Mergi la piscină? Aşa trebuie sa miroasă apa de acolo!

Raluca Dumitrică
piscina-totul-despre-mame

E sezonul bălăcelii şi toată lumea vrea să se răcorească. Dacă nu la mare, măcar în piscină. Iar acum avem la dispoziţie o serie de locuri în care putem înota, atât în interior, cât şi în exterior. Iată ce ar trebui să ştii şi tu despre cum ar trebui să miroasă apa din piscină!

Te bucuri peste măsură când ajungi la piscină, singură sau cu întreaga familie. Ba pleci de-acasă foarte aranjată, parfumată şi dată bine cu cremă de protecţie solară. Dacă mergi şi cu copilul sau copiii tăi, cu atât mai mult eşti atentă la aplicarea temeinică a acestei creme. Se ştie că ea îi protejează foarte bine pe copii de posibilele arsuri ale soarelui. Specialiştii ne spun, însă, că ar trebui să respecţi un sfat înainte de a te băga în apă. Sfatul este foarte util pentru calitatea apei din piscină!

Un duş înainte de bălăceală, obligatoriu la piscină

Bineînţeles că pielea ta e foarte curată, dar trebuie să ştii că este obligatoriu că înainte de piscină să faci un duş. E valabil pentru toţi cei din familie, deci şi pentru bebeluşi sau copii. Făcând acest lucru evităm să aducem în apă tot ceea ce se află pe epidermă. Adică transpiraţie, urme de la produse cosmetice, loţiuni emoliente şi chiar urină şi materii fecale. Potrivit epidemiologului Michele Hlavsa de la Centrul pentru Înot Sănătos şi pentru Prevenirea Bolilor din Atlanta, Georgia, citat de HuffPost, toate aceste lucruri aflate pe piele au în comun nitrogenul.

Cloraminele, substanţele care schimbă mirosul apei

Atunci când nitrogenul intră în contact cu clorul din piscină se formează cloraminele, acele substanţe chimice iritante. Astfel, în loc ca clorul să ne protejeze de microbii din piscină, el  ajunge să fie „învins” de cloramina care îi anulează efectul dezinfectant. Deşi o parte din microbi mor, totuşi, datorită clorului, foarte mulţi ajung să fie înghiţiţi de cei care înoată, ceea ce poate duce la îmbolnăviri. Mirosul apei se schimbă şi devine unul puternic, asemănător celui pe care îl întâlnim adesea la toaletă. Acest lucru nu e un indice al curăţeniei apei, dimpotrivă!

Apa din piscină nu ar trebui să aibă niciun miros!

Aşadar, cu cât apă din piscină are un miros mai pregnant de chimicale, din pricina cloraminei, cu atât este mai puţin curată şi sigură pentru înot. Exact, să nu crezi că acest iz de chimicale este un indice al faptului că totul e cât se poate de în regulă cu calitatea ei. Apa din piscină nu ar trebui să miroasă deloc! Doar un miros inodor garantează faptul că apa e proaspătă. Şi că n-a ajuns, încă, să fie afectată de păcătoasa cloramină, care nu elimină microbii.

Cloramina mai are şi efectul neplăcut de înroşire a ochilor, creând iritaţii şi chiar eczeme pe piele. Au fost cazuri în care cei care au înotat în apa cu cloramină din piscină au ajuns să aibă crize de astm. Această substanţă este considerată de specialişti responsabilă pentru declanşarea lor. Tot ei mai cred că această cloramină are şi potenţial cancerigen.

Un minut e suficient pentru duş

Dacă nu aveţi timp prea mult pentru un duş temeinic şi credeţi că acesta este singură cale pentru a avea acces la piscină, specialiştii ne încurajează. Şi un minut de stat la spălat este foarte bun în acest caz. Important este că el să fie făcut temeinic! Adică cu multă apă şi cu folosirea unui săpun, mai bine decât cu o loţiune de curăţare tip cremă, care rămâne mai mult pe piele, după spălare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa