Despre sănătatea familiei şi a relaţiei de cuplu, cu Dr. Monica McGoldrick

Raluca Dumitrică
Monica McGolrick in Romania Totul despre mame

Monica McGolrick in Romania Totul despre mameIdentificând greşelile din trecutul familiei noastre, avem datoria de a încerca să nu le repetăm

Am invidiat întotdeauna familiile extinse din filmele americane, în care, cu prilejul vreunui eveniment, toată lumea se aduna la masă, bucatele şi vinul dezlegau limbile petrecăreţilor, iar copiii zburdau nestingheriţi sub ochii umezi de emoţie ai adulţilor. Asta până la un moment dat, când un spirit mai rebel din întreaga adunare scotea la iveală vreo nemulţumire adânc cimentată în el şi care viza unul, două sau mai multe personaje de la masă, iar farmecul tabloului începea să pălească. Din păcate, acesta nu este un clişeu, ci o realitate de care cei mai mulţi dintre noi nici măcar nu suntem conştienţi: trecutul rămâne mereu activ, iar ceea ce se construieşte voluntar (sau nu) în familie ne marchează pentru tot restul vieţii.

Conexiunea dintre noi şi familie, o legătură permanentă

Unul dintre cei mai apreciaţi terapeuţi de familie ai zilelor noastre, profesorul american Monica McGoldrick, susţine cu convingere teoria conform căreia oriunde am merge şi orice am face rămânem conectaţi la familia noastră, mai ales dacă luăm în calcul faptul că familia construieşte primul nostru concept despre ceea ce numim acasă. Această teorie punctează faptul că familia noastră inițială ne va influența în mod inevitabil nu numai în relaţiile cu soţii şi cu copiii noştri, dar şi în relaţiile cu prietenii sau cu colegii noştri. Această teorie arată existenţa unor pattern-uri care depăşesc limita culturală şi temporală, făcând ca modalităţile de bază în care funcționează o familie să fie universale, în pofida faptului că structura familiei şi rolurile se schimbă dramatic. Nu ar trebui să ne surprindă faptul că, învăţând despre familiile noastre de origine, putem să ne eliberăm în vederea îmbunătățirii viitorului.

Comportamentele inconştiente duc la reacţii ulterioare inconştiente

O serie de evenimente triste din trecutul familiei noastre, dar şi un cumul de trăiri conexe care rezultă din această serie se întipăresc în mintea şi sufletul membrilor familiei noastre, de multe ori fără că aceştia să fie conştienţi de bagajul pe care îl acumulează. Fără să-şi dea seama, ei transmit în situaţii de criză sau conflictuale comportamente care ajung să ne influenţeze definitiv. Mai pe scurt, faptele petrecute în trecutul familiei noastre ajung să ne modeleze comportamentul de astăzi. Chiar şi evenimente care au avut loc cu mult înainte de a ne naşte şi despre care nu am ştiut niciodată ar putea ajunge să ne influenţeze semnificativ în cele mai nebănuite moduri.
Conform dr. McGoldrick, aşa se face că fiecare fapt din biografia familiei noastre este parte a unui şablon multi-etajat, care ne va contura identitatea. Cea mai bună metodă pentru a ne cunoaşte pe noi, a ne cunoaşte familia şi a vedea în ce fel suntem afectaţi de trecutul comun familial este o incursiune în istoria propriei familii sau genograma. Observând îndeaproape cel puţin trei sau patru generaţii din familie, modul în care s-au schimbat în timp relaţiile noastre cu persoanele importante din familie şi existenţa unor probleme nerezolvate care se pot manifesta pe nepusă masă, vom reuşi să venim cu răspunsuri pentru problemele personale de azi, dar şi pentru problemele ce apar în urma interacţiunii cu familia. Să nu scapăm din vedere faptul că evitarea amintirilor dureroase distorsionează relaţiile de familie şi creează mai multe probleme decât o poate face comportamentul iniţial.

Cu ajutorul unui cercetător al vieţii de familie, care va şti cum să adreseze întrebările pentru ca răspunsurile să scoată la iveală informaţii relevante, vom ajunge să ne înţelegem mai bine pe şi să îi înţelegem mai bine şi pe cei care ne sunt aproape.

Ajutor pentru schimbare

În cazul în care vă daţi seama că există nişte lucruri ce pot fi îndreptate în relaţia dintre voi şi familiile voastre, vestea bună este că veţi putea clarifica tot ceea ce va frământă cu ajutorul profesorului Monica McGoldrick, care vine în această lună la Bucureşti. Aceasta va susţine în perioada 18-20 octombrie două seminarii ştiinţifice despre moştenirile aduse din familia de origine şi despre cum putem construi şi menţine relaţii sănătoase de cuplu. Reprezentant de marcă a ceea ce numim psihoterapie de familie şi cuplu la nivel internaţional, reputatul profesor american a acceptat invitaţia Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie de a conferenţia la Bucureşti şi va lansa o dată cu prezenţa sa o provocare majoră, care constă în a ne apropia suficient de mult de familia de origine pentru a ne reconecta, dar în acelaşi timp pentru a nu ne pierde identitatea de adult. Toate informaţiile referitoare la programul conferinţelor, taxa de participare şi locul de desfăşurare a acestora pot fi găsite aici.

Monica McGoldrick Totul despre mame
Profesorul Monica McGoldrick vine în România

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa