10 moduri de a-ți proteja familia în mediul online

Anca Vlad

Deși pare inofensiv, Internetul prezintă în realitate numeroase pericole din punct de vedere financiar și al securității întregii familiei. Pentru a veni în ajutor, Kari Ann Fallon propune pe childdevelopmpentinfo.com 10 moduri de a-ți proteja familia în mediul on-line.

  1. Semnează fotografiile de familie. Această semnătură le poate proteja. Dacă cineva vrea să fure poze de la tine, va fi destul de dificil s-o facă dacă ai pus peste poză un semn distinctiv. Dacă fotografiile voastre sunt folosite fără permisiune, aceste semne vor dovedi imediat că ești proprietarul lor de drept.
  2. Fă în așa fel încât să ai acces complet la telefoanele copiilor tăi. În general, copiii sunt foarte creduli și nu întotdeauna judecă înainte de a face ceva, expunându-se astfel riscului de a fi folosiți. Dacă băiatul/fata ta are un smartphone, verifică periodic ce face cu el. Asigură-te că-i explici că e riscant să dea informații personale și că asta poate avea consecințe neplăcute.
  3. Nu folosi aceeași parolă pentru toate conturile. Dacă aparatul îți este furat, riști să ți se spargă toate conturile. Dacă ai aceeași parolă peste tot, practic facilitezi accesul hackerilor.
  4. Nu te conecta la rețele WiFi în care nu ai încredere. Dacă te loghezi la o rețea WiFi care nu este garantată, trebuie să știi că mai mulți oameni pot ști ce faci. Ei vor putea accesa toate adresele de pe mailul tău și-ți vor putea fura parola. Data viitoare, când ești într-o cafenea și ești curios care este situația contului tău bancar, intră pe Internetul abonamentului telefonului sau așteaptă să ajungi la birou sau acasă ca să verifici.
  5. Blochează întotdeauna aparatul. Asta nu va împiedica un hoț să ți-l fure, dar îi va îngreuna misiunea de accesa informațiile personale. Este recomandat să faci orice pentru a împiedica pe cineva să acceseze informațiile despre familia ta.
  6. Nu da unui străin informații personale. Poate părea un clișeu, dar nu-i da unui străin informații bancare. Sunt tot felul de escrocherii și este ușor să fii dus de nas. Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, atunci probabil că așa e. La fel de periculos ca dezvăluirea informațiilor bancare sunt adresa și numele tău complet. Aceste informații pot fi folosite pentru furt de identitate.
  7. Păstrează prietenii online, online. Deși poate fi tentant să te întâlnești în persoană cu prietenii din mediul virtual, nu este mereu o idee bună. E ușor să minți când te ascunzi în spatele monitorului, așa că „prietenii” virtuali nu sunt întotdeauna ce par. Fii în siguranță păstrând relațiile online la nivel virtual.
  8. Utilizează anumite particularități pe aplicațiile și site-urile pe care le folosești. Unele aplicații și site-uri au modalități de a limita accesul la informațiile tale. Profită de extra-protecție sau, și mai bine, fă-ți un cont personal.
  9. Ai grijă ce postezi în mediul virtual! Dacă pleci în vacanță și nu rămâne nimeni acasă, nu posta fotografii din excursie. Aceasta este o invitație pentru hoții care pot intra în casa ta. Dacă tot suntem la postări, nu pune nimic din ceea ce nu vrei să afle șeful tău. A devenit ceva obișnuit ca patronii să ajungă la angajații lor prin intermediul rețelelor de socializare.
  10. Nu te lăsa intimidat! Unii oameni folosesc Internetul pentru a-i hărțui pe alții. Au fost situații în care cei afectați s-au sinucis din cauza amenințărilor și șantajului. Dacă ai senzația că lucrurile au mers prea departe, nu te teme să reclami la poliție. Cei care intimidează prin intermediul Internetului nu trebuie tolerați! 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa