Cum să supravieţuim unei mutări

TOTUL DESPRE MAME

 

Te-ai mutat vreodată? Atunci ştii cât de stresantă poate să fie o mutare, fie ea în altă ţară, în alt oraş, sau pur şi simplu în alt apartament. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când îţi pregăteşti familia pentru o astfel de schimbare majoră.

 

Verbalizează-ţi propriile sentimente

Trebuie să petreci ceva timp stând de vorbă cu un bun ascultător despre sentimentele tale, deopotrivă pozitive şi negative, legate de mutare, în aşa fel încât toate resursele tale psihologice să fie disponibile pentru copiii tăi. Tu trebuie să-i ajuţi să se obişnuiască cu schimbarea şi să dai un ton optimist în legătură cu noul loc în care veţi locui. Exteriorizează-ţi temerile şi sentimentele de tristeţe şi rezervă-ţi timp pentru a-ţi lua la revedere de la acele lucruri simple şi dragi pe care eşti nevoită să le laşi în urmă.

 

Petrece cât mai mult timp special cu copiii

Chiar dacă mutarea este benefică pentru toată familia, ea poate fi stresantă şi implică un consum de timp şi energie pentru adaptare. Înainte ca haosul să se dezlănţuie, petrece timp cu fiecare din copii şi acordă-le toată atenţia ta. Joacă-te cu ei de-a mutatul şi lasă-i să preia conducerea în joc ca să vezi de ce le este teamă şi să îţi dai seama ce trebuie făcut pentru a-i ajuta să se obişnuiască cu schimbarea mai uşor şi mai repede.

 

Fii deschisă la orice întrebare ar avea şi răspunde afirmativ cu entuziasm şi căldură

Chiar înainte să înceapă să vorbească, copiii au întrebări la care au nevoie de răspunsuri în mod constant. Acestea sunt cele mai importante probleme ale copilăriei. Pe măsură ce se pregătesc pentru schimbare, fii cu ochii în patru pentru a depista orice nelămurire pe care o au. Reaminteşte-le în mod constant cât de iubiţi sunt şi cât de important este şi pentru tine, şi pentru ei înşişi, să fiţi o familie fericită.

Copiii au nevoie frecvent să fie în centrul atenţiei, motiv pentru care intervin și în discuţiile dintre adulţi. Practic, ei au nevoie să fie reasiguraţi că au un loc special şi că nimic din lume nu va schimba acest lucru. Asigură-te că le acorzi copiilor tăi atenţia de care au nevoie şi că ştiu că, orice s-ar întâmpla, ei sunt cei mai importanţi, iar tu eşti acolo pentru ei. În cazul mutării în altă casă, cu cât un copil este mai sigur pe faptul că ocupă un loc aparte în lumea ta, cu atât îi va fi mai uşor să se adapteze la schimbare.

 

Fă o introducere pozitivă

Înainte de mutare, pe cât posibil, du copiii la noua adresă, prezintă-le vecinii, copiii din noul cartier, şcoala sau grădiniţa la care vor merge. Încearcă să îi obişnuieşti din timp, în aşa fel încât să aștepte cu nerăbdare să se mute pentru a-şi începe noua viaţă. Copiii în general au nevoie de un motiv pentru a se muta. Dacă ştiu că ceva îi aşteaptă acolo, vor fi mult mai apţi şi dornici de mutare.

 

Stimulează-i cu ajutorul unor cutii speciale

Este important pentru copii să înţeleagă că mutarea în casă nouă este un eveniment în care este implicată întreaga familie, şi nu doar un alt lucru care li se întâmplă. Asigură-te că îi implici în proces în aşa fel încât să se simtă incluşi în familie. Spune-le în mod constant că mutarea este şi a lor.

Oferă fiecărui copil câteva cutii în care să îşi împacheteze şi ei lucrurile importante. Fie că e vorba de jucării sau haine, trebuie şi ei să fie implicaţi în strânsul şi împachetatul lucrurilor lor. Pe cât posibil, lasă-i pe ei să hotărască ce anume trebuie pus în cutii şi ce nu. Poţi să le sugerezi anumite jucării, fotografii sau desene cu vechea şi, respectiv, noua casă. Apoi, lasă-i să îşi care singuri bagajele la maşină şi să şi le despacheteze atunci când ajung în noua casă. Permite ca aceste cutii să fie responsabilitatea lor pe parcursul întregului proces de mutare. Mulţi copii păstrează bagajele chiar şi preţ de câţiva ani după tranziţie pentru că reprezintă o parte importantă din viaţa lor.

 

Ajută-i să îşi ia la revedere

Discută cu copiii tăi despre cum vor decurge lucrurile după ce vă veţi muta. Află ce le-ar plăcea să facă după ce vă veţi instala în noua casă. Dacă devin trişti discutând astfel de lucruri, nu te îngrijora. Spune-le că nu este nimic în neregulă să fie trişti, pentru că şi adulţii sunt uneori supăraţi când este vorba de o schimbare majoră. Oricare ar fi reacţia lor, asigură-te că eşti disponibilă pentru a-i asculta.

Dă-le o şansă să îşi exteriorizeze şi ei sentimentele legate de mutare. E posibil să fie foarte entuziasmaţi de eveniment şi să alerge de colo-colo, jucându-se cu cutiile speciale. Totodată, e posibil să îi şi înspăimânte ideea unei mutări, aşa că ai putea să îţi foloseşti delicateţea şi imaginaţia, promiţându-le că vei vorbi cu Zmeul Mutărilor şi îl vei alunga, pentru a nu-i mai supăra pe copii. Oricât de juvenil ar suna, te va surprinde să descoperi cât de mult contribuie o astfel de abordare la alungarea fricilor şi anxietăţilor copiilor care devin brusc mai veseli.

Joacă-te cu ideea de mutat într-un mod care le permite copiilor să îşi comunice sentimentele. Cumpără-le un camion de jucărie, care ar avea rolul maşinii care vă va muta lucrurile dintr-o parte în cealaltă. Joacă-te cu ei de-a mutatul şi lasă-i şi pe ei să hotărască ce anume trebuie pus în camion, pe unde ar trebui să meargă pentru a ajunge mai repede la noua casă şi cine ar fi șofer. Desenaţi împreună lucruri de care vă va fi dor şi spune-le copiilor că, deşi nu le vor mai avea aproape în fiecare zi, desenele îi vor ajuta să nu le uite niciodată. Stabiliţi apoi în ce cutie ar trebui împachetate desenele respective şi discutaţi unde ar putea fi amplasate în noua casă.

 

Acordă-le copiilor timp să se obişnuiască cu noul

Odată ce vă aflaţi la noua locaţie, reintrodu vechile rutine în viaţa copiilor tăi. Va fi nevoie de timp să vă obişnuiţi, însă, până una-alta, tot ce puteţi face este să adaptaţi vechile obiceiuri la noua casă. Pe măsură ce apar dificultăţi sau nelămuriri, discută cu copiii şi asigură-te ca îşi exteriorizează orice frustrare au vizavi de nou.

Ascultă-i vorbind despre cum se simt. Impune reguli de comportament, însă acordă-le şansa să îşi exteriorizeze sentimentele. Lasă-i să plângă sau să se agite dacă acesta este firescul lucrurilor. Tot ce vor copiii într-un astfel de caz este să se simtă importanţi, iubiţi şi acceptaţi. Supărările trec, iar sentimentele se schimbă. A-i lăsa pe copii să îşi exprime sentimentele ridică greutatea de pe umerii lor şi îi ajută să revină la o copilărie normală.

Lasă-ţi copiii să petreacă timp jucându-se afară sau la grădiniţă pentru a-şi face noi prieteni. Atunci când vei simţi că se obișnuiesc cu noul mediu, organizează reprize de joacă cu noii săi colegi. În primele săptămâni, petrece cât mai mult timp cu copiii, plimbându-vă în noul cartier. Aflaţi cine, cum şi unde locuieşte. Ajută-i să ţină minte numele copiilor din vecini şi desenaţi împreună o hartă a noului cartier. În acest mod, se vor obişnui mult mai repede şi vor dezvolta o relaţie cu noua casă şi mediul în care s-au mutat. Nu uita să le aminteşti cu orice ocazie că sunt importanţi şi că aparțin familiei lor, indiferent de apartamentul, cartierul sau oraşul în care locuiesc.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa