Vocea ta. Părinți stresați, copii stresați. Cum să-ți protejezi familia de tensiuni

Ramona Dinescu
stres parinti

Stresul pare să fie laitmotivul societății în care trăim azi și, conform specialiștilor, agitația părinților se răsfrânge și asupra copiilor. Cu cât e părintele mai tensionat, cu atât mai greu de gestionat devine relația cu copilul.

În timpul sarcinii am auzit atât de la medic, cât și de la prieteni, de nenumărate ori, că trebuie să fiu calmă, să nu mă afecteze stresul zilnic și să mă gândesc că liniștea mea sufletească înseamnă enorm pentru sănătatea copilului meu. Există și studii științifice care demonstrează că stresul din timpul sarcinii poate afecta negativ dezvoltarea fătului. La fel, există cercetări care arată că stresul zilnic al părinților afectează dezvoltarea copiilor lor.

Personal, am avut parte de dovezi clare ale legăturii între strarea mea de spirit și comportamentul copilului: cu cât mă stresam mai tare pentru ceva, cu atât mai neliniștit era el. De câte ori am tras aer în piept și am ieșit 10 minute să mă liniștesc, de fiecare dată lucrurile s-au îmbunătățit simțitor. Când eram proaspăt mămică, mă trezeam uneori dimineața și mă gândeam ce mă fac dacă copilul plânge toată ziua, dacă nu voi reuși să-l adorm, dacă nu va vrea să mănânce, etc (un fel de ”dacă pică drobul de sare de pe sobă”) și acele zile se sfârșeau foarte rău. Atunci când eram pozitivă în gândire, când eram calmă  și liniștită, petreceam cele mai minunate momente împreună cu copilul. Sentimentele copilului reprezintă, de fapt, oglinda trăirilor noastre sufletești.

Copiii văd, copiii fac

Se spune că cei mici sunt ca niște bureți. Ei sug informațiile pe care le primesc din exterior și învață lucruri într-un ritm amețitor. Ei își observă de asemenea părinții. Încă de la naștere, bebelușii culeg indiciile emoționale ce provin de la alte persoane și chiar dacă sunt foarte mici ei îi privesc adesea pe cei care îi îngrijesc pentru a-și da seama cum să reacționeze în anumite situații.

Așa că, atunci când vine vorba de emoțiile părinților lor, copiii sunt gata să primească orice informație, iar stresul se răspândește rapid de la părinți la copii.

Stresul în dezvoltarea copilului

Inevitabil, problemele sociale, de la serviciu, problemele economice sau cele de familie ne determină să avem zile sau momente stresante. Și este ușor de înțeles și greu de condamnat un părinte care la un moment dat simte că pierde control și își răsfrânge stresul asupra copilului. Ideal ar fi ca atunci când intrăm în contact cu copilul să lăsăm stresul afară și să ne concentrăm doar asupra lui. Însă suntem oameni, iar emoțiile ne stăpânesc indiferent de situație.

Psihologii ne oferă câteva soluții simple de a înlătura stresul și de a-l ține departe de copiii noștri.

– Găsește sursa problemei. Sursa stresului și a anxietății poate fi foarte clară- probleme la serviciu sau probleme financiare, de exemplu- sau nu atât de evidentă, motiv pentru care ar trebui să stai câteva minute să sapi în mintea ta și să-ți dai seama. De aceea, specialiștii susțin că primul pas în eliminarea stresului este să identifici care este problema și să încerci să elimini cauza.

– Fii mai atentă la tine. Ca să ai grijă de un bebeluș, mai întâi trebuie să ai grijă de tine. Un bebeluș sănătos și fericit are nevoie de o mamă la fel de sănătoasă și fericită.

– Cere ajutor. Dacă ești foarte stresată, apelează la cineva în care ai încredere care să te susțină. Iar atunci când simți că lucrurile îți scapă de sub control, ajutorul de specialitate din partea unui psiholog poate face minuni, mai ales în cazul mamelor de nou-născuți, care de multe ori se confruntă și cu depresiile post natale.

Atunci când stresul ajunge la bebelușii noștri, teoretic este ușor să ne dăm seama: primul impuls de reacție la stres al copiilor este acela de a plânge. Apoi, specialiștii spun că putem recunoaște un bebeluș stresat dacă nu vrea să se uite în ochii noștri, dacă își răsfiră degetele de la mâini sau dacă strănută sau cască prea des.

Pentru a-l ajuta pe cel mic să se relaxeze, în primul rând trebuie să ne liniștim noi, iar apoi:

– Îl putem mângâia blând pe cap sau pe piciorușe

– Îi împreunăm mâinile în mâinile noastre

– Îl înfășăm într-o păturică călduroasă

– Îl legănăm ușor în brațe.

Tu cum reușești să nu-ți răsfrângi stresul asupra copilului tău?

Dacă vrei să aprofundezi acest subiect, îți recomandăm cartea Părinți liniștiți, copii fericiți.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa