10 cauze care întârzie menstruația, altele decât sarcina

Alexandra Ion

De cele mai multe ori, dacă întârzie menstruația, nu este în primul rând vorba despre o sarcină.  Află 10 cauze care provoacă întârzieri ale menstruației. Sarcina este abia pe locul 11!

Menstruația regulată, care apare exact când trebuie – la oră fixă, este dovada certă că organismul tău funcționează perfect. Dar situața aceasta ideală apare doar la mai puțin de 15% dintre femei. Restul se pot confrunta cu diverse abateri de la ziua Z. Dacă menstruația apare mai devreme cu o zi sau două, din când în când, nu este nici o problemă, dar dacă întârzie trebuie să te gândești la cauze, mai ales dacă această situație se repetă sau daca aceasta ”întâlnire” lunară nu are loc.

1. Stresul

Acest uriaș inamic, stresul poate da peste cap serios și repetat ciclul menstrual, așa cum dă peste cap bunul mers al întregului organism. Hormonii stresului interacționează direct cu hormonii care controlează ciclul menstrual, iar o perioadă dificilă, emoții puternice și stresul intens se poate manifesta prin întârzierea ovulației și a ciclului menstrual. Femeile trebuie să știe că stresul este una din cauzele principale ale infertilității, tocmai prin efectele neplăcute și perturbatoare pe care le are asupra sistemului hormonal feminin.

Dieta severă

În cazul unei diete severe, care urmărește scăderea în greutate, este foarte posibil că ciclul menstrual să dispară. O problemă asemănătoare o au și femeile slabe, anorexice. Pierderea a 10 la sută din masa corporală rapid, prin dietă, pur și simplu oprește ovulația. Organismul își, ia în acest fel, o măsură de siguranță. Un organism subnutrit sau care este privat de nutrienți și caloriile necesare nu poate susține dezvoltarea și evoluția unei sarcini. Deci, stop joc!

Diabetul zaharat

Neidentificat, netratat sau necompensat (prin medicație și dietă), diabetul zaharat duce la absența ciclului menstrual sau la menstre rare și neregulate. Dacă întârzie menstruația, iar concomitent ai slăbit fară să respecți vreo dietă și ai o senzație accentuată de sete, atunci un control medical de urgență este mai mult decât necesar.

Sindromul ovarelor polichistice

Acesta poate duce la întârzierea menstruației. Cauza este reprezentată de dezechilibrele hormonale care blochează apariția menstruației. Uneori, absența menstruației poate să fie primul semn care anunță o problemă ovariană.

Afecțiuni ale tiroidei

Tiroida se mai numește și ”creierul endocrin” și asta pentru că hormonii tiroidieni sunt un fel de dirijori care coordonează și reglează toate celelalte funcții endocrine ale organismului feminin. O disfuncție a tiroidei dă peste cap tot sistemul endocrin și, implicit, hormonii care se ocupă de menstruație.

Medicamentele

Medicația antidepresivă poate determina absența menstruației, dar și întreruperea tratamenului cu anticoncepționale poate fi cauza unei dereglări temporare a ciclului menstrual. Toate tratamentele hormonale, altele decât pilulele contraceptive, pot determina întârzierea menstruației.

Exercițiile fizice intense sau efortul fizic susținut

Acestea pot determina întârzierea sau absența menstruației pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp. Sportivele de performanță au frecvent acest tip de problemă. Mecanismul este identic cu cel care se petrece în cazul dietelor drastice. Organsimul spune: ”Faci prea mult efort, deci nu poți face un copil!”. Și iar este stop joc!

Obezitatea

Excesul ponderal poate cauza modificări hormonale, astfel încât acesta poate duce la tulburări menstruale, cele mai frecvente fiind creșterea intervalului de timp între două perioade hemoragice.

Menopauza timpurie

Cele mai multe dintre femei încep menopauza în intervalul de vârstă cuprins între 45 și 55 de ani. Există cazuri în care menopauza se instalează cu 7-10 ani mai devreme, în jurul vârstei de 40 de ani, iar unul dintre mesajele care anunță acest lucru este întârzierea menstruației.

Boala celiacă

Este una din cauzele puțin știute care pot duce la întârzierea menopauzei, din alte cauze decât sarcina. Inflamația intestinului subțire împiedică organismul să asimileze nutrienți, iar aceasta poate duce la carențe nutitive care se reflectă în tulburările ciclului menstrual.

Dacă menstruația întârzie, totuși, să apară și nu este vorba despre sarcină, citește și articolul în care vorbim despre amenoree (lipsa menstruației).

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa