Avantajele meseriei de părinte: copiii ajută la creșterea speranței de viață

Nu puține sunt la număr avantajele meseriei de părinte, lucru pe care cei care au copiii îl pot confirma. Rezultatele unui studiu recent realizat au arătat că persoanele care au copii tind să trăiască mai mult, spre deosebire de cele care nu au.

Atunci când Friedrich Nietzeche spunea ,,că ceea ce nu te omoară te face mai puternic” nu se gândea cu siguranță la avantajele meseriei de părinte. În ciuda nopților nedormite, a grijilor privind sănătatea copilului, dar și cele ce țin de situația financiară, prezența copiilor în viața noastră ne poate face mai longevivi, potrivit www.telegraph.co.uk. Mai exact, bărbații care sunt tați au o speranță de viață mai mare cu 2 ani, în timp ce în cazul femeilor ea crește cu 18 luni. Oamenii de știință sunt de părere că acest lucru nu este un efect al ceasului biologic, ci se datorează dragostei și suportului de care au parte persoanele care au familii și copii, aspecte importante cu atât mai mult la vârste înaintate, când suntem mai vulnerabili în fața bolilor, dar și a accidentărilor. Persoanele cu familii unite sunt încurajate să acorde o mai mare atenție stării de sănătate, să meargă la medic, să rămână active, dar și să aibă mai multă grijă de ele, toate de dragul celor din familie.

Avantajele meseriei de părinte: ce spun specialiștii

Dacă cercetările efectuate până de curând au evidențiat că singurătatea/pierderea partenerului la vârste mai înaintate poate crește riscul de apariție a decesului timpuriu, cele mai recente, realizate și pe eșantioane mai mari, au scos la iveală faptul că de fapt copii (respectiv familia) au un efect protector privind acest risc. ,,Apariția copiilor în viața noastră putem spune că este sinonim cu longevitatea. Suportul copiilor la vârste înaintate este un lucru definitoriu în ceea ce privește starea de sănătate. Acum s-a și dovedit faptul că părinții au comportamente mai sănătoase, spre deosebire de persoanele care nu au copii”, explică Karin Modig, medic în cadrul departamentelui de Epidemiologie la Institutul de Medicina Mediului din Stockholm, Suedia.

Mai mulți copii, speranță de viață mai lungă

Pentru a afla care este legătura dintre rolul de părinte și speranța de viață, oamenii de știință au analizat datele strânse de la 1,5 milioane de persoane născute după anul 1911. Inițial, specialiștii au verificat motivele deceselor lor, după care dacă au fost căsătorite sau dacă au avut copii. Astfel, rezultatele obținute au arătat că speranța de viața a fost mai lungă în cazul celor care erau părinți. Spre exemplu, femeile care au participat la cercetare și care aveau copii au trăit în medie 84 de ani și 6 luni, în timp ce femeile care nu au devenit mame doar 83 de ani. Lucrurile au fost diferite și în cazul participanților de sex masculin. Cei care aveau copii au avut trăit în medie 80 de ani și 2 luni, în timp ce ceilalți 78 de ani și 4 luni. Mai mult, concluziile studiului au mai arătat că speranța de viața este și mai mare în familiile unde există 2,3 sau 4 copii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()