Atenție la cremele de soare! Cel mai recent studiu arată că ingredientele trec în sânge și pot avea risc cangerigen

Theodora Fintescu, redactor
Ingredientele cremelor de soare trec în sânge – aceasta este cea mai recentă concluzie rezultată dintr-un studiu făcut de Food And Drug Administration (FDA), agenția responsabilă, printre altele, de reglementarea în SUA a alimentației, a alimentelor și a cosmeticelor, scrie cookinglight.com. Nivelul compușilor din creme care ajung în sânge s-a dovedit unul cu risc cancerigen în studiile pe animale.
Medicii și specialiștii în sănătate publică au recomandat de-a lungul timpului utilizarea cremelor de soare ca protecție împotriva efectelor nocive ale razelor UV. Cât de sigure sunt însă aceste produse, pe care oamenii le folosesc în mod regulat?

Noi descoperiri după 50 de ani de utilizare a cremelor solare

Timp de mai mulți ani, FDA a analizat siguranța produselor solare eliberate fără rețetă, pe care oamenii le aplică tot mai frecvent, iar producătorii le modifică permanent pentru a asigura protecție maximă împotriva soarelui. „Când cremele de soare au fost evaluate pentru prima dată, în anii 70, credeam că ingredientele din ele rămân la suprafața pielii. Dar am văzut că nu e tocmai așa, așa că am studiat mai mult”, a spus dr. Theresa Michele, director al diviziei de produse ce se eliberează fără rețetă, de la Centrul pentru Evaluarea Medicamentelor, din cadrul FDA.
Într-un studiu pilot publicat în JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane), cercetătorii implicați au descoperit că unele dintre ingredientele active din cremele de soare sunt absorbite în corp și intră în sânge.

La animale, cantitatea similară s-a dovedit cancerigenă

În cadrul cercetării, 24 de persoane au fost rugate să folosească diverse tipuri de protecție solară: spray, loțiune, cremă, timp de patru zile și aceeași cantitate a fost aplicată pe 75% din corpul voluntarilor de patru ori pe zi (aceasta este doza maximă recomandată de producători, care îi sfătuiesc pe cei ce se expun la soare să folosească protecție la fiecare două ore). În timpul studiului, participanților li s-a luat sânge pentru a vedea dacă se regăsesc în el patru ingrediente active comune, folosite în produsele de acest tip: avobenzon, oxybenzon, octocrylen și ecamsul.
S-a dovedit că toate cele patru ingrediente au trecut în sânge într-o cantitate care, crede FDA, ar putea avea risc cancerigen. ”Acest lucru confirmă faptul că e nevoie de studii suplimentare pentru a vedea care este semnificația clinică a acestui fapt”, a spus dr. David Strauss, co-autor al studiului și director în cadrul FDA.
”Avem o lipsă serioasă de informații care să ne arate dacă aceste ingrediente au sau nu efect asupra sănătății”, a mai spus el. Fiecare dintre cele patru elemente identificate în sânge aveau o valoare mai mare de 0,5 nanograme per ml de sânge, care este un nivel pe care specialiștii l-au asociat cu risc cancerigen în studiile făcute pe animale.

Cremele, testate ca medicamentele

Scopul studiului actual a fost acela de a stabili dacă ingredientele din produsele solare ajung sau nu în sânge, iar pentru a spune clar dacă efectele lor sunt sau nu nocive e nevoie de alte cercetări. Pentru că ajung în sistemul circulator, aceste produse vor trebui testate la fel ca medicamentele, a spus Strauss.
Dr. Scott Gottlieb, comisar FDA, a precizat că formulele acestor produse s-au modificat pe măsură ce companiile au inovat. Din 16 ingrediente active din cremele de soare, două nu au fost considerate sigure – PABA și Salicilat de trietanolamină, iar majoritatea producătorilor le-au scos din componența produselor.
Două alte ingrediente, oxidul de zinc și dioxidul de titan, sunt considerate sigure și eficiente, dar despre restul de 12, inclusiv cele trei cuprinse în studiul prezentat mai sus, nu există date suficiente despre siguranță și eficiență.
Până la cercetările ulterioare, autorii studiului recomandă folosirea cremei solare împotriva razelor UV. Iar în cazul celor îngrijorați de noile descoperiri, ei spun că se pot proteja de soare folosind haine cu protecție anti UV și evitând expunerea la orele prânzului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa