Trăieşte prezentul, nu amintirile!

traieste-prezentul-totul-despre-mame

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem este să ne ancorăm în ziua de ieri și să ne agățăm de ziua de mâine, când tot ce ar trebui să conteze este prezentul.

Ce facem acum? Ce simțim acum? Cum ne purtăm cu copilul nostru? Sau ce nevoi are azi? Nu mâine, nu ieri. Adulți, copii, nu contează. Fiecare dintre noi avem nevoie de atenție astăzi, mâine cine știe ce-o mai fi?

Să învățăm să acordăm atenție copilului acum:

1. Nu-ți vărsa frustrările pe copil:

Trage aer în piept, amintește-ți că e bucățica ta de suflet și oferă-i răbdare. Ascultă-l și dacă are nevoie de o îmbrățișare, nu sta pe gânduri. Îți promit că vă face bine amândurora.

2. Lasă-l să aleagă:

Și ție îți place să iei decizii singură, așa-i? Știu că ai o nevoie morbidă de a-l proteja, dar trebuie să aleagă singur. Din când în când lasă-l să-și aleagă singur hăinuțele, locul de joacă, cu cine să-și petreacă timpul, orice. Ai grijă doar să-l înveți cum să aleagă corect și să nu se pună în pericol. Îi va face bine mai târziu.

3. Nu-i povesti cât de greu ți-a fost ție:

Se va simți vinovat și neputincios. Și apoi, trecutul a fost, nu-l mai poți schimba. De ce să faci asta? Trecutul are un singur rost: acela de a învăța din el si de a nu mai repeta greșelile.

4. Învață-l să fie fericit din orice:

Învață-l să se bucure de orice nimic. Nu numai că îi va face bine atunci când îi va fi greu, dar odată cu el vei redescoperi și tu micile bucurii ale vieții. Mâncați o înghețată împreună, gătiți ceva pe placul vostru, dansați când sunteți obosiți, faceți o plimbare chiar și atunci când simți că ești prea obosită.

5. Iubește-l necondiționat:

Și când spun asta, înseamnă că trebuie să-i arăți asta. Știi ce sentiment minunat ai atunci când copilul tău îți spune că te iubeste și mai mult? E important pentru amândoi, dar îl vei învăța un lucru și mai important: va ști că merită să fie iubit. Când va deveni adult, îi va face bine.

Amintirile sunt importante, dar numai pentru identitatea ta. Lasă-te influențată de ele numai pentru a acționa altfel acum. Poate că tatăl lui te-a făcut să suferi. Nu-i spune asta. Mai târziu va conștientiza singur, dar vei fi împăcată cu ideea că nu l-ai împovărat cu problemele voastre.

Poate că ai avut o copilărie grea. Nu-i spune asta, dar pe el lasă-l să aibă cea mai frumoasă copilărie.

Poate că nu ai suficienți bani pentru a-i face toate poftele, dar dacă îl înveți să se bucure de lucruri mărunte, nu se va simți frustrat. Insuflă-i să aibă ambiție, dar nu-l învăța să devină sclavul banilor.

E greu să fii mamă, dar merită orice efort. Nu uita că dincolo de rolul de mamă ești femeie și ai nevoie de timp pentru tine. Din când în când, oferă-ți timp. Copilul tău te iubește necondiționat, îi va face bine să-ți fie și ție bine.

Așa că dragă mămică, trăiește prezentul și lasă deoparte amintirile. Ai grijă ca în fiecare zi să-ți creezi cele mai frumoase amintiri.

Citește și:
10 obiceiuri prin care să-ţi întăreşti relaţia cu copilul tău
Cum eşti ca părinte şi cum nu vrei să fii?
Chestionarul durerii: bătaie, ţipete, pedepse sau izolare?

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()