Carlos L’Abbate: „Mergi mereu cu inima plină în tot ceea ce simţi că trebuie să faci”

Raluca Dumitrică
carlos-l'abbate-totul-despre-mame

Dacă aţi auzit şi voi despre Yogilates, dar nu ştiaţi exact ce anume înseamnă, iată câteva explicaţii de la profesorul de Yogilates Carlos L’Abbate!

Yogilates pare să fie un cuvânt nu doar simpatic, ci şi unul în care se ascund mai multe înţelesuri. Pentru că am vrut să aflăm direct de la sursă despre ce anume este vorba, am discutat cu profesorul de Yogilates Carlos L’Abbate, profesor la Yogilates.ro şi blogger, despre ce înseamnă Yogilates, ce importanţă au orele de meditaţie în viaţa noastră şi care sunt căile prin care putem să obţinem beneficiile oferite de Yogilates. Ne vom mai întâlni cu Carlos şi vineri, 24 iunie, la Serile TDM, când ne va vorbi despre fericire şi echilibru.

TOTUL DESPRE MAME: Ce este Yogilates?

Carlos L’Abbate: Yogilates este o activitate care implică trupul, mintea şi ceea ce poate fi numit esenţa.

Corpul este echipamentul care ne permite să ne mişcăm şi să acţionăm în lume, şi, desigur, este foarte util să menţinem acest instrument într-o stare bună.

Mintea este „inteligenţa” care ne conectează la lume. În mod ideal, această conexiune ar trebui să creeze un sentiment de bunăstare, dar din cauza acestei deconectări uriaşe a noastre dintre corp şi minte, de multe ori creăm confuzie, tulburări şi stres; creăm suferinţă. O particularitate importată a orelor Yogilates este de a reconecta corpul şi mintea într-un întreg armonios.

Esenţa este vivacitatea noastră, conştiinţa noastră, prezenţa noastră. Ne armonizam corpul şi mintea prin redescoperirea propriei noastre prezenţe.

Cu toate că accentul asupra corpului pare să fie principalul obiectiv al orelor de curs, Yogilates ajută la armonizarea acestor trei aspecte ale noastre.

TOTUL DESPRE MAME: Care este povestea din spatele acestui concept?

Carlos L’Abbate: Disciplina mea principală a fost întotdeauna yoga. Când am venit în România şi am vrut să încep să lucrez, mi s-a spus că yoga era un cuvânt cu prea multe conotaţii greşite şi că mulţi oameni vor privi această activitate cu suspiciune. Făceam, de asemenea, Pilates de mai mulţi ani, şi mi-a făcut mereu plăcere să le combin. Aşa că, în urmă cu aproximativ opt ani, s-a născut Yogilates România.

TOTUL DESPRE MAME: De ce avem nevoie de un program constant de activitate fizică în viaţa noastră?

Pur şi simplu pentru că nu suntem făcuţi să fim pasivi, nu suntem făcuți să stăm pe un scaun ore întregi. Activitatea fizică nu este un lux, ci o necesitate.

TOTUL DESPRE MAME: De la ce vârstă poate fi practicat Yogilates? Femeile însărcinate pot practica Yogilates?

Carlos L’Abbate: Nu văd Yogilates ca pe o activitate fizică, ci ca un armonizator între corp, minte şi esenţă. Teoretic, se poate începe Yogilates la orice vârstă, dar de obicei necesitatea armonizării nu e conştientizată decât la o vârstă mai matură. Dar eu nu văd maturitatea egală cu un anumit număr de ani, ci o văd ca pe o profunzime emoţională şi intelectuală. Şi acest lucru se poate întâmpla atunci când ai 18 ani sau se poate întâmpla atunci când ai 60 de ani.

Obişnuiam să predau ore de Yogilates pentru femeile gravide, dar nu mai fac acest lucru. Să fiu sincer, am încetat să fac asta după ce s-a născut fiul meu. Este atât de mare diferenţa dintre ceea ce predam şi realitate, dintre ceea ce s-a întâmplat de fapt, în timpul naşterii, adică ceea ce se întâmplă, de fapt, în cele mai multe spitale, încât pur şi simplu nu am putut să mai continui.

Dar da, Yogilates, sau orice altă activitate corp-minte, este ideală pentru femeile gravide.

TOTUL DESPRE MAME: Ar trebui să mergem la cursuri de Yogilates numai atunci când ne simţim singuri sau deconectaţi?

Carlos L’Abbate: Deconectarea şi singurătatea sunt unele dintre cele câteva motive pentru care unii oameni aleg să vină la Yogilates. Alte motive pot include stresul, confuzia sau suferinţa. Dar, pentru mine, motivul principal pentru a ajunge la o oră de Yogilates este nevoia de armonie cu sine, cu alţi oameni şi cu lumea… nevoia de armonie cu întregul.

TOTUL DESPRE MAME: În cât timp se văd efectele practicării Yogilates-ului?

Carlos L’Abbate: Se poate simţi cu siguranţă un efect chiar şi după doar o singură oră, dacă suntem pregătiţi pentru asta. Dar acest lucru efect poate dura doar o scurtă perioadă de timp. Pentru un efect mai de lungă durată, e nevoie de consistentă şi de repetiţie. Şi asta cu siguranţă durează mai mult. Pentru cât timp? Într-adevăr depinde de persoană. O lună, şase luni, un an, doi ani … depinde într-adevăr de persoană.

TOTUL DESPRE MAME: Cu ce se poate combina această activitate pentru a obţine rezultate şi mai bune?

Carlos L’Abbate: Aşa cum văd eu lucrurile, dacă este făcut în mod constant, Yogilates este o activitate destul de completă. Iar cele două lucruri care o pot întregi foarte bine sunt timp alocat liniştii şi/sau tăcerii şi timp pentru a citi şi a te gândi la literatura adecvată; adică  nişte cărţi îndreptate către mindfulness. Eu spun mereu că orele de Yogilates nu sunt nimic altceva decât staţii de încărcarea bateriilor, un loc de a te reconecta cu ceea ce este cu adevărat important în viaţa noastră. Ora adevărată nu este durata ei, ci viaţa noastră în fiecare zi.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfat ai avea pentru cei care nu pot să fie fideli, pe termen lung, unor astfel de exerciţii aducătoare de echilibru trupesc şi psihic?

Carlos L’Abbate: Urmează-ţi inima. Mergi întotdeauna cu inima plină în tot ceea ce simţi că ar trebui să faci. Nu face ceea ce ar trebui să faci, dar fă ce inima ta îţi cere să faci (atâta timp cât nu îţi faci rău ţie, nu răneşti alte persoane sau mediul înconjurător). Şi apoi, vezi ce se întâmplă. Scopul nostru în această viaţă nu este nimic mai mult decât să ne maturizăm ca fiinţe umane. Şi putem să ne maturizăm numai prin încercare şi eroare. Urmează-ţi inima… şi fii atent la rezultatele.

TOTUL DESPRE MAME: Pentru efecte optime ale Yogilates este nevoie şi de un regim alimentar special sau de o schimbare a stilului de viaţă?

Carlos L’Abbate: Absolut! Avem nevoie de un stil de viaţă special pentru a obţine cele mai bune rezultate cu privire la orice, nu doar în ceea ce priveşte Yogilates. O mare parte a orelor de Yogilates constă în a înţelege ceea ce presupune acest stil de viaţă. Dar, în foarte puţine cuvinte, înseamnă să urmezi un stil de viaţă „sattvic”, un stil de viaţă care promovează sănătatea, pacea şi frumuseţea (nu neapărat o frumuseţe vizibilă, cu toate că şi aceasta poate fi inclusă, ci frumuseţea ca expresie a vieţii); un stil de viaţă care promovează şi permite prezenţa.

Cu profesorul de Yogilates Carlos L’Abbate ne vom întâlni vieri, 24 iunie, la Serile TDM, când vom afla de la el cum să găsim fericirea în viaţa noastră, cum să dobândim echilibrul între minte şi corp şi cum să ne folosim de acest echilibru pentru a face ca toate laturile vieţii noastre să fie în armonie. Prezentarea va avea ca temă de pornire volumul „Ghidul Headspace pentru mâncatul conştient. Mindfulness la masă”, de Andy Puddicombe, şi va fi făcută în limba engleză.

Evenimentul este susţinut de Green Sugar şi BioCorner, în timp ce de cei mici se va ocupa Learning Hub, care va susţine atelierul pentru copii.Înscrierea este gratuită, în limita locurilor disponibile, şi se poate face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații cel puțin la fel de interesante.

Foto: Arhiva personală

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa