Ce ne facem cu lucrurile care nu ne plac la copiii noștri

TOTUL DESPRE MAME

Să fim sinceri: chiar dacă ne iubim enorm copiii, există lucruri care nu ne plac la ei. Pe unele le trecem cu vederea, pe unele încercăm să le schimbăm, dar altele ne fac să ne suim pe pereți de nervi.

Iată care sunt cele mai frecvente comportamente care te pot deranja la copilul tău și ce poți face pentru a depăși mai ușor momentele tensionate.

 

Cele mai frecvente comportamente care te deranjează la copilul tău

1. Te enervează felul în care vorbește. În perioada pubertății sau chiar înainte, copiii încep să își imite anturajul. Există toate șansele să te enerveze tonul sau anumite expresii din limbajul copilului tău, dar nu ai prea multe lucruri de făcut: explică-i celui mic cât este de important să își adapteze limbajul la situație și la mediu și așteaptă ca cel mic să treacă de faza în care repetă tot ce aude.

 

2. Te enervează felul în care se îmbracă. Mulți copii și tineri își aleg hainele pentru a atrage atenția celor din jur sau pentru a fi acceptați de anturaj. Hainele sunt, adesea, o modalitate de exprimare. Încearcă să nu te enervezi când îți vezi copilul îmbrăcat aiurea (după criteriile tale), ci să încerci să înțelegi ce se ascunde în spatele alegerilor copilului. Încurajează creativitatea copilului tău, explică-i care este legătura între alegerile vestimentare și anumite contexte sociale și… ai răbdare.

 

3. Nu îți plac prietenii lui. Mulți părinți le interzic copiilor să se întâlnească cu prietenii lor, atunci când au impresia că prietenii copilului sunt o influență negativă în viața celui mic. Cu toate acestea, nu este indicat să îi interzici celui mic să își vadă prietenii. Propune-i copilului tău activități extrașcolare, activități de voluntariat, încurajează-l să cunoască cât mai mulți oameni noi și să lege noi prietenii.

 

Ce ar trebui să faci atunci când nu îți plac anumite comportamente ale copilului tău?

1. Pentru început, trebuie să faci diferența între comportament și persoană. Nu îl eticheta pe copil în funcție de comportamentele lui, arată-i că îl apreciezi pentru cine este el, ca persoană, și spune-i că te deranjează doar comportamentele și acțiunile lui. Este foarte important să ai răbdare. Adu-ți aminte că un copil care nu își face niciodată ordine în cameră poate deveni un adult ordonat, deoarece comportamentele se pot învăța și se pot schimba.

 

2. Nu lua personal felul în care se poartă copilul tău. Mulți părinți iau comportamentele copiilor drept un atac personal și le interpretează ca fiind lipsite de respect și menite să le submineze autoritatea. Prima reacție este să îi arăți copilului „cine este șeful”, dar o astfel de atitudine are rezultate nocive pe termen lung. Nu intra în conflict cu copilul tău și evită să fiți într-o luptă de putere: încearcă să îl înțelegi și să îi fii alături.

 

3. Nu folosi comparațiile. Comparându-l pe copilul tău cu alți copii de aceeași vârstă cu el, dar „mai conștiincioși”, „mai cuminți”, „mai ordonați”, îi transmiți celui mic ideea că el nu este suficient de bun pentru a fi apreciat de tine. Copilul îi va respinge pe cei cu care îl compari și se va îndepărta de tine. Nu îl compara pe cel mic nici cu tine, când erai de vârsta lui. Sunteți două persoane diferite, născute în două lumi diferite, așa că această comparație nu înseamnă, de fapt, nimic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa