Beneficiile înotului pentru copii (P)

Să vorbim astăzi despre beneficiile înotului pentru copii!

Înotul este considerat un sport complet si este adesea recomandat copiilor. Pentru a afla câteva detalii de la un profesionist, am stat de vorbă cu domnul Bogdan Constantinescu, antrenor de înot la Body Art Wellness Club din incinta RIN Grand Hotel.

TOTUL DESPRE MAME: De la ce vârsta se recomandă înscrierea unui copil la înot ?

Bogdan Constantinescu: Cei mai mulţi părinţi sunt nerăbdători  sa-şi vadă copilul cât mai devreme în stare să-şi însuşească o aptitudine, să desfaşoare un sport și să aibă un program bine stabilit. Lecţiile de înot presupun însă o anumită disciplină şi un minim de rezistenţă la efort. Astfel, pot recomanda începerea lecțiilor de înot, în jurul vârstei de 5-6 ani, vârstă la care dezvoltarea fizică şi psihică sunt optime înotului. Desigur, se poate începe şi mai devreme, însă doar pentru a-l obişnui cu apa sau pentru a deprinde mişcările spontane, ceea ce presupune însa o supraveghere maximă.

TOTUL DESPRE MAME: Din experiența pe care o aveți, care sunt beneficiile reale ale înotului pentru copii?

Bogdan Constantinescu: Părinții remarcă, în primul rând că  ameliorează tonusul hiperactiv al copilului și  relaxează, pentru că înotul este o formă de divertisment  şi un mod de a-şi consuma energia. Eu privesc înotul şi ca o tehnică esențială în ”supravieţuirea socială”, pentru că dezvoltă încrederea în sine, esențială la vârsta lor fragedă, când tind să se compare cu ceilalți….

Din punct de vedere  fizic, înotul un exerciţiu aerobic complex, care implică activitate cardiovasculară amplă prin stretching, tonifierea musculaturii paravertebrale, abdominale. Înotul  creşte limita de forţă şi rezistenţă, ajută la o reeducare posturală în vremuri în care ne confruntăm atat de des cu deficienţe osteo-articulare grave, chiar și la vârste mici. Inutil să precizez cât de eficient este în prevenirea obezităţii şi a diabetului infantil, alte afecţiuni, din păcate  “la modă” astăzi.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt contraindicaţiile de care părinții ar trebui să țină cont?

Bogdan Constantinescu: Deşi  în diverse reviste se arată adesea că înotul e ideal la orice vârstă, pentru oricine,  neavând nicio contrandicaţie, lucrurile stau un pic diferit. În afară de afecţiunile dermatologice şi virale comune, există şi o serie de deficienţe ale coloanei vertebrale la care trebuie sa fim atenţi.  De pildă, un copil cu o scolioză în C, la stilul crawl, nu poate coordona mişcarea braţelor cu ridicarea capului pentru a realiza inspirația pe ambele părţi, ci doar pe o singură parte. Din fericire, tot prin înot, mai precis hidroterapie, putem corecta aceste deficienţe.

TOTUL DESPRE MAME: Cu ce echipament ar trebui să vină copilul la bazinul de înot?

Bogdan Constantinescu: Echipamentul  de bază pe care îl solicităm presupune costumul de baie/slip, şlapi de baie, ochelari de înot şi o cască de protecţie. De asemenea, halatul de baie, prosopul şi lucrurile de igienă personală, săpun, şampon nu trebuie să lipsească din rucsac.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()