Cum poţi să eviţi să ţipi la copil

Alexandra Constantin
să eviţi să ţipi la copil

De câte ori nu s-a întâmplat să îţi vină să ţipi la copil atunci când a făcut ceva rău? Pune în practică diferite trucuri care să te ajute să te calmezi, dar, totuşi, să îţi spui punctul de vedere şi să îi explici ce a făcut greşit.

Respiră adânc

I-ai spus copilului să-şi strângă jucăriile de pe jos şi să se pregătească pentru culcare acum cinci minute. Şi, totuşi, el este încă prins cu jocul, e deja târziu, nici nu e îmbrăcat în pijamale sau spălat pe dinţi. Simţi deja cum începi să te enervezi, iar primul impuls este să ţipi la el ca să înţeleagă. Dar asta nu înseamnă că e şi cea mai bună modalitate prin care poţi să rezolvi lucruri. Mai bine întoarce-te o secundă cu spatele, închide ochii şi respiră adânc (inspiră, expiră şi repetă de câteva ori exerciţiul de respiraţie), arată www.parents.com. ,,Fă o pauză scurtă în care să te aduni. Dacă vorbeşti când eşti nervoasă, nu faci altceva decât să îi transmiţi starea şi copilului. Respiră adânc, încearcă să te calmezi şi să te gândeşti cum poţi să îi explici din nou astfel încât să înţeleagă şi să te asculte”, spune Michelle LaRowe, autoarea cărţii ,,A Mom’s Ultimate Book of Lists”.

Cum poţi să eviţi să ţipi la copil – corectează-i cu răbdare comportamentul

Îl pedepseşti pe copil dacă nu reuşeşte din prima când învaţă să meargă pe bicicletă? Nici nu se pune problema. Îl încurajezi, îl susţii şi îl îndrumi astfel încât să înveţe. Rex Forehand, autorul volumului ,,Parenting the strong-wild child”, spune că aceeaşi abordare trebuie pusă în practică ori de câte ori părintele îl învaţă pe copil ceva nou. ”Trebuie să încercăm abordările pozitive atunci când vrem să-l învăţăm pe copil un lucru. Asta deşi de multe ori ne gândim că pedeapsa este instrumentul prin care îl putem face să înveţe. Când copilul loveşte un alt companion în timpul jocului, nu e cel mai indicat să ridicăm vocea la el, deşi e primul impuls. Pedeapsa şi ţipătul chiar nu sunt de folos. În schimb, îl poţi lua deoparte şi îi poţi explica cu răbdare ce a făcut greşit, că lovirea nu este corectă şi că nu trebuie să mai facă astfel de lucruri”, spune Rex Forehand.

Foloseşte un ton ferm, dar calm

Deseori ne gândim că dacă ţipăm copilul o să înţeleagă unde a greşit. Lucru total neadevărat. În loc să ridici vocea poţi să îi explici pe un ton ferm, dar nu tăios. ”Când folosim un ton ferm, cu calm şi răbdare, copilul o să încerce să ne asculte. Impactul asupra lor este şi mai mare dacă vorbeşti cât se poate se serios, dar fără să ţipi”, explică Michelle LaRowe. Nu numai că micuţul va înţelege mai repede ce a făcut greşit, nici părintele nu-şi va pierde vocea în încercarea de a-i explica.

Ajută-l pe copil să spună ceea ce simte

Unul dintre motivele pentru care deseori copiii nu se comportă frumos este că nu ştiu cum să-şi exprime sentimentele. ,,Scopul părinţilor este să îi înveţe să exprime ceea ce simt fără să ajungă să se comporte urât ca să atragă atenţia asupra lor”, adaugă Michelle LaRowe. Se întâmplă ca micuţul tău să împingă un alt copil la locul de joacă pentru că i-a dărâmat turnul din nisip pe care tocmai l-a construit? Încearcă să îţi păstrezi calmul şi să nu ţipi la copil. Explică-i că este normal să fie supărat pe prietenul lui, dar că cel mai bine este să îi spună asta şi nu să îl împingă.

Cum poţi să eviţi să ţipi la copil – stabileşte reguli clare şi respectă-le

,,<<Te rog să închizi televizorul şi să te pregăteşti de culcare.>> Au trecut cinci minute, iar copilul tău e tot în faţa ecranului tv. <<Îţi spun încă o dată să închizi televizorul că dacă nu o să primeşti pedeapsă.>> După alte cinci minute el este încă captivat de ceea ce vede la televizor. <<Vorbesc serios când spun să închizi televizorul că altfel…>>” Îţi pare cunoscut scenariul? Ameninţările de acest fel şi vorbele goale nu funcţionează de cele mai multe ori când vine vorba de copii. Ei se prind destul de repede că este vorba doar de simple cuvinte şi nimic mai mult. Iar când acest lucru se întâmplă părintele începe să se frustreze şi chiar să ţipe. Dar cum poţi să eviţi să ţipi la copil? Cel mai bun sfat este să stabileşti nişte reguli clare în ceea ce priveşte comportamentul neadecvat şi să le respecţi de fiecare dată.

Laudă-l când se comportă frumos

Copiii iubesc să aibă atenţia părinţilor îndreptată asupra lor, iar uneori fac lucruri greşite pentru a le atrage atenţia. ,,De cele mai multe ori părinţii acordă atenţie copiilor prin a lăuda un comportament frumos şi prin a pedepsi unul neadecvat. Se mai întâmplă ca micuţul să înceapă să plângă sau să ţipe pentru a le atrage atenţia părinţilor. Copiii vor obţine ceea ce doresc dacă părinţii se enervează şi încep să ţipe. Mai mult, vor înţelege că este în regulă să aibă un comportament nu tocmai frumos. În schimb, dacă părintele laudă copilul atunci când face un lucru bun, indiferent cât este el de mic, atunci sunt şanse ca micuţul să nu mai repete lucrurile greşite sunt destul de mari”, explică terapeutul Diane Long.

Odihna şi alimentaţia pot influenţa comportamentul

Deseori părinţii subestimează importanţa odihnei şi a alimentaţiei când vine vorba de comportamentul copilului. Dar dacă stăm şi ne gândim mai bine aceste două aspecte stau la baza reacţiilor pe care le are de multe ori copilul: foamea şi oboseala. Specialiştii susţin că au mai puţine probleme de comportament copiii care sunt odihniţi şi care sunt sătui. Pe de altă parte, dacă şi părintele este odihnit şi sătul îşi păstrează mai uşor răbdarea şi nu ajunge să ţipe la copil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa