Ai stări de leşin sau ameţeală? Iată care pot fi cauzele!

Raluca Dumitrică
stari-de-lesin-totul-despre-mame

Cele mai comune cauze care povoacă stări de leșin sau amețeală

E cald, dar cald rău, ai treabă şi stai ţintuită pe scaunul de birou câteva ore bune, după care te ridici brusc cu dorinţa de a bea un mult dorit pahar cu apă. N-apuci să faci doi paşi către bucătărie, că ai senzaţia că întreaga casă se învârte cu tine, nu-ţi mai simţi picioarele şi cazi lată, ca o plăcintă, pe parchetul din hol.

Cam aşa ceva am păţit eu ieri, pe fondul unei inexplicabile stări de rău ce m-a pocnit tam-nisam în momentul în care am îndrăznit să mă ridic de la birou. E drept că n-am prea mâncat zilele astea, dar cum n-am păţit aşa ceva decât o singură dată în viaţă, în perioada în care învățam pentru licenţă, m-am programat la o vizită la medic și am citit mai multe despre cele mai comune trei cauze ale leşinului:

1. Spasmofilie sau cădere de calciu

Spasmofilia sau mai popular cunoscuta cădere de calciu reprezintă o afecţiune provocată de un dezechilibru de calciu şi magneziu al organismului, caracterizată prin spasme, tremur şi chiar convulsii. O persoană care trece printr-o stare de spasmofilie are maxilarul încleştat, aude ce i se spune şi, deşi e conştientă, nu poate răspunde. Totodată, nu se mai poate ţine pe picioare şi poate leşina, are vederea înceţoşată, simte cârcei în membrele inferioare, tremurături şi amorţeli în palme. Nu sunt excluse tulburările de somn, palpitaţiile, anxietatea, stările de nervozitate, durerile abdominale şi nici tulburările gastrointestinale.

Deoarece calciul este un element vital pentru coagularea sângelui şi pentru funcţionarea în parametri normali a muşchilor şi a nervilor, este necesar ca el să fie în permanenţă la un nivel normal care să prevină disfuncţionalităţile corpului şi, implict, spaspomfilia. Asigură-te că mânânci suficiente alimente bogate în calciu (brânzeturi, lactate, carne, peşte, ouă, fructe şi legume) sau mergi la medic pentru a-ţi recomanda, dacă este cazul, suplimente de calciu.

2. Hipoglicemie

Organismul se confruntă cu o stare de hipoglicemie atunci când concentraţia de glucoză în sânge scade şi ajunge să fie mai mică de 70 de miligrame/decilitru. Deşi specialiştii sunt de părere că o persoană sănătoasă nu poate fi afectată de această condiţie şi că şansele ca hipoglicemia să apară sunt crescute în cazul celor care nu mănâncă nimic pentru perioadă lungă de timp, se întâmplă că persoanele care trec printr-o dereglare hormonală, au probleme cu rinichii sau cu ficatul, suferă de diabet zaharat de tip 1, adică acel diabet insulinodependent, să se confrunte cu hipoglicemia. Pot face hipoglicemie şi femeile afectate de sindromul ovarelor polichistice unde celulele organismului nu recunosc insulina, iar pancreasul produce mai multă insulină drept compensare.

Simptomele hipoglicemiei sunt starea de confuzie, slăbiciune generală, ameţeală, palpitaţii, durere de cap, foame, schimbarea bruscă a stării de dispoziţie şi leşin. Dacă din ecuaţie ies problemele de sănătate la ficat, rinichi şi ovare, poţi preveni crizele de hipoglicemie printr-un regim alimentar complex şi sănătos. Într-o astfel de criză, însă, poţi mânca rapid ceva dulce sau măcar câteva linguriţe de miere ori zahăr şi puţină apă şi îţi vei reveni destul de rapid, cel puţin până să ajungi la medic pentru analize suplimentare.

3. Hipotensiune sau cădere de tensiune

Când tensiunea arterială sistolică (TAS) scade sub 100 mmHg la persoanele sub 45 ani şi când această scădere este însoţită de simptome precum oboseală, ameţeli, tulburări urinare şi stare de leşin, atunci se poate vorbi de hipotensiune. Printre cauzele acestei hipotensiuni se numără modificări subite ale poziţiei corpului, medicamente, boli cardiace, sarcină, odihnă prelungită în poziţie culcat, consum ridicat de alcool, anemie, alimentaţie defectuoasă. Starea de lipotimie (leşin) nu este deloc rară în cazul unei hipotensiuni.
Ca să previi o astfel de stare trebuie să eviţi te ridici brusc din pat sau de pe scaun, să reduci consumul de alcool şi să suplimentezi cantitatea de apă zilnică (poţi bea şi apă minerală care contribuie la ridicarea tensiunii), să eviţi mâncarea sărată şi să nu te ridici ghiftuită de la masă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa