Există și părinți relaxați!

Vrem să îi oferim copilului nostru tot ce este mai bun. Vrem să mănânce bio, să meargă la cursuri de dans, dar și la cursuri de actorie, și nici cu matematica să nu o lase prea moale. Și, cum fără două limbi străine nu te poți descurca în ziua de astăzi, e normal ca primele lui cuvinte să fie în engleză. Germana, chineza sau franceza mai pot aștepta puțin, dar nu mai mult de primul an de grădiniță, pentru că apoi îi va fi greu să recupereze.   Cât despre micul dejun nici nu e nevoie să mai spunem că trebuie să mănânce tot, pentru că altfel nu va avea energie pentru toate aceste activități. Stop! Haideți să ne relaxăm puțin!

 

Ce fac niște părinți relaxați?

În teorie este simplu: pun mai puțină presiune pe copiii lor și pe ei înșiși, reducând astfel din disconfortul provocat de goana după rezultate excelente, incredibile, nemaipomenite, lăsând lucrurile și în voia lor și bucurându-se de simpla prezență a copilului. Dar, din proprie experiență, știm că nu este ușor să devii un părinte relaxat.

Iată 5 recomandări care vă pot readuce zâmbetul pe buze și vă pot transforma într-un părinte calm, relaxat și binedispus.

 

1. Oferă-i copilului tău dragoste necondiționată și respect

Dragostea necondiționată și respectul sunt cărămizile de bază ale unei relații sănătoase între părinți și copii și ale construirii stimei de sine a copilului tău. După fiecare interacțiune cu copilul tău, întreabă-te dacă ție ți-ar fi plăcut ca cineva să se poarte cu tine așa cum te-ai comportat tu cu cel mic. Dacă răspunsul este adesea “nu”, încearcă în viitor să obții în majoritate “da”. Acest lucru nu înseamnă că cel mic va crește fără reguli sau fără disciplină, ci că va deveni un adult conștient de propria sa valoare. Nu îți critica copilul, nu îl obliga să facă lucruri pe care nu și le dorește (cum ar fi să termine tot castronul de supă și respectă-i voința.

 

2. Amintește-ți că joaca liberă este importantă pentru dezvoltarea creativității

Apariția locurilor de joacă supravegheate, a jocurilor educaționale, a jucăriilor inteligente și a cursurilor și concursurilor pentru orice vârstă a redus la minimum timpul dedicat jocului liber. Ei bine, avem o veste bună pentru cei mici și mai puțin bună pentru părinții lor: joaca liberă stimulează creativitatea și imaginația. În timpul unui joc nestructurat, copilul inventează reguli, personaje și lumi doar ale sale. Fă programul copilului în așa fel încât să nu fie plin până la refuz de activități organizate și asigură-te că cel mic se joacă așa cum își dorește, singur sau cu alți copii de vârsta lui, chiar dacă ție ți se pare că “pierde timpul”.

 

3. Ghidează-l pe cel mic către cunoaștere, dar nu îi impune ce trebuie să învețe

Este în firea lucrurilor ca cei mici să fie dornici de descoperiri și să vrea să învețe. Datoria adulților este să le mențină copiilor vie curiozitatea și să ofere cât mai multe ocazii de a învăța lucruri noi, în funcție de interesele lor. Altfel spus, dacă ai un copil pasionat de matematică, oferă-i șansa să învețe matematică, nu îl obliga să învețe limbi străine numai pentru că voi sunteți convinși că fără limbi străine nu te poți descurca în acest secol.

 

4. Nu uita de empatie!

De multe ori, mai ales în momentele tensionate, părinții uită să privească lucrurile și din perspectiva copilului. Dacă cel mic are un comportament care te scoate din sărite, încearcă să faci un exercițiu de empatie și să descifrezi ce se află în spatele acestui comportament. Acest lucru te poate salva de la a exploda și de la a spune sau a face lucruri pe care apoi să le regreți. Dacă simți că înnebunești când vezi toate jucăriile copilului împrăștiate pe jos a zecea oară într-o singură zi, gândește-te dacă nu cumva dezordinea are o semnificație aparte în jocul celui mic, dacă la vârsta lui copilul tău este cu adevărat deranjat de dezordine sau dacă înțelege ce îi ceri atunci când îi spui să păstreze ordinea.

 

5. Mantra unui părinte relaxat: “există și lucruri pe care nu le pot controla”

Este foarte important să delimitezi lucrurile pe care le poți controla de cele pe care nu le poți controla atunci când ești părinte. Pe măsură ce copilul tău crește, numărului lucrurilor pe care le poți controla scade. Nu este deloc ușor să accepți acest lucru și poți avea până târziu tendința de a controla detalii din viața copilului tău și de a-i prelua din responsabilități, cum ar fi să-i faci temele sau să-i faci ordine în cameră. Încearcă să abții.

Nu puteți deveni niște părinți relaxați de pe o zi pe alta. Este nevoie de voință, antrenament, încredere și răbdare, dar rezultatele nu vor întârzia să apară!

Și, dacă tot v-ați decis să deveniți niște părinți relaxați, haideți să ne amintim care sunt principalele 5 motive pentru care părinții se enervează și să le facem să dispară din viața noastră cât mai repede!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație