui a descoperit pozele, a fost șocată și a verificat legile din statul în care locuiau. Pentru că fata avea 14 ani, faptul că băiatul avea pozele pe telefon era considerat deținere de pornografie infantilă. Părinții fetei puteau depunere plângere, și cel mai probabil băiatul ar fi rămas cu dosar de delincvent sexual. Din fericire familiile s-au înțeles și o situație foarte gravă a fost evitată.

Zece capcane ale Snapchat

6. Nu există anonimitate online. Chiar și pentru copiii atenți și precauți cu ceea ce trimit și cui trimit, faptul rămâne că tot ce este pus online, este public – chiar dacă poza dispare în câteva secunde. Încă e posibil ca tot ce postezi să te ajungă din urmă. Conform lui Adam McLane, “nu există anonimitate online, doar anonimitate percepută. Oricând dispozitivul tău se conectează la internet asociază 100% activitatea ta cu dispozitivul. (Fiecare dispozitiv are un identificator unic, ca o amprentă. Când îl cumperi și îl înregistrezi, acea tranzacție este asociată cu tine și orice faci apoi cu dispozitivul te arată cu degetul).”

Zece capcane ale Snapchat

7. Variante pentru tinerii sub 13 ani. O versiune modificată, “Snapkidz”, este disponibilă pentru copii sub 13 ani. Ei încă pot face “snap-uri”, pot desena pe ele și crea capturi. Însă, similitudinile se opresc aici. “Snap-urile” nu pot fi trimise. Întreaga experiență are loc pe dispozitivul unde sunt salvate “snap-urile”.

8. Imaginile șterse pot fi recuperate. Unii utilizatori de Snapchat ar putea fi surprinși că experții criminaliști susțin că orice date pot fi extrase de pe telefonul cuiva, chiar și după ce imaginile au fost șterse.

9. Este o îngrijorare legitimă că Snapchat poate fi folosit pentru “sexting” – trimiterea de poze explicite sexual sau nuduri. Ajutați tinerii să realizeze că prin posibilitatea capturii ecranului, e posibil ca poze intime, private, să ajungă să circule pe internet.

10. Vorbiți cu tinerii despre Snapchat și despre toate formele de rețele sociale. Găsiți puncte comune cu care să cădeți de acord. Tinerii de azi se pricep la tehnologie. Lăsați-i să vă învețe despre aplicațiile pe care preferă să le folosească și de ce. Asigurați-vă că înțeleg că tot ceea ce postează acum poate reveni mai târziu în viața lor ca un bumerang, când se vor aștepta mai puțin. Prezența online a cuiva lasă urme. Ajutați-i să ia decizii înțelepte care să-i țină pe ei și reputația lor în siguranță.

Această eră digitală face greșelile greu de reparat. Țineți minte, singura metodă sigură ca un filmuleț sau o poză nepotrivite să nu ajungă să fie distribuite este să nu le încărcați.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()