Replici care ne scoteau din sărite în copilărie

replici-care-nescoteau-din-minte-totul-despre-mame

Vă mai amintiți acele replici care ne scoteau din sărite în copilărie? Clișeu sau nu, sunt replici care, odată rostite, provoacă frustrare și anxietate pe termen lung. Există o vorbă: „Învață din ziua de ieri, trăiește-o pe cea de azi și speră în ziua de mâine”, așa că greșelile părinților noștri, chiar și cele neintenționate, pot deveni învățături de mare valoare pentru creșterea copiilor noștri.

Haideți să vedem care sunt cele mai enervante replici și cum le evităm:

1. Mănâncă tot din farfurie!

Dacă nici măcar noi nu mâncăm întotdeauna toată mâncarea din farfurie, un copil de ce ar face-o? Nutriționiștii susțin că un adult trebuie să mănânce la o masă carne cât o palmă fără degete și legume cât să încapă în două mâini. Același lucru se aplică și în cazul copiilor și până la urmă strategia de a mânca puțin și des este cea mai sănătoasă. În concluzie, de ce să ne obligăm copiii să mănânce tot din farfurie, mai ales dacă nu le oferim porția corectă?

2. Mișcă-te mai repede!

Este foarte adevărat că noi avem un program încărcat, traficul ne omoară, somnul nu e niciodată suficient, iar uneori, când ne lasă nervii, avem pretenția ca cei mici să țină pasul cu noi. Aceste cuvinte pe un ton ridicat se vor reflecta asupra copiilor printr-un sentiment de vinovăție. Decât să facem asta, mai bine îi anunțăm din timp ce au de făcut.

3. Alții nu au ce mânca și tu…

Cuvintele astea le-am auzit și eu. Nu sunt bune. Ce vină are bietul copil că alții nu au ce mânca? Și de ce ar trebui să-l facem să se simtă vinovat pentru ceva ce oricum nu poate fi schimbat? Decât să-i spunem asta, îi putem propune să nu facă risipă de mâncare și să-și împartă mâncarea dacă el cosideră că e prea multă.

4. Cum de X și Y pot lua note mai mari?

Poate că X și Y sunt mai buni la matematică sau poate că X și Y beneficiază de mai multă pregătire acasă. Decât să-i comparăm cu alții, mai bine încercăm să aflăm ce nu au înțeles sau dacă pur și simplu nu le place o materie sau alta. Până la urmă și noi, adulții suntem buni la unele lucruri și la altele trebuie să depunem un efort mai mare.

5. Crezi că banii cresc în pom?

Ce vorbă enervantă! Copilul nu trebuie ironizat, ci învățat! Sigur că uneori stresul își spune cuvântul și putem spune lucruri pe care le regretăm apoi, însă pentru fiecare există câte o soluție. Explică-i cum se câștigă banii și cum trebuie să-i împărțiți în funcție de prioritățile fiecăruia, dar fă-o atunci când ești calmă. Dacă are o vârstă suficient de mare, puteți face împreună listele de cumpărături.

Pentru un copil fericit și lipsit de sentimentul de vinovăție, ar fi bine să evităm aceste replici. Iar dacă ne ies în situațiile de criză, cu siguranță ne putem cere scuze pentru ele. Voi ce replici enervante știți?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa