Mamele perfecte nu sunt perfecte

mamele-perfecte-totul-despre-mame

Cândva arătam cu degetul în articolul Nu vă mai umiliți copiii o mamă poate prea nervoasă, poate încărcată cu probleme, poate o femeie care își creștea copilul singură. Acum îmi pare rău.

Cred că mamele perfecte nu sunt perfecte pentru că prin greșelile lor, copiii învață. Sigur că e important să le cerem scuze dacă greșim și sigur că e important să le explicăm fiecare reacție nepotrivită a noastră. Dar până la urmă, nu asta facem toți? Nu așa ne comportăm în relațiile cu cei dragi nouă?

Este normal să greșim, dar la fel de normal este să ne recunoaștem greșelile și să evităm să le repetăm.

Te întrebi dacă ești o mamă perfectă?

Dacă îți pui întrebarea asta, dă-mi voie să-ți spun că ești perfectă! E suficient că-ți pasă, e suficient că te gândești cum să faci totul bine, e suficient că încerci, iar toate lucrurile astea te definesc ca fiind mama perfectă!

Se spune că împlinirea unei mame se rezumă la fericirea copilului ei, iar perfecțiunea meseriei de mamă înseamnă felul în care noi contribuim la asta.

Fiecare dintre noi suntem diferiți

Copil, adult, femeie, bărbat, nu contează. Gândim și percepem lucrurile diferit, însă există câteva idei de care putem ține cont pentru a contribui la fericirea celuilalt.

1. Susține-l:

În orice. Poate că piticul tău va face o pasiune din ceva ce ție ți se pare pierdere de timp. Nu-i tăia aripile și încurajează-l să-și urmeze visele. Va deveni un adult încrezător, cu idei, dar mai ales care visează. Va fi important pentru el.

Poate că fetița ta nu-și va dori să devină medic, ci make-up artist. Să nu te superi pe ea că nu-ți împărtășește aceleași idealuri.

Fiecare părinte are deja un impact major asupra vieții copilului său: tu îi alegi școala, tu alegi cum să se îmbrace, ce să mănânce și câți bani se cheltuiesc pentru nevoile lui. Așa că, oferă-i libertate.

2. Ai răbdare:

Îți amintești când erai tu în locul celui mic și parcă nimeni nu avea răbdare cu tine? Știu că nu e ușor să mai ai răbdare și să-ți păstrezi calmul când ai atâtea lucruri de făcut, iar timpul parcă e împotriva ta, dar încearcă. Și dacă nu ai starea necesară, spune-i că veți reveni asupra întrebărilor sau problemelor lui peste o perioadă de timp. Dar ține-te de cuvânt!

3. Implică-te în pasiunile lui:

Știi cum e atunci când faci un lucru cu pasiune și parcă nimeni nu vede? Așa va fi și pentru el. Dacă îi place să cânte, ascultă-l. Dacă îi place moda, du-te cu el în magazine. Va prinde curaj și încredere în tine, iar mai târziu vei avea nevoie de asta.

4. Fii prietena copilului tău:

E cel mai greu lucru pe care îl poți face, dar merită orice efort! Ascultă-l și oferă-i înțelegere. Nu-l judeca și ia-l în brațe atunci când are nevoie. Copiii au tendința de a se retrage atunci când nu sunt înțeleși.

5. Să nu fii geloasă:

Îmi amintesc de cursa părinților mei de a-mi câștiga iubirea. Parcă era un concurs al adulților care cumpără mai mult. Acum e amuzant, iar atunci nu-mi păsa prea mult cine, ce îmi aduce. Mă bucuram pur și simplu de lucrurile pe care mi le doream, însă asta îți poate afecta viața de cuplu. Ai răbdare și cu tatăl lui.

Mamele perfecte nu sunt perfecte, dar pentru fiecare copil, încercarea mamei de a face lucrurile bine înseamnă perfecțiune.

Citește și:
Să învățăm din greșeli
Sunt mame și mame
Cum să crești un copil recunoscător

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa