Femeile au nevoie de un an pentru a-și reveni după naștere

Cristina Călin, redactor
a-și reveni după naștere

Experiența nașterii este una dintre cele mai frumoase din viața unei femei, dar presupune transformări semnificative pentru corp. Cărțile de specialitate și medicii spun că după 6 săptămâni organismul își revine la normal, însă un nou studiu scoate la iveală faptul că este nevoie de mult mai mult, potrivit redtri.com. De cât timp au nevoie femeile pentru a-și reveni după naștere aflați mai jos.

Cum să te pregătești pentru naștere. 9 sfaturi esențiale

Cercetători de la Universitatea din Salford din Anglia au intervievat femei în diferite perioade de după naștere și au descoperit că teoria conform căreia 6 săptămâni sunt suficiente este o fantezie. Potrivit lor este nevoie de un an întreg pentru ca o femeie să își revină complet după o naștere. Studiul precizează că nu este important doar corpul, ci și psihicul trebuie luat în considerare. De fapt, dacă din punct de vedere fizic revenirea este mai ușoară, mental durează mult mai mult, mai ales că nu se acordă asistență specializată în acest sens. Majoritatea femeilor merg la control la medicul ginecolog după 6 săptămâni de la naștere și după aceea rar mai intră în contact cu alt medic în afara pediatrului.

Tot ce trebuie să ştii despre prima lună de viaţă a bebeluşului

Psihicul, cel mai afectat

Cele mai multe dintre femei au declarat că simt o presiune extraordinară din partea celor din jur care cumva le forțează să redevină cum au fost înainte de sarcină. Întoarcerea la serviciu după o perioadă scurtă de timp este un alt aspect apăsător pentru proaspetele mame.

Medicii englezi au spus că recuperarea femeilor ar trebui să înceapă încă din spital. Timpul petrecut aici este mult prea scurt, față de acum zeci de ani când lehuzele stăteau mai mult zile și primeau asistență cu privire la modul în care trebuie să-și îngrijească copiii și cum trebuie să alăpteze. Mai mult, puținele zile petrecute în spital sunt un adevărat stres pentru mame. Primesc o mulțime de vizitatori care de cele mai multe ori sunt obositori, iar fiecare unitate sanitară are regulile ei unele mai ciudate și mai istovitoare, și psihic și fizic. Un prim pas care ar trebui făcut este înființarea unor servicii de consiliere postpartum.

Cinci lucruri pe care să nu le ratezi în ultimele săptămâni de sarcină

Nașterea aduce cu sine simptome care scad calitatea vieții femeii. Durerile de spate sau cele cauzate de epiziotomie/ cezariană, anemie și oboseala continuă le împiedică să își revină. Ele pot părea niște probleme minore, dar pentru tinerele mame ele pot deveni adevărate drame. Tranziția către statutul de mamă este în sine un proces stresant pentru femei. Mai mult, societatea le face să creadă că stările acestea negative sunt normale, însă realizatorii studiului spun că ar trebui făcute demersuri pentru a demonstra contrariul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa