Astenia de primăvară! Ce este, care sunt primele semne și ce e de făcut?

Magda Popescu

E oficial, primăvara și-a intrat în drepturi! Se pare, totuși, că e capricioasă! Asta nu înseamnă doar variații de temperatură ci și modificări ale bioritmului intern al organismului. Și, cât ai zice astenie, îți da seama că ești mai apatică, mai obosită, mai somnoroasă, melancolică și mereu răcită. Este astenia de primăvară!

Există studii care arată că cei mai mulți oameni suferă, de-a lungul vieții, de astenie, iar în România, aproape o treime din populația adultă a suferit de astenie funcțională cel puțin o dată pe an.

De ce apare astenia și ce este această stare?

Astenia apare din cauza unor dezechilibre și a faptului că organismul nostru nu reușește să se adapteze la schimbările de mediu în timp util. Resursele energetice sunt limitate, motiv pentru care, în încercarea de a se adapta, organismul obosește.

Băi aromate împotriva asteniei de primăvară

Principalul factor care declanșează astenia este deficitul de tiamină la nivel cerebral. Tiamina are un rol extrem de important în transmiterea impulsului nervos și este necesară producerii serotoninei și adrenalinei fără de care sistemul nervos nu poate funcționa. Altfel spus, punctul de plecare al asteniei este creierul, atunci când la nivel cerebral neurotransmițătorii se epuizează datorită în special stresului.

Există și alți factori care duc la astenie: tulburările de somn, consumul frecvent de cafea, ceai, zahăr, alcool, tutun, anticoncepționale, diuretice.

Cum se manifestă astenia de primăvară?

Astenia este o afecțiune care are simptomatologii diferite în funcție de organismul și stilul de viață al fiecăruia. O recunoști prin scăderea forțelor organismului, cu reducerea capacității de muncă fizică și intelectuală. Prin somnolență prelungită asociată cu insomnii, slăbiciunea fizică, lipsă de energie, stări de melancolie sau tristețe și predispoziție către răceli și infecții. Prin oboseală musculară, rezistență redusă, tulburări de atenție, de concentrare, de memorie sau de vigilență, lipsa încrederii în sine, lipsa motivației, extenuare, stres, pierderea libidoului sau tulburări de apetit.

Soluții împotriva celor mai comune 5 afecţiuni de primăvară

Spre deosebire de oboseala fiziologică, normală după un efort, astenia se manifestă într-un mod mai intens, prelungit în timp și nu dispare prin repausul obișnuit. Aceste manifestări pot dura zile sau săptămâni întregi până când ritmul interior se ajustează la noile schimbări.

Cum tratăm astenia de primăvară? 

  • În general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenție deosebită unei alimentații bogate în vitamine și proteine. Tiamina își are izvorul în cereale integrale, lapte gras, alune, cartofi sau carne slabă.
  • Este bine să respectăm un program regulat de somn. 8-9 ore de somn pe noapte fac minuni!
  • Kinetoterapia, în cazurile de astenie de primăvară, este esențială. De preferat, este ca programul de kinetoterapie să fie personalizat și realizat în aer liber, astfel încât să activeze diverse grupe musculare și să secrete serotonina, substanța responsabilă de starea de bine, spune Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa