„M-am trezit că i-am pus copilului o vestuță în spate, deși afară era cald”. Provocările unei mame la început de drum

Cristina Călin, redactor

Nu a fost niciodată ușor să fii mamă. Fiecare perioadă a venit cu provocările ei, iar vremurile actuale par să nu se lase mai prejos. Ele pun femeile în situația de a căuta un permanent echilibru între viața profesională și cea personală, dar păstrează și mare parte din dilemele pe care le-au avut mamele sau bunicile noastre.

Presiunea este cu atât mai mare cu cât ești pentru prima dată în postura de părinte, după ce ani la rând toate rudele, de toate gradele te-au întrebat de fiecare dată când te-au văzut ”când vine bebe?”. Exemplele cu fete de seama ta sau, și mai rău, mai mici ca vârstă, care au unul sau mai mulți copii, nu fac decât să îți pună la îndoială credința că vei deveni mamă atunci când găsești omul potrivit să fie tată și când te simți pregătită din toate punctele de vedere.

podcast secom

Actrița Andreea Vasile, un scenariu tot cu provocări de mamă

Despre provocările unei mame la început de drum a povestit într-un podcast realizat de SECOM, actrița Andreea Vasile, care are un băiețel de un an si jumătate. Pe Andreea o știți din serialul ”Umbre”, dar și din lungmetrajele ”Bani”, ”Eu”, ”Luna verde”, ”De ce eu?”.

Ce nu știți despre ea, pentru că își păstrează departe de public viața privată, este că în rolul de mamă este la fel ca orice femeie obișnuită. A vorbit despre acest nou ”scenariu” în care joacă într-un podcast creionat de SECOM în campania ”Childlife – Provocări de părinte”” avându-l ca interlocutor pe Andrei Dumitrașcu, Marketing Manager la SECOM, dar și autor de cărți pentru copii.

Puteți asculta podcasturile realizate în cadrul campaniei SECOM Childlife – Provocări de părinte AICI

Prima experiență cu statutul de mamă o ai înainte să fii însărcinată și chiar să vrei acest lucru, când toată lumea te întreabă ce mai aștepți. Răspunsul corect ar fi ”omul și momentul potrivit”. Totuși, așa cum spune și Andreea, nimic nu te pregătește pentru clipa când vezi cele două liniuțe pe testul de sarcină. „Este inexplicabil, pentru că nimic din ce ți-ai imaginat, din ce ți s-a spus sau din ce ai citit, nimic nu te pune față în față cu momentul în care tu ai un copil, ești responsabil pentru viața lui, pentru creșterea lui, pentru dezvoltarea lui. Absolut nu te poate pregăti pentru momentul ăla unic, este indescriptibil. Nu e nici mai rău, nici mai bine”, mărturisește Andreea în podcastul SECOM.

”Dacă ne concentrăm pe sporirea calității legăturii cu copiii, parentingul poate fi plin de bucurie și de plăcere și are potențialul de a fi cel mai împlinitor lucru pe care-l facem”, spune și Robin Grille, în cartea ”Parenting cu iubire”.

Îndepărtarea fricilor, cea mai mare provocare a părinților la început de drum

Frica mamei, dar și a tatălui, apare din momentul în care se confirmă sarcina. ”Cred că niciodată nu mi-a fost așa de frică ca din clipa în care s-a născut Alexandru. În continuare mi-e frică de lucrurile pe care nu le știu, de tot ce fac și uneori pun la îndoială, mă gândesc dacă a fost bine sau nu, pentru că nu știi niciodată în ce fel le va recepta”, mai spune Andreea. Tot ea explică faptul că nu caută răspunsurile la întrebări pe internet sau pe grupurile de pe rețelele sociale, ci de la specialiști. Medicul pediatru este cel care îi dă sfaturi atunci când are nevoie de ele.

Totuși, temerile se năruiesc atunci când copilul este fericit. Conectarea cu cel mic este cel mai bun remediu pentru frică. El trebuie să fie reperul cinstit și onest al acțiunilor părinților, mai ales că în jurul nostru modele după care ne putem ghida sunt atât de laxe. „Mă ajută prietenul meu, care mă ajută foarte tare pentru că uneori clachez, uneori am sentimentul că nu fac suficient sau ce trebuie și el zice «Uită-te la copil, dacă el e bine, înseamnă că ai făcut bine»”, mărturisește actrița în podcastul SECOM.

Soluție pentru învingerea temerilor: încredere și liberatate

Te uiți la copilul tău azi, dar ca părinte nu te poți întreba cum va fi viitorul și cum să faci să îl ghidezi corect spre o viață fericită. Totul va fi schimbat în 10-20 de ani, iar provocarea cea mai mare a părinților tineri este să facă acum în așa fel ca atunci să fie sigur pe nevoile lui, pe limitele lui. Ghidajul este foarte fragil. Soluția găsită de Andreea este una aparent simplă: încrederea și libertatea.

Până să ajungă la aceste două răspunsuri s-a lovit de modelele moștenite din copilăria ei. „M-am trezit că i-am pus o vestuță în spate, deși afară era cald”, spune Andreea Vasile. Atunci și-a dat seama că e ca în copilăria ei când toți părinții își înhăimureau copiii pentru că așa trebuia. Conștientizarea replicării acestor modele este importantă în înlăturarea lor.

Copilărie adultului are efecte asupra modului său de parenting

Momentul nașterii unui copil este unul încărcat de emoții. Multe dintre proaspetele mame au tot felul de sentimente puternice față de propriile mame. Acestea pot ajunge la suprafață cu destulă forță odată cu sarcina și nașterea. De aceea, viitoarea mamă e bine să se gândească la relația cu mama, să facă pace sau să treacă peste, în măsura în care este posibil.

Tot ce am trăit în perioada copilăriei mici va avea impact asupra noastră iar amintirile vor reveni. Uneori vom simți lucruri complexe și nu vom putea să le recunoaștem cauza. La starea emoțională contribuie și furtuna hormonală prin care trec mamele. Faceți deci pace cu copilul din voi.

Viața de mamă versus viața de femeie

Mers pe sârmă, așa spune Andreea că este echilibrul între dorința de a petrece mai mult timp cu copilul și aceea de a nu se rupe de mediul profesional. O provocare cu care mamele au de-a face cel mai des și care este poate cea mai dură dintre toate. ”Mă învinovățeam când plecam la filmări, plângeam în rulotă, încă îl alăptam și îl alăptez, altă chestiune greu de gestionat. Toate ustensilele după mine. După 3 ore jumate opream filmările, aveam impresia că toată lumea mă credea nebună, se întrebau americanii de ce pleacă actrița jumătate de oră în rulotă. O lună foarte complicată.”, povestește actrița începuturile vieții de mămică.

Lipsa somnului, imposibilitatea de a mai face lucruri care altă dată păreau banale—cititul unei cărți, mersul la teatru sau la cinema, diversificarea alimentației,  sunt provocările de zi cu zi ale Andreei Vasile în viața ei de mamă. Dar vorbește despre ele cu umor, cu asumare, fără să îți dea senzația că nu o poți scoate la capăt. Pentru că dincolo de toate e bucuria de a vedea zâmbetul copilului tău.

Vă recomandăm să ascultați podcasturile realizate în cadrul campaniei SECOM Childlife – Provocări de părinte, care cuprinde opinii de la experți, părinți sau părinți în devenire, AICI

Articol susținut de SECOM

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa