Ești o mamă anxioasă? Acesta poate fi motivul pentru care copilul tău e nervos!

Magda Popescu
mamă și copil nervos
Un copil care simte tensiune se va tensiona la rândul lui și își va dezvolta propriile reacții tensionate în situații stresante. FOTO: Shutterstock

Dacă ești o mamă anxioasă, replicile următoare îți sunt mai mult decât cunoscute: Nu ieși afară, e frig, o să răcești. Stai aproape de mine, o să te pierzi. Lasă jucăria aia, te poți lovi cu ea! Nu te urca acolo, o să cazi!

Asta spune, toată ziua, o mamă anxioasă! Sunt frici normale ale tinerelor mame dar care, negestionate corect, pot dezechilibra dezvoltarea armonioasă a copiilor. O viață lângă o mamă anxioasă este diferită și provocatoare, în același timp, și poate deveni chiar obositoare, spun specialiști. Toată lumea are îngrijorări și frici. Cu atât mai mult mamele. Însă când acestea depășesc o limită și devin excesive, încep să afecteze oamenii din jur. Și primii afectați vor fi copiii.

O mamă anxioasă face alegeri pe baza fricii

O mamă anxioasă face alegeri mai mult pe baza fricii decât pe baza argumentelor obiective. Viața de zi cu zi devine un țel în a evita orice risc și disconfort. Dar pentru a câștiga, primul și cel mai important lucru este să joci. Iar copilului cu o mamă anxioasă nu i se dă nici măcar acest imbold, de a juca, de a încerca!

Psihologii spun că un copil cu o mamă anxioasă ar putea crede că lumea este prea periculoasă pentru a fi explorată mult, așa că va renunța să-și dorească să o cunoască. Acest efect poate continua chiar și la vârsta adultă. Când acest copil, devenit adult, se confruntă cu stresul și teama de eșec, va alege să se consume în interior și să renunțe la a încerca decât să-și asume un risc și să-și forțeze anxietatea.

O mamă anxioasă poate transmite copilului nervozitatea ei

Un copil care simte tensiune se va tensiona la rândul lui și își va dezvolta propriile reacții tensionate în situații stresante. Atunci când copilul este stresat, mama devine îngrijorată din nou. Este un cerc vicios care se alimentează și continuă.

O mamă anxioasă poate avea tendința de a-și defini copilul mai timid, fragil și incapabil de a face anumite lucruri. Când un copil se luptă cu învățarea unei noi abilități sau cu o anxietate de performanță, o mamă anxioasă și îngrijorată nu poate vedea cât de importantă este atitudinea ei în reușita copilului. Și, astfel, nu recunoaște modul în care și-a transferat anxietatea în situație, îngreunând momentul în care copilul depășește situația.

Mamele tind să stabilească barometrul emoțional într-o familie

Copiii vor crește, crezând că mediul în care trăiesc zi de zi este normal și sănătos. Atunci când un copil este expus zilnic anxietății mamei, poate dura destul de mult timp până acesta își dă seama că problema este a mamei, și nu a lui. Dacă copilul și-a dezvoltat propriile probleme de anxietate ca adult, este important să recunoască și să se separe de anxietatea mamei.

Din fericire, anxietatea este o problemă tratabilă. O spun psihologii, o confirmă și medicii, așa că nu ezitați să cereți ajutor de specialitate atunci când lucrurile scapă de sub control. Cu tratament adecvat, veți reuși să vă echilibrați la timp, în așa fel încât tensiunea să nu se reverse asupra copilului și să nu fie preluată de cel mic.

Te-ar mai putea interesa