Miruna Jovin: „Dacă ne dorim copii fericiţi, trebuie să îi creştem cu respect şi blândeţe”

Raluca Dumitrică
miruna-jovin-totul-despre-mame

Am vorbit cu Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei „Cărţile părinţilor” la Multi Media Est Publishing, despre cărţile de parenting şi importanţa lor în viața părinților

Pe Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei „Cărţile părinţilor” la Multi Media Est Publishing, o cunosc mulţi părinți nu numai de la evenimentele TOTUL DESPRE MAME, din a căror echipă de organizare face parte.

Am stat de vorbă cu Miruna pentru a afla mai multe despre pasiunea sa pentru cărţile de parenting:

TOTUL DESPRE MAME: Miruna, spune-ne trei lucruri importante despre tine şi despre viaţa ta actuală.

Miruna Jovin: Cel mai important este că sunt mama lui Alexei şi a lui Dimitri. Practic, tot ce ţine de ei şi de creşterea şi educaţia lor este foarte important pentru mine.

Pregătesc, împreună cu colegii mei un nou proiect foarte drag mie. Este important pentru mine să iasă bine şi să fie bine primit de public.

Am înfiinţat împreună cu două prietene Asociaţia pentru Disciplină Pozitivă şi îmi doresc să ajungem cu ideile noastre la cât mai mulţi părinţi. Este important pentru mine să transmit şi altor persoane un lucru care pe mine m-a ajutat foarte mult în relaţia cu copiii mei.

TOTUL DESPRE MAME: Coordonezi colecţia „Cărţile părinţilor”. Ce înseamnă pentru tine acest job, ce îţi propui să schimbi/realizezi prin el?

Miruna Jovin: Înseamnă şansa de le a oferi şi altor persoane interesate informaţii utile despre creşterea şi educarea copiilor. Dacă fiecare părinte care citeşte o carte din colecţia „Cărţile părinţilor” reţine sau aplică un sfat de acolo, eu cred că am schimbat ceva.

TOTUL DESPRE MAME: Cărţile de parenting sunt relativ noi. Dacă atâtea generaţii de dinaintea noastră au crescut fără astfel de cărţi, atunci noi, părinţii de azi, de ce am avea nevoie să citim tomuri peste tomuri?

Miruna Jovin: Este o falsă impresie că ar fi noi. Cele mai multe dintre ele se bazează pe studii şi teorii despre educaţie ce datează de ceva timp şi care au devenit accesibile în ultimii ani. Părinţii noştri nu le-au citit şi pentru că nu au avut acces la ele.

De ce nu am avea nevoie? Părinţii din generaţia mea au devenit conştienţi că ceea ce au trăit ei nu a fost întotdeauna foarte bine şi au înţeles că, citind, au o şansă în plus să nu repete aceleaşi greşeli cu copiii lor. Trăim într-o societate unde creşterea şi educarea copilului având în centru respectul pentru el şi nevoile lui este ceva încă nou. Avem, deci, nevoie să citim pentru a înţelege că, dacă ne dorim copii fericiţi, adaptaţi vremurilor noastre, trebuie să îi creştem cu respect şi blândeţe. Cărţile de parenting ne oferă toate argumentele şi dovezile de care avem nevoie pentru a deveni părinţi mai buni. Sau dacă ştim toate lucrurile astea şi le facem instinctiv, atunci ele sunt o confirmare că suntem pe drumul cel bun. Oricum ar fi, nu există nici un motiv pentru care să nu citim cărţi de parenting.

Puteți descoperi multe modalități eficiente de a comunica și relaționa cu cei mici din colecția de parenting a editurii noastre ZYX Books  Cărțile care au revoluționat parentingul.

TOTUL DESPRE MAME: Tu cum ai descoperit cărţile de parenting, în ce punct al vieţii tale?

Miruna Jovin: Am descoperit cărţile de parenting când fiul meu cel mare era un bebeluş de câteva luni. Atunci când l-am născut am înţeles un lucru, şi anume că din acel moment, orice s-ar întâmpla pe lumea, asta eu sunt responsabilă pentru integritatea fizică şi emoţională a acestui copil începând de atunci şi pentru mulţi ani. Cu responsabilitatea astea în minte am început să citesc. Zece ani mai târziu încă nu m-am oprit. Îmi diversific aria de lectură pe măsură ce el îşi diversifică gama de dileme şi probleme. Nu cred că voi putea vreodată să spun că am citit suficient şi că a venit momentul să mă opresc.

TOTUL DESPRE MAME: Numai părinţii care se lovesc de probleme au nevoie de cărţi de parenting?

Miruna Jovin: În mod ideal, nu. Multe probleme pot fi prevenite, aşa că mai bine nu aşteaptă nimeni să se lovească de o problemă şi citeşte înainte. În plus, dacă un părinte se va lovi de o situaţie dificilă, va avea deja soluţia la îndemână. Cărţile de parenting, dacă nu îţi oferă altceva, atunci îţi oferă măcar o altă perspectivă asupra unei probleme sau situaţii. Şi, dacă tu nu găseşti ceva util într-o carte de parenting (evident vorbim de cărţile care aduc în discuţie teorii sănătoase care au în centru nevoile individului şi care propun soluţii bazate pe respect faţă de copil şi de cei din jur), poate colegul, prietenul, o cunoștință vor găsi, pentru că tu le-ai recomandat-o. Ştiu că insist, dar dacă o carte de parenting a schimbat ceva în viaţa unui părinte sau a unui copil, atunci şi-a atins scopul.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt diferenţele dintre o carte de parenting valoroasă şi una toxică?

Miruna Jovin: Simplu spus, o carte toxică va propaga obiceiuri nesănătoase şi va menţine un cerc vicios. Sau, şi mai grav, în funcţie de cât de toxică este, va încuraja părinţii şi pe cei care o citesc într-o direcţie greşită.

O carte de parenting valoroasă ne va ajuta să descoperim cel puţin un lucru despre noi, ca părinţi. Pentru că cei mai mulţi cred că o carte de parenting vorbeşte doar despre cum e să fii părinte. Nu, o carte de parenting valoroasă te face să înţelegi ce se întâmplă cu tine, ca individ, când iei o anumită decizie cu privire la copilul tău. Toate cărţile de parenting sunt, astfel, şi cărţi de dezvoltare personală. Practic orice carte valoroasă de parenting citită este o experienţă preţioasă şi pentru părinte.

TOTUL DESPRE MAME: Cum faci selecţia de titluri pentru „Cărţile părinţilor”, care sunt lucrurile la care eşti atentă în primul rând?

Miruna Jovin: Sunt mai multe lucruri la care sunt atentă. Le voi enumeră pe câteva, nu neapărat în ordinea importanţei lor. Primesc recomandări de la colegi, prieteni şi alţi oameni în care eu am încredere că suntem pe aceiaşi lungime de undă. Citesc site-uri şi bloguri ale autorilor pe care deja îi cunosc şi sunt atentă la oamenii şi lucrările pe care ei le pomenesc. Caut cărţi despre probleme specifice care mă preocupă pe mine sau pe cei din jurul meu – am un copil preadolescent şi unul foarte activ, dornic să fie în permanentă mişcare. Dacă nu am altă sursă de interes îmi oferă ei 😀 Nu în ultimul rând citesc opinii ale altor persoane despre aceste cărţi. În final le citesc eu însămi şi, dacă mai am dubii, le discut şi cu colegele de la totuldespremame.ro.

Caut cu precădere acele cărţi care văd copilul ca pe un individ demn de respectul, încrederea şi dragostea necondiţionată a unui adult. Mă îndrept spre cele bazate pe studii ştiinţifice sau ale căror autori scriu din experienţa lor profesională.

TOTUL DESPRE MAME: Fă-ne un top 5 al cărţilor de parenting care ţi-au fost utile.

1.”Cum să le vorbeşti copiilor ca ei să te asculte, cum să îi asculţi că ei să îţi vorbească”, de Adele Faber, Elaine Mazlish. A fost prima carte pe care am citit-o şi care trata în mod explicit viaţa cu mai mulţi copii. Am citit-o într-un moment în care aveam mare nevoie de astfel de informaţii

2.”Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, de Laura Markham, mi-a confirmat ceea ce credeam de mai mult timp: este în puterea noastră, a părinţilor, felul în care ne creştem şi ne educăm copiii. Suntem datori să facem tot posibilul pentru a le oferi un climat emoţional sănătos în care ei să se poată dezvolta.

3.”Parenting necondiţionat”, de Alfie Kohn. Pentru că m-a făcut să îmi pun o grămadă de întrebări. Despre mine copil şi despre mine părinte. Pentru că m-a învăţat că iubirea adevărată vine fără condiţionări. Şi pentru că mi-a deschis orizonturi noi obligându-mă să citesc şi alte cărţi de parenting.

4.”Comunicarea non violentă”, de Marshal Rosenberg. Nu este neapărat o carte de parenting, şi îţi schimbă modul de a reconsidera tot soiul de relaţii, nu doar pe cea cu copiii. Eu am citit-o, însă, din poziţia de părinte şi primul lucru pe care m-a determinat să îl schimb a fost asta.

5.”Cartea Bebelușului”, de Dr. Sears. Am descoperit-o mai târziu decât mi-aş fi dorit. Am ajuns la concluzia că pentru o proaspătă mamă este balsam. Tratează cam tot ce îţi poate trece prin minte despre sarcină, naştere, perioada imediat de după naştere şi anii copilăriei mici. La editura Multi Media Est Publishing, au apărut Volumul 1 și Volumul 2 din cartea Dr. Sears.

Mi-a fost greu să aleg doar cinci. Sunt mai multe în topul meu, e nedrept să mă condiţionezi la doar cinci. 🙂

TOTUL DESPRE MAME: Dar dacă ai avea o putere magică şi i-ai putea convinge pe toţi viitori părinţi să citească o carte de parenting, care ar fi aceasta?

Miruna Jovin: Le-aş spune să citească ”Parenting necondiţionat” a lui Alfie Kohn. O vor considera o revelaţie sau o porcărie, dar nu îi va lasă indiferenţi. Şi pe cei mai mulţi dintre ei îi va face să îşi pună întrebări şi atunci vor căuta să citească şi altceva. Este suficient de scurtă, cât să nu îţi pierzi răbdarea şi să nu treacă efectul magiei, dar suficient de complexă să înţelegi cum stă treaba. Face trimitere la studii de specialitate, cât să înţelegi ce se întâmplă, şi este scrisă într-un stil suficient de non conformist, cât să nu te plictisească.

 
 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa