Mama surogat: o solutie controversata pentru cuplurile infertile

TOTUL DESPRE MAME

 

Conform unui material Mediafax naşterea prin procedura unei mame surogat (sau mamă  purtătoare) şi fertilizarea cu terţ donator fac obiectul reglementării printr-un nou proiect de lege prezentat, luni, de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.

Asociatia Mame pentru Mame sustine in principiu orice initiativa legislativa concepută cu responsabilitate si menită să imbunatateasca viata parintilor si copiilor din Romania – imposibilitatea de a aduce pe lume un copil este o drama pentru orice familie care isi doreste acest lucru si este bine ca cei cu probleme grave de infertilitate vor putea apela legal si la solutia mamei-surogat. Este esential ca factorul financiar sa nu fie o motivatie pentru femeile care isi vor lua angajamentul sa poarte copilul acestor cupluri infertile, iar practica sa fie bine reglementata si in ceea ce priveste criteriile de eligibilitate a celor care apeleaza la o mama-surogat.

De ce este mama surogat o soluție controversată?

Soluția este controversată pentru că iscăm sa incurajam doua fenomene discutabile: aparitia unei industrii a nasterii prin mama surogat (asa cum se intampla in India unde cea mai banoasa oportunitate profesionala pentru femeile sarace este aducerea pe lume a copiilor pentru cupluri de straini cu dare de mana) si a nasterii-surogat ca solutie pentru femeile fertile dar care nu doresc sa-si modifice silueta cu o sarcina (fenomen des intalnit la Hollywood unde vedetele angajeaza mame-profesioniste pentru a le purta si naste copii). In Romania, tara cu multe femei sarace si fara repere morale clare (vezi scandalul recoltarii de ovule de la rrome dintr-o clinica de fertilizare din Bucuresti) pericolul aparitiei primului fenomen este foarte mare.

Deasmenea conform proiectului de lege, copilul nascut cu ajutorul unei mame-surogat trebuie predat in termen de 48 de ore parintilor ceea ce ridica problema modului alaptarii acelui copil. Consideram ca proiectul de lege ar trebui sa se refere si al acest aspect esential pentru sanatatea copilului.

In plus, organizatia noastra doreste sa aduca in prim plan inca o data o problema care ar putea face obiectul unei initiative legislative favorabile si care poate veni in ajutorul persoanelor afectate de infertilitate: numarul foarte mare de copii frumosi si sanatosi din centrele de plasament – statul roman ar putea sa incurajeze si mai mult cultura adoptiei prin simplificarea si facilitarea procedurii de adoptie si mai ales prin promovarea ei ca solutie optima pentru persoanele si cuplurile infertile care isi doresc un copil.

Reproducerea este in mare un subiect tabu tratat cu multe retineri chiar si in societatile cele mai avansate, este normal ca orice legat de acest subiect sa starneasca polemici aprinse

Odata cu progresele stintelor medicale devin posibile interventii care ridica serioase intrebari etice morale si sociale. Aceasta chestionare severa a practicilor si reactii vehemente din partea socvietatii civile si a lumii religioase sunt absolut de inteles, ele au aparut de-a lungul timpului atat in cazul transplantului, al folosirii celulelor stem cat si in cel al fertilizarii IV. In timp societatea a invatat sa accepte aceste posibilitati si incet-incet s-au integrat in modul nostru de viata.

Angajamentul unei femei pentru a purta sarcina si a da nastere copilului provenit de la o femeie sau cuplu diferit nu este o practica noua in occident, societatea noastra insa are nevoie de timp pentru a se acomoda cu o astfel de idee. Este un proces complex cu implicatii medicale, financiare, legale, psihologice, indiferent daca mama purtatoare face din aceasta experienta una benevola sau una pur comerciala.

Maternitatea, sarcina, infertilitatea si nasterea sunt experiente extrem de complexe si speram ca legiferarea acestor practici se va face de catre persoane avizate care au experienta vasta in reproducerea asistata, psihologie si drept. O astfel de procedura are implicatii serioase si afecteaza atat viata mamei surogat cat si a mamei genetice. Copiii care iau viata pe aceasta cale se pot confrunta si ei cu problemele lor, similare celor care au fost adoptati. Informarea este calea cea mai buna pentru a trece cu succes printr-o astfel de situatie, ca in orice alta situatie legata de maternitate si parenting.

Articol preluat de pe www.mamamepentrumame.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa