Lupta cu dezordinea. Cum să faci ordine, alături de copil, în camera lui

TOTUL DESPRE MAME

Cat de des vi se intampla sa va uitati cu disperare in camera copilului, sa vedeti creioane colorate la un loc cu piese de puzzle, cuburi si bucati de plastic care au apartinut candva unor masini? Sau sa va treziti in brate cu un copil inlacrimat, cu inima sfasiata de durere pentru ca nu ii gaseste pantofiorii papusii, aceia mici-mici si rosii, nu, nu cei roz, cei rosii!

In fiecare saptamana va propuneti ca in weekend sa va rupeti ceva timp si sa sortati, aruncati, aranjati toate jucariile. Sa incercati sa obtineti ceva spatiu in plus in si asa micuta camera de bloc. Si ca sa prindeti curaj, va aducem cateva sfaturi si solutii practice, care cu siguranta va vor ajuta. Noi le-am probat. Si unde mai pui ca sunt si putin costisitoare!

  • Inainte de a incepe, coboara-te la inaltimea copiilor tai si incearca sa vezi camera in acest fel . Ganditi toate spatiile de depozitare astfel incat sa fie la indemana copilului. Scopul este ca el insusi sa isi faca ordine in camera, asa incat va trebui ca cel putin lucrurile pe care le foloseste des sa fie la o inaltime potrivita – inclusiv cuierul sau rafturile pentru carti;
  • Implica-i si pe cei mici in planurile de redecorare. Stabiliti impreuna ce jucarii folosesc mai des si unde ar vrea sa le aseze, in functie de locul in care se joaca cu ele – pe covor, birou, intr-un anume colt al camerei.
  • Nu reduceti organizarea jucariilor la o stiva de cutii asezate frumos in rafturi de-a lungul peretilor. Fii creativa!
  • Puneti-le la indemana un cos frumos colorat, de dimensiuni mici, in care sa isi aseze seara hainutele purtate peste zi. In felul acesta nu le va mai arunca prin toata camera ori sub pat iar dimineata le puteti sorta pentru spalat mai usor.
  • Creioanele colorate sortati-le pe culori si asezati-le in borcane transparente. Nu doar ca le va gasi mai usor, dar se vor vedea si foarte frumos in camera.
  • Acelasi tip de borcan transparent, cu capac insa, il puteti folosi pentru a depozita obiecte de mici dimensiuni: agrafe de par, bilute colorate, piese lego, pietricelele aduse din parc, diferitele decupaje din reviste si toate lucrurile marunte cu care se joaca cel mic. Prindeti capacul borcanului de partea inferioara a unei polite cu ajutorul unui surub. Insurubati borcanul “asezonat” si gata!
  • Pentru ca vine primavara, iar asta inseamna incaltari noi pentru cei mici, veti avea cu siguranta cutii de pantofi disponibile. Imbracati-le in hartie colorata, din cea folosita la ambalarea cadourilor, lipiti o eticheta pe fiecare cutie si notati fie monograma fiecarui copil, fie un desen, in cazul in care nu stie inca sa citeasca.
  • De un ajutor extraordinar in a tine dezordinea departe de camera copilului este si suportul pentru pantofi. In comert se gaseste un tip de astfel de suport din plastic transparent, agatat de un umeras si compartimentat cu ajutorul unor buzunare.
  • Improvizati o mini expozitie cu ajutorul unei panglici colorate prinsa de doi pereti opusi si cateva carlige pe care le puteti picta impreuna. “Expuneti” fiecare lucrare a copilului si lasati-l sa se bucure de celebritate.
  • Sertarele biroului sau mobilei impartiti-le tot cu ajutorul cutiilor. Nu puneti totul de-a valma, ci asezati  in interior cat mai multe cutii si cutiute, fara capac, care va vor ajuta sa gasiti chiar si pantofiorii rosii intr-o secunda.
  • Jucariile par ca pot umple o camera intr-o clipa. Cu toate astea, nu neglijati spatii nebagate de altfel in seama in alte camere: sub pat, pe usa si toti acei centimetri foarte folositori ce urca pana sus la tavan.
  • Daca doi frati, fetita si baiat, impart aceeasi camera, asigurati-va ca fiecare beneficiaza de coltul sau de intimitate. Oferiti-le macar o  cutie care sa fie doar a lor si in care fratiorul sa nu aiba acces. Personalizati-o prin culoare, desene, monograma sau chiar o fotografie.
  • Cosurile de gunoi sau pentru rufe pot deveni un execelent spatiu de depozitare pentru papusi sau plusuri.
  • Scopul acestei super-organizari este usurinta cu care copilul isi gaseste singur jucaria preferata. Faceti din stransul jucariilor o distractie: la inceput, ajutati-l pe cel mic sa puna jucariile la loc. Dati drumul la muzica sau cantati chiar voi un cantecel. Cand toate acestea au devenit un obicei, ramaneti-i in continuare alaturi, macar din cand in cand si povestiti-va intamplari de peste zi. Copilul nu trebuie sa vada acest moment al zilei ca pe o pedeapsa!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa