Semnele depresiei postnatale. Cum pot trata această problemă

semnele depresiei postnatale

Ca orice altă problemă de sănătate, depresia postnatală (postpartum) se manifestă diferit la fiecare persoană în parte. Bine este să știi care sunt semnele depresiei postnatale, dar și cum poate să fie ea tratată.

Nu reușești să te conectezi cu bebelușul

Unul dintre lucrurile pe care și le doresc foarte mult proaspetele mame este să aibă o legătură cât mai apropiată cu bebelușul, dar acest lucru nu este mereu posibil. Simți că nu îi înțelegi nevoile micuțului și că nu faci lucrurile bine pentru el? Îți iubești foarte mult copilul, dar bine de știut este că toate aceste sentimente pot să pară copleșitoare și că sunt des asociate depresiei postnatale.

Semnele depresiei postnatale: te simți depășită de situație

Se știe că meseria de mamă (cu atât mai mult în primele luni de viață ale micuțului) poate să fie una foarte dificilă. Cele mai multe dintre mame se simt depășite de situație, dar dacă sentimentul este unul permanent atunci trebuie să știi că poate să fie vorba de depresia postnatală. Nu ezita să ceri ca cei din familie să te mai ajute cu bebelușul, iar tu să cauți ajutor specializat (să vorbești cu un psihoterapeut, cu un psiholog).

Nu reușești să adormi

Programul de somn al părinților este un lucru pe care îl decid bebelușii. Ți se întâmplă însă să nu poți să adormi oricât ești de obosită sau să nu poți să te trezești deși auzi că bebelușul plânge? Printre semnele depresiei postnatale se numără și dificultatea de a pune geană pe geană (sau chiar de a te trezi).

Te simți mai mereu vinovată

Gânduri precum ”copilul meu merită mai mult de atât”, ”nu sunt deloc o mamă bună”, ”bebelușului îi este mai bine fără mine” sunt semne clare care arată că suferi de depresie postnatală. Chiar dacă faci totul ca la carte pentru micuț, astfel de gânduri apar destul de des? Atunci nu ezita să vorbești despre aceste trăiri și sentimente cu o persoană care este în măsură să te ajute.

Nu simți că lucrurile o să fie mai bune

Pe lângă oboseală ai și o stare de apatie generală? Simți că lucrurile nu o să fie mai bune? Trebuie să ai în vedere că astfel de gânduri și sentimente pot ajunge să-ți afecteze acțiunile de peste zi. Așa că nu ezita să cauți ajutor specializat cât mai repede astfel încât să reușești să te bucuri de fiecare clipă alături de micuțul tău.

Semnele depresiei postnatale: ai atacuri de panică

Se știe cât de stresante sunt primele luni de după nașterea bebelușului. Micuțul depinde numai de tine și nu puține sunt momentele în care te simți lipsită de putere și depășită de situație. Important este să nu uiți că stresul este ceva normal având în vedere noile atribuții de mamă. În schimb, atacurile de panică (mai ales dacă se și repetă) nu sunt un lucru normal, ci, mai degrabă, unul dintre semnele depresiei postnatale.

Îți vine să plângi din orice

Un alt semn specific depresiei postnatale este și faptul că plângi foarte ușor și din cele mai mărunte lucruri. Atât pentru soț, cât și pentru bebeluș ajunge să fie tot mai greu dacă plângi mai mereu și te superi aparent fără motiv. Cu siguranță și schimbările hormonale din sarcină pot declanșa astfel de stări, dar, dacă ele sunt accentuate, este bine să ceri ajutor persoanelor din jur.

Semnele depresiei postnatale: ai un istoric medical privind depresia

Știai că ești predispusă depresiei postnatale dacă ai avut astfel de cazuri în familie, dacă sarcina nu a fost una dorită sau dacă ai suferit de depresie pe parcursul celor nouă luni de graviditate? Asta nu înseamnă neapărat că o să ai depresie postpartum, ci că riscul ca ea să apară este mai mare. Cunoscând din timp astfel de riscuri poți să iei măsurile necesare pentru a preveni problema, dar și pentru a primi tratamentul necesar în cazul în care ea apare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()