Urania Cremene: „Puteți scoate ce este mai valoros din relația cu copilul fiind acolo 100%. Nu cu telefonul în mână ci acolo, cu el”

Psiholog Miruna Jovin

Eram convinsă că Urania Cremene este singurul specialist care poate să își spună expert în parenting. O ascultasem vorbind la câteva evenimente, o văzusem cum interacționează cu copilul ei și cu alți copii și ceva îmi spunea că face bine ceea ce face. Nu mi-am pus niciodată problema să o întreb direct ce înseamnă parenting pentru ea.

Când am auzit că va avea o emisiune la Itsy Bitsy Radio am zis că eu vreau să fiu cea care îi va lua un interviu. Nu fac asta de obicei, dar colegele mele din redacție mi-au înțeles dorința și au acceptat. Mă așteptam să fie o discuție foarte plăcută și totuși nu știam că și după ce știu atât de multe lucruri despre parenting și după ce am ascultat-o de atâtea ori pe Urania mai putea să mă surprindă. Și a făcut-o.

De mai multe ori în cadrul discuției am spus ”Aha!”. Partea mea favorită este cea în care Urania explică ce este parentingul. Sunt convinsă că o să înțelegeți de ce. Cât despre partea de expert în parenting, da, Urania este, cel puțin în ceea ce mă privește și în ceea ce privește România, singura care poate să își spună așa. Mulțumesc, Urania!

Miruna Jovin: În cei peste 10 ani de când parentingul a devenit pentru tine de la o necesitate o pasiune, te-ai întâlnit cu peste 80.000 de părinți. Care este grija lor predominantă? Există una?

Urania Cremene: Cred că grija principală a părinților se împarte în funcție de zona din care ei provin. Dacă ne uităm la orașele mari, principala grijă a părinților este timpul pe care și-l petrec cu copiii sau, mai exact, timpul pe care nu și-l petrec cu copiii. Am de a face cu oameni ocupați, stresați. De cele mai multe ori, copilul este crescut într-un cuplu sau de un singur părinte cu foarte puțin ajutor din afară, familia este lăsată undeva în spate în afara orașului și este această grijă constantă ”Cum încape într-o zi tot ce am de făcut?”.

Grija principală a părinților este lipsa de conectare

Dacă vorbim de orașe de provincie, timpul poate că nu e pe primul loc, grijile pot fi financiare și legate de opțiunile pe care le pot oferi copilului pentru educație și pentru petrecerea timpului liber. Sunt foarte mulți părinți care spun ”Pur și simplu nu am unde să merg cu copilul meu!”. Și, peste ambele categorii de părinți, sigur că am putea împărți povestea în mai multe bucățele, dar nu e neapărat relevant. Grija principală a părinților este lipsa de conectare cu copilul care duce la o lipsă de cooperare care duce la o relație tensionată.

Miruna Jovin: Care este soluția ta la această îngrijorare a lor?

Urania Cremene: Având în vedere că nu putem transforma o zi într-una de 48 de ore, există câteva lucruri care se pot face și unele dintre ele sunt pueril de simple, dar mulți părinți nu le fac și, când le fac, ajung să răsufle mult mai ușurați. Este evident pentru orice părinte că de îndată ce ai un copil în viața ta, iar mai apoi eventual al doilea, grijile gospădărești se dublează, dacă nu se triplează.

”Din perspectiva mea este mai important să te joci cu copilul decât să gătești o mâncare.”

Dacă până să ai copii aveai seara pe masă o singură cană de ceai, acum toată casa este întoarsă pe dos. Și sunt foarte multe mame care și-au păstrat perfecționismul și grija față de spațiul în care trăiesc la fel ca înainte. Iar asta adaugă extrem de multă presiune pe ele. Duce la o oboseală extremă care nu le ajută să se conecteze cu copilul la o energie așa cum e nevoie.

Și atunci eu le sfătuiesc fie să găsească ajutor exact pe problemă – un ajutor mai ușor de găsit decât o bonă care să se joace cu copilul tău – și atunci ai delegat această sarcină, fie nu mai ai aceleași așteptări. Și e de dorit să angajezi pe cineva care să preia această sarcină decât să angajezi o bonă să se joace cu copilul. Și nu văd de ce ai face așa ceva dacă o poți face tu. 

Din perspectiva mea este mai important să te joci cu copilul decât să gătești o mâncare. Mai ales astăzi când opțiunile de a comanda sau a cumpăra o mâncare gătită sunt atât de multe. Ăsta e un aspect. Un alt aspect este legat de starea de prezență, la fel de importantă. Decât să te gândești, în mașină cu copilul fiind, el cu ochii într-un ecran, tu cu gândurile tale, cum să te mai joci cu el și în seara asta, fă din timpul ăla din mașină un loc de joacă. Fă din timpul ăla un timp de conectare: într-o discuție, într-o poveste care nu se rezumă doar la ce ai făcut astăzi și ce ai mâncat la prânz.

Pentru că este vorba de fiecare moment pe care îl avem alături de copil și de a ne propune să scoatem din el tot ceea ce este mai valoros. Asta se poate doar fiind acolo 100%. Nu cu telefonul în mână ci acolo, cu el. 

Miruna Jovin: Crezi că este vreo greșeală pe care o fac toți părinții în educația copiilor?

Urania Cremene: Una singură… Cred că este una, se numește inconsistență. Având în vedere că tot ceea ce fac în relație cu copilul lor este să reacționeze, nu să acționeze conștient, adică să aleagă comportamentul pe care îl demonstrează, sar foarte ușor dintr-o extremă în alta.

Să îți dau un exemplu: dacă eu nu mă pregătesc mental pentru ceea ce urmează să fac când merg cu el în parc și el aruncă cu nisip în alt copil sau îl împinge sau are un alt comportament pe care eu îl etichetez ca fiind unul agresiv, nedorit va fi să reacționez. Voi avea o reacție. O reacție este ceva negândit și atunci fie îl smulg de mână, fie îi iau jucăria, fie o serie de alte comportamente care vin din experiența mea, din felul în care eu am fost educat. Și atunci fie devin prea permisiv și îl răsfăț, fie devin prea aspru și atunci copilul se simte nevăzut, nerespectat, nevalorizat. Aceste extreme din permisivitate în autoritate bulversează copilul.

Miruna Jovin: Ai vreun sfat în această privință?

Urania Cremene: Un sfat ar fi să ne uităm la noi și să vedem ce anume ne apasă butoanele, ce ne face să reacționăm așa cum o facem și ce nevoi ne satisfac aceste reacții. Ca să fiu mai clară, cred că este important să învățăm despre aceste comportamente și ce rezultate produc ele. Pur și simplu, gândindu-ne la ele și observându-le din afară. Pentru că altfel nu avem cum să le înțelegem și cum să le schimbăm.

Nu e suficient să îmi pară rău ca părinte că am strigat la copilul meu sau că am ridicat tonul. Sunt convinsă că celor mai mulți părinți le pare rău când fac asta.

Important este să înțelegem ce facem data viitoare. Pentru că dacă ne propunem doar să nu mai strigăm și nu avem la îndemână alte resurse, alte informații care să ne ajute să ne schimbăm comportamentul, nu avem cum să nu mai țipăm. Ceea ce spun este valabil și la copil. Deageaba îi spun ”Nu mai smulge jucăria!” dacă nu îi ofer altă cale eficientă, elegantă, civilizată de a obține acea jucărie. Întotdeauna când scoatem un comportament e nevoie să introducem altul care să ne ajute într-un mod pozitiv să obținem ceea ce dorim. De aceea e nevoie să învățăm și ce să facem diferit.

Miruna Jovin: Devine parentingul mai ușor după ce copilul crește? Nu de puține ori ”parenting-ul modern” a fost acuzat că face din copiii de astăzi adulții neempatici, neimplicați, egoiști, pe scurt, infractorii de mâine. Mit sau adevăr?

Urania Cremene: Pentru că eu vorbesc pe șleau, am să îți spun că este unul dintre cele mai greșit înțelese concepte din lumea noastră. Nu poți evita parentingul. Parentingul nu este o știință de vreun fel sau altul.

Parentingul, în traducerea lui corectă, înseamnă pur și simplu relația pe care o ai cu copilul tău.

Pe cale de consecință, poți face parenting eficient, mai puțin eficient, autoritar, permisiv, conștient, absent, haotic. Poți face parenting în foarte multe feluri, dar oricum vei face. Parentingul este greșit înțeles pentru că odată cu schimbările  profunde la nivel social, viața noastră de familie s-a schimbat: de la copiii care își petreceau foarte mare parte din zi acasă, la copii care își petrec cea mai mare parte a zilei între patru pereți, fie că sunt acasă, la școală sau într-un afterschool sau la o oră de pian diferențele sunt enorme; de la familia cu patru cinci copii la familia cu un singur copil iarăși diferențele sunt enorme.

Asta ne-a prins complet nepregătiți în ceea ce privește relația cu copilul și în relația de cuplu pentru că, iată, vedem ce se petrece acum la nivel familial în toată lumea și sfaturile de parenting au început să curgă.

Din punctul meu de vedere, al omului care a studiat câteva metodologii de parenting în ultimii zece ani, aș putea să spun că această părere a oamenilor, conform căreia parentingul modern duce la copii dezechilibrați și așa mai departe, este bazată pe citirea pe diagonală a unor articole și nici de cum pe aprofundarea unei metodologii sau alteia.

Deoarece a crede că, pur și simplu, fără să citești mai mult de atât, iubirea necondiționată, fără să citești mai mult de atât, înseamnă să îl lași pe copilul tău să facă orice sau că parentingul pozitiv înseamnă exact același lucru, este greșit. Ei bine, nu. Și, de mulți ani, cele mai mari nume în parenting au oferit soluții care se încadrează în limite.

”Nu știu vreo metodă de parenting care să îi spună părintelui lasă-l pe copilul tău să facă orice.”

Orice carte de parenting am deschide, orice metodă a unui nume, toți vorbesc despre libertate în limite. Părerea mea este că a nu ne informa, în momentul în care avem atât de multă informație și a respinge pur și simplu opțiunea de a învăță despre parenting sau despre ce am putea face în relație cu copilul nostru doar pentru că noi credem că asta ne-ar face să avem copii iresponsabili pe viitor mi se pare superficial.

Îmi pare mai periculos să rămân fixat în convingerile pe care le-am primit de la generațiile din spate sau pe care le-am dobândit în existența actuală și să fac ce cred eu de cuviință într-o lume care se schimbă atât de rapid, încât nu știm ce vor face copiii noștri peste 15 – 20 de ani.

Ce știm însă este că avem de crescut calități în ei mai importante decât ce învață la școală. Și atunci nu văd de ce, mai cu seamă dacă avem un copil sau doi, să nu învățăm. Pur și simplu, să învățăm. Dacă nu intră aceea informație în noi sau nu se potrivește valorilor noastre, o putem lăsa deoparte. Dar a refuza să înveți sau să afli ce s-a scris valoros în ultimii ani, din nou, mi se pare superficial.

Miruna Jovin: Spuneai la un moment dat că ai descoperit parentingul odată cu nașterea fiului tău. Acum că el a crescut, privind în urmă, te bucuri că s-a întâmplat așa?

Urania Cremene: Informația este puțin neadevărată. Eu sunt dintre puținii oameni care au studiat parenting înainte să devin mamă. Eu am predat cursuri de management și leadership ani de zile și, la un moment dat, prin 2007 (fiul meu e născut în 2010), dintr-o cercetare în alta am găsit această legătură între leadership și parenting și de ce părinții influențează atât de mult comportamentele copiilor și calitățile lor.

M-a fascinat treaba asta pentru că mi-am dat seama cât de valoros ar fi să facem toate lucrurile astea conștienți ca părinți ca să nu mai fie nevoie să învățăm, la 30 de ani, abilități și calități pe care nu le-am învățat copii fiind. Și mi-ar plăcea foarte mult să îi ajut pe părinți să dezvolte aceste calități încă de la început, nu să am în sala de curs adulți pe care să îi învăț problem solving, decision making sau comunicare eficientă.

Mi-a plăcut tare mult domeniul acesta.

E adevărat că prima certificare în parenting mi-am luat-o când s-a născut Amos, dar am citit cu mult înainte și mă bucur foarte mult. Eu chiar am văzut, alături de Amos și apoi cu alți copii cu care am interacționat, teoria pusă în practică. Și cât de bine poate să funcționeze – nu dacă spui cuvinte, ci dacă crezi în ceea ce faci, dacă ai un comportament autentic față de copilul tău, pentru că practic cred că aici nu funcționează la cei mai mulți copii. ”Am încercat și tehnica asta, dar nu funcționează.” Așa e, nu funcționează doar pentru că ai spus niște cuvinte. Doar dacă le încarci cu energia pozitivă și asta nu se întâmplă peste noapte. Și da, mă bucur foarte mult că am învățat înainte.

Toată lumea mi-a spus ”Ah, lasă că o să vezi tu când copilul tău are doi ani!”/ ”Ah, lasă că o să vezi tu când copilul tău întră la grădiniță, la școală!” /”Lasă că o să vezi tu când are șapte ani!” tot așa m-au amânat. Copilul meu are nouă ani, relația noastră este la fel de echilibrată cum a fost la început. Este un copil viu, este un copil energic, nu, nu este obedient, e un copil care își spune punctul de vedere, este disciplinat, este empatic, nu a făcut nici o criză în viața lui, pe care nu l-am bătut niciodată și nu a fost niciodată pedepsit și probabil că am ridicat de câteva ori tonul la el. Cam asta este relația mea cu el. Nu este pentru că am avut noroc, ci este pentru că am muncit această relație. Amos nu e un copil ușor, este cu toate la el.

Miruna Jovin: Am auzit că ai o emisiune la Itsy Bitsy Radio. Spune-ne despre ea, când va fi, cum ai luat această decizie și la ce să ne așteptăm?

Urania Cremene: Ascult Itsy Bitsy de ani de zile. Am o relație de lungă durată cu Itsy Bitsy și îmi e tare drag și am fost invitată în repetate rânduri încă de când exista Meditații pentru părinți. Mi-a plăcut tare mult acest proiect care este unic, nu știu dacă doar în țară. Mi-a plăcut felul în care acest proiect își propune același lucru pe care mi-l propun și eu.

Ajutor pentru părinți și distracție pentru copii deopotrivă.

Am mai primit o tatonare de teren acum câțiva ani, dar nu eram pregătită pentru o colaborare. Eu eram foarte mult plecată prin țară și acum s-a reînnoint această idee și nu numai că am acceptat-o. Și nu numai că am zis da ”Hai să fac o emisiune radio!”, dar am zis să fie așa cum fac eu lucrurile, dau 100% și nu va putea să fie o emisiune înregistrată ci va trebui să fie una live. Adică să fie cu totul.

Formatul pe care l-am ales l-am decis împreună și probabil va suferi modificări pentru că e prima oară pentru mine și prima oară pentru ei cu un astfel de format. Este o oră joi, de la 15 la 16 și propunem o temă în fiecare săptămână. Am vorbit, în prima săptămână, despre responsabilitate, un subiect greu pentru prima emisiune. În a doua săptămâna, despre cooperare vs obediență și părinții pot intra în direct, fie pe telefon, fie cu mesaje pe Whatsapp sau direct din aplicația Itsy Bitsy.

Mă străduiesc să răspund la cât de multe întrebări pot într-o oră, așezându-le, în timp ce le citesc, pe categorii, în așa fel încât răspunsul la o întrebare să împuște mai mulți iepuri dintr-o dată. Cam asta este ce mi-am propus să fac. Este o emisiune vie, care nu e doar despre tehnici, e despre puncte de vedere, cum vede o mamă tânără, cum vede o mamă mai în vârstă, cum se vede de la o mamă de un copil, la o mamă cu trei copii, cum vede un tată, aș vrea să adun puncte de vedere și să ne apropiem mai mult de realitate.

Urania Cremene este autoarea All About Parenting- singurul program de parenting online din România și unicul în lume dezvoltat pe baza Teoriei Autodeterminării (Ryan&Deci). Principiile acestui program, precum și tehnici de parenting din acesta, sunt prezentate de echipa sa de traineri în cadrul Seminarului Gratuit de Parenting, care ajunge în acest an în peste 90 de orașe ale țării. Rezervările la seminar sunt gratuite, calendar și înscrieri aici

Noua emisiune radio ”În direct cu Urania Cremene” este cu tematică săptămânală și are loc joia, între 15:00 și 16:00, la Itsy Bitsy FM și LIVE pe Facebook Itsy Bitsy FM. Părinții pot adresa întrebări Uraniei sunând în direct la *ITSY sau scriind oricând pe pagina online a emisiunii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa