Rutina de îngrijire a tenului în sarcină și alăptare. Ce creme și tratamente se recomandă, care sunt periculoase

Veronica Guzun, redactor

Fluctuațiile hormonale din sarcină pot aduce schimbări mari în aspectul pielii feței. De aceea, sarcina este adesea momentul în care mamele încearcă să își stabilească o rutina de îngrijire a tenului. Sunt însă îngrediente care promit minuni, dar care sunt departe de a fi inofensive pentru mamă și copil. Iată o listă a celor mai frecvente ingrediente cosmetice și câteva informații despre compatibilitatea lor cu sarcina și alăptarea.

În sarcină te poți confrunta cu acnee, melasmă sau pete pigmentare și alte neplăceri. Un ten care strălucește din interior nu este, cu regret, un dar pe care îl primesc de la hormoni toate viitoarele mame. Așa că este normal să dorești să îmbunătățești cumva situația printr-o rutina de îngrijire a tenului. Dermatologul Jessica Wu a dat un interviu pentru site-ul whattoexpect.com despre o parte dintre cele mai frecvente ingrediente întâlnite în cosmetice. Iată răspunsurile ei:

Retinol (ingredient anti-age): Nu, până după alăptare.
Acid Salicilic (exfoliant BHA): Nu, până după alăptare.
Peroxid de benzoil (tratament pentru acnee): Da, în cantități mici după primul trimestru.
Vitamina C: Da.
Vitamina E: Da.
Vitamina B6: Da.
Antibiotice: Nu, mai ales cele din familia tetraciclinei.
Creme Anti-îmbătrânire: Nu, până după alăptare.
Acid Glicolic sau de fructe (exfoliant AHA): Da.
Uleiuri esențiale: Nu.
Peeling chimic: Nu, doar cu acid glicolic în concentrații mici.
Laser: Da, doar dacă este un laser moderat și nu utilizați cremă pentru amorțire.
Fillers și botox: Nu, până după alăptare.

Mai jos sunt mai multe detalii despre o parte dintre igredientele menționate mai sus dar și despre altete care nu au fost discutate.

Rutina de îngrijire a tenului: Ingrediente recomandate în timpul alăptării/sarcinii

Vitamina C este un antioxidant care stabilizează radicalii liberi ce apar din cauza expunerii la soare, reduce uscăciunea pielii și ajută la prevenirea accentuării ridurilor și a liniilor fine. De asemenea, are un rol important în tratarea acneei și a petelor pigmentare. Utilizarea acesteia trebuie făcută cu precauție de către persoanele cu ten sensibil sau cu rozacee. Dacă faceți parte din această categorie, alegeți serumuri care au o concentrație de până la 10% de vitamina C.

Peroxid de benzoil: Sarcina și alăptarea vin însoțite de fluctuații hormonale, iar aceneea poate fi o consecință a acestora. Peroxidul de benzoil (benzoyl peroxide) este unul dintre cele mai sigure ingrediente anti-acnene pe care îl puteți folosi în această perioadă.

Acid lactic, acid glicolic sau de fructe: Iată alt ingredient care poate fi utilizat dacă alăptezi și te confrunți cu acneea. Dintre toți acizii de tip AHA (alpha hidroxy acid) cel lactic e printre cei mai puțin agresivi, în plus, acesta este întâlnit în mod natural la bebeluși, așa că nu reprezintă niciun risc în utilizare în timpul alăptării sau sarcinii. AHA sunt folosiți pentru exfoliere și pentru prevenirea apariției cicatricilor.

Oxidul de zinc: Protecția solară este mereu necesară, fie că sunteți însărcinată, alăptați sau nu și mai ales dacă utilizați în rutina de seară vitamina C sau acizi AHA. Oxidul de zinc este un filtru UV mineral și poate fi folosit în siguranță. Aplicat pe pielea fără răni, se absoarbe în cantități minime, deci nu afectează nici mama nici bebelușul, totuși are dezavatajul de a lăsa o peliculă albicioasă pe piele. În timp ce efectele protecției solare chimice încă e studiată, protecția fizică nu comportă niciun risc.

Rutina de îngrijire a tenului: ingrediente interzise în timpul alăptării/sarcinii sau care trebuie utilizate cu precauție

Retinoizi/vitamina A: Retinozii sunt utilizați pentru reducerea ridurilor prin creșterea producției de vitamina A în piele. Aceasta crește ritmul de reînnoire a celulelor și menține colagenul în piele. În ciuda beneficiilor pentru ten, este strict interzisă utilizarea retinolului în timpul sarcinii deoarece poate cauza defecte congenitale, avertizează Baby Centre U.K. Nici mamele care alăptează nu ar trebui să folosească. În lista de ingrediente în puteți găsi sub denumiri precum: Retin-A, differin, tazorac, retinol or retinyl.

Produse ce conțin derivate din petrol: Cremele care conțin: propylene glycol, ulei mineral, parafină, isopropyl alcohol pot cauza alergie copiilor, așa că mamele care alăptează ar fi bine să le evite în rutina lor de îngrijire.

Formaldehidele precum: hydroxymethylglycinate, DMDM-hydantoin and methenesmine au rol de conservant în produsele cosmetice și pot cauza reacții alergice bebelușului alăptat de mama care utilizează asemenea creme.

Uleiurile esențiale: Acestea sunt văzute drept panaceu pentru multe dintre problemele tenului și nu numai. Aplicarea uleiurilor precum tea tree, levățică sau lemongrass are efecte antibacteriene, deci luptă cu acneea, iar rezultatele se văd cu rapiditate. Totuși, în timpul alăptării trebuie utilizate cu mare atenție, deoarece sunt foarte concentrate, deci pot da stări de rău, amețeli, dureri de cap sau arsuri la nivelul pielii. Cel mai bine este să consultați medicul înainte de a le încerca, iar dacă suferiți de hipotensiune arterială, diabet, astm, sau aveți probleme cu glanda tiroidă sau cu rinichii cel mai bine este să le evitați cu desăvârșire.

Cremele autobronzante: În ultimii ani formula lor a suferit multe îmbunătățiri în ceea ce privește rezultatul. Acum nu mai colorează pielea în nunațe de un oranj dubios, ci în note foarte apropiate bronzului natural. Nu aceleași progrese s-au făcut și în ceea ce privește compoziția. Ele pot conține: dihidroxiacetonă (gliceronă) sintetică care apare sub denumirea de Synthetic DHA, parabeni, propilenglicol, coloranți și parfum. Ca o alternativă, căutați creme autobronzante pe bază de DHA natural, derivat din sfeclă de zahăr.

Acid salicilic (Acid betahidroxi – BHA) este un ingredient utilizat în special în măști exfoliante pentru tenul mixt și gras, precum și în creme și loțiuni tonice. Acesta pătrunde în profunzimea porilor pielii pentru a îi curăța. Deși dacă e folosit local în produse care nu stau mult timp pe piele, nu fac rău, cel mai mai sigur este să îl evitați, mai ales dacă este vorba de o concentrație mare care se utilizează în măștile exfoliante.

Ce ar trebui să mai știi:

Folosește formule fără parfum și non-comedogenice (care nu încarcă tenul și nu astupă porii).
Folosește produse de îngrijire dedicate copiilor. În acest fel minimizezi riscurile ca cel mic alăptat să aibă vreo reacție alergică cauzată de produsele tale de îngrijire.
Bea suficientă apă. Apa ne hidratează din interior, iar un ten bine hidratat este mai radiant și mai tânăr, cu mai puține riduri fine.
Atenție la alimentație: O alimetație echilibrată aduce cu sine starea de bine a organismului, iar aceasta se vede imediat pe față. Produsele bogate în atioxidanți sunt cel mai bun remediu anti-înbătrânire.
Fă din îngrijirea tenului o rutină: Da, bebelușii sunt mari consumatori de timp, prin nevoia lor permanentă de atenție și îngrijire. Totuși, dacă îți stabilești o rutină pentru întreținerea sănătății tenului, aceasta foarte curând se va integra în programul tău zilnic și te va ajuta să previi eventualele probleme. Ceea ce, știm bine, este mai simplu și mai ieftin decât să le tratezi.
Nu uita să ceri ajutor! Iată un sfat care nu are legătură directă cu aspectul tenului tău, dar are mare legătură cu starea ta de bine. Și cum creșterea copiilor e o trebă pe termen foarte lung, e chiar înțelept să nu îți epuizezi toate resursele din primele luni.
Odihnește-te cu fiecare ocazie. Dacă nu reușești să dormi peste zi, ceea ce ar fi un mare avantaj, încearcă măcar să iei pauze și să-ți tragi poțin sufletul cât doarme copilul, nu te arunca să faci 100 de lucruri o dată. E greu, stiu din proprie experiență, pentru că, odată copilul adormit, trebuie să îți prioritizezi nevoile. Ce arde mai tare? Să te speli pe cap sau să îți faci rapid ceva de mâncare sau să pui o mașină la spălat… treburi sunt multe și nu se termină niciodată, iar resursele de energie sunt, cu regret, finite și necesită reîncărcare. Așa că, adaugă în lista ta de priorități și odihna. Vei vedea rapid efectele atât pe ten, dar mai ales in starea ta generală.
• În final, dacă alegi să îți faci tratamente cosmetice la un salon, respectă aceleași reguli ca acasă. Interesează-te despre produsele utilizate, fii atentă la toate ingredientele și întreabă medicul înainte. În linii mari, orice tratament care face mai mult decât să hidrateze pielea și să-i ofere o fină exfoliere este interzis în timpul sarcinii și alăptării.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa