20 de lucruri pe care le folosim după ce au expirat – de la peria de păr la pernă și adidași

Ramona Dinescu

De obicei, lucrurile care au expirat se aruncă. Așa știm că se face. Însă sunt unele care au expirat și pe care totuși le folosim.

Cu toții avem lucruri acasă pe care le ținem într-un dulap cu anii. Acele lucruri ni se par eterne fără ca măcar să știm că ele au un termen de expirare după care devin inutile sau chiar periculoase. Iată care sunt cele mai des întâlnite în casele noastre.

Apa oxigenată expiră după două luni

Cu toții avem în trusa de medicamente cel puțin un tub cu apă oxigenată, însă puțin știm că după ce a fost deschisă expiră în termen de 2 luni și își pierde proprietățile.

Condimentele care au expirat după 2 ani nu mai sunt bune

Iubitorii de arome și condimente rare care nu știau, trebuie să afle că acestea expiră după doi ani, ceea ce înseamnă că stocul trebuie refăcut. Condimentele expirate își pierd din proprietăți și din aromă.

Pantofii sport se consideră că au expirat după 400 de kilometri sau șase luni

Când folosim în mod activ încălțămintea pentru sport, sistemul ei de absorbție a șocurilor, talpa și călcâiele se uzează. Astfel, pantofii de alergare trebuiesc schimbați după 400 de kilometri sau șase luni dacă au fost folosiți în mod constant și activ.

Pliculețele de ceai – după șase luni

Chiar și depozitate în cel mai întunecos loc din casă, pliculețele de ceai nu mai pot fi consumate după șase luni deoarece ceaiul are tendința de a fermenta.

Ochelarii de soare – după doi ani

Razele ultraviolete au un efect negativ asupra lentilelor, așa că după un timp acestea permit razelor soarelui să treacă prin ele, lucru ce necesită schimbarea ochelarilor după doi ani, altfel aceștia pot fi considerați periculoși.

Pasta de dinți și periuța de dinți

Studiile făcute pe România indică faptul că românii schimbă periuța de dinți la minim 2 ani, deși ar trebui să o facă la 3 luni. Iar pasta de dinți expiră după un an. Sper doar că nimenui nu-i rezistă un tub de pastă de dinți mai mult timp decât atât.

Prosoapele expiră după 3 ani

Prosoapele? Ei bine, da. Pe lângă faptul că sunt considerate un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor, țesătura se slăbește în timp și nu mai au aceleași proprietăți.

Periile de păr trebuie schimbate după 1 an

Pieptănul obișnuit sau peria de păr trebuiesc schimbate după un an chiar dacă sunt spălate regulat. Altfel pot provoca mătreață sau alte probleme legate de păr.

Bureții și periile de machiaj sunt expirate după 6 luni și respectiv 5 ani

Nu numai că trebuie să speli peria de machiaj după fiecare folosire, dar trebuie să o înlocuiește la fiecare cinci ani. Bureții trebuiesc schimbați la fiecare 6 luni, iar pielea ta îți va mulțumi pentru asta.

Sutienele expiră după doi ani

sutienul-perfect-totul-despre-mame

Aceste obiecte de lenjerie intimă își pierd forma după doi ani. Asta deoarece inserțiile lor tind să se deformeze, iar țesătura nu mai este elastică.

Papucii de casă ar trebui schimbați după șase luni

Altfel, reprezintă un mediu propice pentru ciuperci, care mai târziu ajung pe pielea ta.

Pernele expiră după 2-3 ani

Pernele își pierd forma după 2-3 ani, iar acarienii și praful se infiltrează foarte bine după acest timp în țesătură.

Păturile sunt considerate expirate după 7 ani

Păturile au aceeași soartă ca și pernele și trebuiesc schimbate la un moment dat. Dacă însă le acorzi o îngrijire corespunzătoare, le poți prelungi viața până la 10 ani.

Salteaua de pat expiră după 8-10 ani

Odată cu păturile, trebuie să-ți cumperi și saltea nouă. De asemenea, nu uita că la fiecare 6 luni, salteaua trebuie întoarsă în pat.

Tocătorul de lemn se consideră expirat după trei ani

Personal mi se pare mult. Acestea tind să-și piardă forma din cauza umidității și a tăieturilor de cuțit, însă, cel mai periculos este faptul că în acele crestături se pot dezvolta în voie bacteriile.

Spatulele și lingurile de lemn expiră după doi ani

În general, obiectele din bucătărie din lemn care vin în contact cu mâncarea trebuiesc înlocuite o dată la doi ani.

Bureții de vase expiră după două săptămâni

Perioada în care un burete de vase este eficient și sigur de folosit este de numai două săptămâni.

Măștile de gaze sunt expirate după 1 an

În caz de război nuclear, foc sau pentru atunci când vopsești pereții, ai nevoie de o mască de gaze în casă. Atenție însă la data la care o cumperi, pentru că după un an, filtrele sale expiră și nu mai este folositoare.

Vitaminele expiră după trei ani

Vitaminele pot fi ținute maxim 3 ani. Nu vor deveni arme nucleare după termenul de expirare, însă sigur nu vor mai avea aceleași proprietăți.

Un smartphone are termen de valabilitate de 2-3 ani

Chiar și un smartphone are termen de valabilitate. În special acelea a căror baterie nu este detașabilă, după 2-3 ani de funcționare va începe să se blocheze și să aibă pauze de funcționare.

Câte dintre lucrurile de mai sus le folosești după termenul de valabilitate?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa