10 exerciţii care te ajută să devii un părinte mai bun

parinte-mai-bun-totul-despre-mame

Poţi să ajungi un părinte mai bun şi prin câteva exerciţii zilnice

Am aflat recent că există exerciţii prin care poţi deveni un părinte mai bun. Ştiu că numai la auzul cuvântului exerciţii ai impresia că urmează ceva deosebit de dificil, dar îţi dau cuvântul meu că nu e deloc aşa.

Exerciţiile acestea nu sunt nici grele, nici costisitoare, nici neplăcute sau consumatoare de timp. E adevărat, totuşi, că există o condiţie mare de tot pentru reuşita lor: răbdarea şi înţelegerea.

Adaugă muntele de iubire de care eşti, oricum, capabil, şi vei reuşi să le bifezi pe toate. Iată cele 10 exerciţii care te pot ajută să fii un părinte mai bun:

1. Ascultă mai mult şi vorbeşte mai puţin

După o zi grea de muncă, e destul de complicat să dai dovadă de o atenţie maximă îndreptată către interlocutor, chiar dacă cel care îţi vorbeşte e copilul tău. Dar, tocmai pentru că ai un dialog cu cea mai importantă persoană din viaţa ta, fă un efort şi ascultă ceea ce spune el, minimizând dorinţa ta de a sporovăi. Dacă îl vei asculta, îl vei încuraja să fie mereu deschis către comunicarea cu tine, dar şi să înţeleagă că îl apreciezi şi iei mereu în considerare gândurile, părerile şi sentimentele.

2. Ţine-ţi promisiunile

Nu o dată ne trezim că le facem copiilor noştri tot felul de promisiuni, pe care nu mai reuşim să le ducem la bun sfârşit. De aceea, înainte de a te lansa cu entuziasm în tot felul de angajamente, mai bine gândeşte-te câte dintre ele sunt sau nu fezabile. Iar atunci când găseşti cele câteva promisiuni despre care ştii sigur că se vor concretiza, du-le la bun sfârşit fără să mai dai vreo secundă înapoi.

3. Petrece cu cel mic timp de calitate, fără întreruperi

Adică învaţă să faci din timpul petrecut cu al tău copil un timp care să vă aparţină în exclusivitate şi în care să nu apară intruşi de tipul telefoanelor mobile, al televizorului, internetului sau al altor gadgeturi atractive pentru tine. Tu cum te simţi când prietenii tăi îşi verifică constant Facebook-ul atunci când ieşiţi împreună în oraş? Aşa se simte şi cel mic, fii sigur!

4. Încetează să fii exagerat de competitiv

Dacă o să te tot compari cu alţi părinţi, iar pe copilul tău cu alţi copii, n-o să vezi niciodată părţile bune din viaţa ta de familie. Dimpotrivă, o să ţi se pară mereu că eşti plin de defecte, că faci numai greşeli şi că rareori îţi iese ceva bine, nesiguranţa şi îndoiala fiind cele care îţi vor guverna zilele şi nopţile. Atâta timp cât prinzi părţile pozitive din exemplele date de ceilalţi şi poţi deveni şi tu, cu ajutorul lor, un părinte mai bun, e minunat! Dar dacă nu, renunţă la această tendinţă exagerată de competitivitate şi concentrează-te mai mult pe tine şi ai tăi.

5. Vezi partea bună a lucrurilor

Lasă grijile deoparte. Sau cel puţin permite-le să te deranjeze într-un singur moment al săptămânii. E clar că bunăstarea copilului tău este, din toate punctele de vedere, prioritatea ta, dar să fii genul de părinte care simte constant deasupra capului un drob mare de sare şi care crede că nimic din ce-şi propune pentru el n-o să iasă, nu e deloc ideea pe care ar trebui s-o urmezi. Fii ancorat în prezent şi bucură-te de fiecare lucru pe care îl fac copiii, învăţând să iei fiecare pas aşa cum vine, adică pe rând.

6. Lasă-l pe copil să mai zboare şi singur

Dacă eşti genul de părinte elicopter, care stă mereu în preajma copilului, aproape sufocându-l cu grija sa, ar fi bine să iei o pauză. Să-ţi laşi puiul să zboare singur, fără a-i sufla mereu în ceafă, face parte din procesul prin care el devine independent. Trebuie să-şi ia uşor viaţă în piept şi să ia decizii, să înveţe din greşeli, să capete curaj să progreseze şi să nu-i fie frică să-şi manifeste personalitatea.

7. Citiţi mai mult

Poate că pentru generaţia copiilor de azi cărţile sunt demodate, dar nimic nu e demodat în a fi inteligent şi cultivat. Şi cum aceste două atribute se dezvoltă enorm de mult cu ajutorul cititului, nu te teme că eşti un părinte desuet, dacă, în loc de televizor şi calculator, îi pui copilului tău o carte interesantă în mână, îţi iei şi tu alta şi te aşezi lângă el, ca să pătrundeţi în lumea magică a lecturii. Nu numai că poţi contribui aşa la educarea lui, dar creezi şi momente frumoase de conexiune, care vor fi cu drag memorate.

8. Întăreşte-ţi relaţia cu partenerul

Dacă dragoste şi bună înţelegere nu e, nimic nu e. Copiii cresc cel mai bine într-o familie în care părinţii îşi manifestă în fiecare zi a vieţii lor iubirea pe care şi-o poartă, se ajută şi se înţeleg reciproc, învăţând şi reînvățând constant să se descopere şi să se aprecieze. Aşa că fii un exemplu la acest capitol, iar copilul tău va avea un model de urmat şi va fi sănătos emoţional.

9. Demaraţi un plan prin care să puneţi idei noi în aplicare

Tradiţiile familiei tale sunt, încă, destul de puternice şi vă ţin strâns legaţi în mai multe momente ale anului. Dar ce-ar fi dacă ai demara un plan prin care să pui în aplicare noi idei menite să vă solidifice ca familie, precum călătorii în locuri noi, un curs tematic la care să mergeţi în gaşcă, o seară săptămânală de film de familie sau alte lucruri de acest fel.

10. Spune-le copiilor tăi cât de mult îi iubeşti

Eu le spun copiilor că-i iubesc de când s-au născut şi nu cred că o să vină vreun moment din viaţă când o să mă opresc din a face astfel de declaraţii. Chiar dacă unele persoane cred că repetiţia te iubesc-ului devine o banalitate şi nu va mai avea aceeaşi încărcătură spusă zilnic, adevărul e că la noi în familie nu se simte niciodată o suprasaturaţie din acest motiv. Dar, în cazul în care ţi se pare că ai cam exagerat, alternează declaraţiile orale cu cele scriptice şi spune-i copilului că-l iubeşti printr-un mesaj lăsat în pacheţelul pentru şcoală sau un bilet într-un penar. Ba poţi face chiar şi gesturi care să-l impresioneze şi care să-i arate cât de important e pentru tine, făcându-i surprize, pregătind mâncarea lui preferată sau scoţându-l pe nepusă masă în parc sau la filmul dorit. Va funcţiona!

Adaptare după 10 Practices that will Make You a Better Parent.

Îți recomandăm și ”Cum să ne păstrăm copiii aproape”, de Gordon Neufeld și Gabor Mate și află ce ai de făcut pentru a-ți păstra copilul aproape și în perioada dificilă a adolescenței. Detalii AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()