Diferența de vârstă ideală între frați. Tu știi care este?

Raluca Dumitrică
diferența de vârstă ideală între frați

Eşti mama unui bebeluş nemaipomenit şi te gândeşti în fiecare zi la cum ar fi casa voastră cu un râs limpede de copilaş în plus sau cu încă o pereche de tălpi mici şi tropăitoare?

Chiar dacă te ghidezi mereu în viaţă după principiul să ne lăsăm duşi de val sau, dimpotrivă, dacă te înscrii la categoria mamelor extrem de planificate şi de organizate, nu strică să citeşti sfaturile noastre cu privire la diferenţa mai mică sau mai mare de vârstă între copii!

Diferența de vârstă ideală între frați – Cu atât mai repede, cu atât mai bine…

…mi-am spus eu după ce am născut-o pe prima fetiţă şi după ce am depăşit perioada de incertitudini. Mi s-a părut atât de frumoasă experienţa maternităţii, încât mi-am dorit să o repet cât de repede posibil. Aşa se face că la 9 luni de la naştere am avut marea bucurie să descopăr că Ilinca o să fie soră mai mare. Sarcina a fost uşoară, fără vreun disconfort notabil, nu m-a privat nici de energie şi nici de poftă de viaţă, iar viitorul părea de vis.

Lumea din jur, în schimb, a fost siderată şi n-a înţeles de ce mi-am dorit să fiu iar mamă atât de repede, când nici nu mă dezmeticisem de-a binelea după prima încercare. Plus că aveam doar 27 de ani, aşadar nu eram chiar grăbită din pricina  ticăitului ameninţător al ceasului biologic.

Cu toate discuţiile şi frământările altora, la 1 an şi 5 luni de la prima naştere am trecut din nou prin acea experienţă!

Diferența de vârstă ideală între frați – A treia oară e (la fel de) norocoasă

Bebeluşul cu numărul trei a venit fix când trebuia să vină sau cel puţin aşa ni s-a părut nouă atunci: la 5 ani de la naşterea primei fetiţe şi la 3 ani şi 4 luni de la sosirea pe lume a sorei mijlocii. A fost iureş şi mai mare în casa noastră atunci şi nu uit cât de natural a primit-o sora mare pe mezină, ce trăsnăi a făcut mijlocia cu cea mică (când avea aproape o lună i-a îndesat câteva alune în gură, „să mănânce şi ea”, şi a spălat-o pe „dinţi” cu periuţa ei) sau cât de mult m-au ajutat ambele fete mai mari cu mezina.

Diferența de vârstă ideală între frați – Avantajele şi dezavantajele diferenţei mici de vârstă

Revenind la diferenţele de vârstă, mulţi medici le recomandă mamelor să păstreze cel puţin un an distanţă între o naştere şi sarcina următoare, pentru ca organismul să fie în forma anterioară perioadei de graviditate şi să facă faţă cu brio noii provocări. Alţi specialişti consideră că număratul lunilor nu trebuie să fie un impediment pentru mamele care îşi doresc o altă sarcină cât de repede posibil, pentru că se poate ajunge la mult stres şi frustrări. Tot din punctul de vedere al experţilor, iată câteva avantaje şi dezavantaje ale diferenţei mici de vârstă între copii, atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţii lor:

Avantaje:

–    instalarea unei rutine comune (au aproximativ acelaşi program de masă, joacă şi somn);

–    alimentaţia sănătoasă începută în momentul diversificării continuă, căci găteşti sănătos pentru amândoi copiii;

–    cei mici au interese asemănătoare şi grup de prieteni apropiaţi;

–    părinţii se pot mobiliza şi organiza mai bine;

–    mamele (sau taţii) care se întorc la lucru au posibilitatea de a-i duce pe copii la instituţii similare de învăţământ, simultan;

–    primul născut va fi independent mai repede, luându-şi foarte în serios rolul de frate mai mare;

–    posibilitatea ca între cei doi copii să se existe un sentiment de rivalitate este mai mică.

Dezavantaje:

–    uneori e dificil să jonglezi cu doi copii mici, cu nevoi aproape identice;

–    mai multe nopţi nedormite. Foarte mulţi copii cu vârsta între 1 şi 2 ani nu dorm legat noaptea, aşa că doi copii care se află în această situaţie nu sunt tocmai uşor de gestionat;

–    dacă alăptezi în tandem, există posibilitatea să te loveşti de o supraproducţie de lapte;

–    deoarece nevoile logistice sunt similare, va trebui să cumperi unele lucruri în dublu exemplar, spre deosebire de situaţiile în care, la o diferenţa mai mare de vârstă, le puteai refolosi pe cele ale primului copil;

–    dacă ai o sarcină dificilă, ai nevoie de cineva pe care să te poţi baza permanent şi care să îţi poată da o mână de ajutor cu fratele cel mare.

Diferența de vârstă ideală între frați – Partea bună şi cea mai puţin bună când e diferenţa mai mare între copii

Specialiştii ne spun şi care sunt părţile bune şi cele mai puţin bune cu care familia se poate confrunta în cazul unei diferenţe mari de vârstă între copii. Iată care sunt acestea:

Avantaje:

–    părintele retrăieşte sentimentele răvăşitor de emoţionante din sarcină/de după naştere;

–    organismul este mult mai pregătit pentru o nouă sarcină (tonus mai bun, odihnă acumulată, rezervele de calciu şi de fier sunt refăcute, kilogramele în plus de la prima sarcină sunt, de cele mai multe ori, eliminate);

–    părintele care îşi doreşte o continuitate profesională are posibilitatea de a-şi relua activitatea între sarcini;

–    copilul cel mare nu va mai avea nevoie (atât de mult) de ajutorul tău în privinţa acţiunilor referitoare la spălat, îmbrăcat, mâncat;

–    cel mare te poate ajuta cu îndeplinirea unor mici sarcini domestice;

–    împreună cu partenerul tău, te bucuri mai mult de fericirea de a fi părinte, prelungind momentele în care casa poartă amprenta indelebilă a copiilor.

Dezavantaje:

–    copiii nu se vor juca foarte mult împreună, pentru că cel mare va avea alte preocupări şi alţi prieteni;

–    va trebui să o iei de la capăt cu sarcina şi cu perioada bebeluşiei, ceea ce pentru unii părinţi este plăcut, dar pentru alţii… nu;

–    lăsând anii să treacă prea mult, există riscul să te loveşti de imposibilitatea de a mai concepe;

–    dacă naşterea bebeluşului coincide cu primii ani de şcoală ai fratelui cel mare, va trebui să faci eforturi să îl ajuţi pe acesta cu îndatoririle şcolare;

Indiferent de cât de mare sau de mică este diferenţa de vârstă între copii, există un aspect universal valabil: n-aveţi cum să scăpaţi de cantitatea copleşitoare de iubire pe care o veţi avea pentru copiii voştri!

Citește și ”Părinți liniștiți, frați fericiți”, de dr. Laura Markham, cartea salvatoare pentru părinții cu mai mult de un copil. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa