10 modalităţi egoiste de a te păstra echilibrat ca părinte

Ruxandra Mateescu
10 metode de a te păstra echilibrat ca parinte / Totul despre mame

Viața de părinte are momentele sale de film horror…

... dar există însă metode de a-ţi păstra echilibrul chiar şi atunci când mergi pe bârnă încălţată în pantofi cu tocuri cui.

V-aţi speriat probabil atunci când aţi zărit alăturarea celor doi termeni din titlu: egoist şi părinte. Ei bine, nu e nimic de groază la mijloc, deoarece cercetătorii au dat verdictul: avem voie, ca părinţi, să fim puţin egoişti din când în când. Şi tot cu ajutorul echipelor de cercetare multidisciplinară, conduse cu calm şi zâmbetul pe buze de către mine, mama a doi copii, mămica de afaceri şi mama care lucrează de acasă, am pus la punct un plan în 10 paşi pentru a te păstra echilibrat ca părinte.

1. Shopping, salon, masaj, spa, răsfăţ etc. Ştiu, pare un sfat banal şi arhicunoscut. Şi totuşi, când a fost ultima dată când ţi-ai rezervat o zi numai şi numai pentru tine, fără cântecele despre animale, fără pregătit lecţii, fără „ce mâncăm diseară” sau „nu vreau să fac baie!” Ştiu că ai în dulap câteva lacuri de unghii în culori sexy şi chiar şi un ulei de masaj pe care scrie „exotic”. Dar, serios, când le-ai folosit ultima oară?

Gata, pune mâna pe telefon şi fă-ţi o programare! La un salon de fiţe, să fie balul, bal!

2. Schimba încuietorile camerelor. Exact, nu te face că nu ai înţeles. Da, da, chiar despre asta vorbesc: cheie la camera matrimonială! În scurt timp vei realiza cât de aproape erai de fericire şi nici măcar nu ştiai. Şi nu mă refer aici la orele târzii din noapte în care îţi poţi îmbrăţişa soţul fără să mai stai cu urechile ciulite, ci şi la minutele de peste zi în care te poţi refugia în spatele uşii încuiate cât să îţi linişteşti puţin mintea.

Extra sfat: ai mare grijă să fie o încuietoare extrem de silenţioasă! Altminteri, cu fiecare răsucire în broască vei declanşa un adevărat efect pavlovian: țac cheia în usa – țac una bucată copil care plânge cu sughiţuri în faţa ei (din motive întemeiate şi foarte grave, desigur).

3. Peştera mamei. Acum, că ai cheie la cameră, îţi poţi construi aici un mic „bârlog” pe care îl poţi folosi pentru a-ţi încărca bateriile în timpul somnului de prânz al celor mici, al pauzei pentru desene animate sau când este rândul soţului să caute piesa aia minusculă dar foarte importantă printre miile de piese lego din cutie. Cărţile preferate, muzică, un fotoliu comod, fotografii, orice te ajută să te reconectezi cu acea parte din tine care este şi altceva decât părinte.

4. Bea o cafea singură. Nu în bucătărie, nu în fața laptopului proptit printre jucării. O dată pe săptămână, îmbracă-te frumos şi ieşi din casă, singură, să bei o cafea – la o terasă, plimbându-te pe străzi sau chiar stând în maşină. Doar tu cu tine şi gândurile tale. Nu trebuie să dureze mai mult de jumătate de oră, dar garantez că face minuni!

5. Bea o cafea singură la ora nouă seara. Ei bine, adevărul este ca o noapte albă (cu scântei sau fără) este unul dintre cele mai egoiste şi mişto moduri de a te păstra echilibrat ca părinte, aşa-i? Dacă nu adormi la preludiu, desigur.

6. Mens sana in corpore sano! Mersul la sală, gimnastica, zumba, înotul, de preferat împreună cu o prietenă, sunt metode bune de a-ţi regăsi echilibrul psihic, dar şi fizic după o săptămână de stat cu cei mici. Este un lucru bine ştiut că exerciţiile fizice ajută nu doar o siluetă frumoasă dar şi o minte sănătoasă.

7. Ai grijă de sănătatea ta! Vitaminele şi controalele medicale periodice ar trebui să fie şi pentru tine o rutină, aşa cum procedezi pentru copiii tăi. Deşi costă şi ştim că noi, părinţii, preferăm să cheltuim până la ultimul leu pentru cei mici, un părinte astenic sau chiar bolnav nu este nicidecum un părinte echilibrat. Consideră vizită la medic de două ori pe an şi cura de vitamine un mod „egoist” de a fi un părinte mai bun.

8. Nu vă închideţi în tărâmul mami – tati! Viaţa socială este extrem de importantă. Însă, aşa cum ai nevoie de ieşirile în parc împreună cu alte familii ce au copii ca şi voi, la fel de importante sunt şi serile adulţilor. Fără copii prin preajmă, doar un vin bun şi multe poveşti de pus ţara la cale.

9. Cere ajutorul! Nu, nu eşti egoistă dacă ceri ajutorul la curăţenie, la făcut piaţa sau rogi pe cineva apropiat să stea cu piticii o oră. Eşti doar un om normal care oboseşte din când în când şi face tot posibilul să nu transforme epuizarea în urlete şi crize de nervi în faţa copiilor.

10. O noapte albă şi plină de scântei. Cum, am mai spus deja asta? Înseamnă că echipa de cercetători pe care o conduc are dreptate: amorul te echilibrează ca prin farmec! Asta e, nu o spun eu, o spun oamenii de ştiinţă.

Voi ce metode folosiţi pentru a vă menţine nişte părinţi echilibraţi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa