Bila leneșă îi poate afecta și pe copii. Simptome și tratament

Ramona Dinescu
bila leneșă

Bila leneșă sau dischinezia biliară este o afecțiune întâlnită mai mult la copiii mai mari și adulți decât la copiii mici. Principala cauză este alimentația pe bază de grăsimi ce necesită un efort suplimentar din partea bilei pentru a putea fi digerată.

Cred că nu trece o zi în care să nu văd măcar o reclamă la un medicament pentru bila leneșă. Și toate reclamele sunt la fel: ai mâncat o oală de sarmale și îți este rău? Ia o pastilă ca să pui bila leneșă la treabă și apoi poți să mai mănânci încă o jumătate de porc. Niciodată nu ne îndeamnă să nu mai mâncăm grăsimi și prăjeli ca să nu mai suferim de dureri de bilă, ci mai degrabă ne oferă o pastiluță magică. Din păcate, o alimentație incorectă, chiar dacă efectele ei pot fi ameliorate pe moment pe moment cu o pastiluță, va avea consecințe negative pe termen lung.

Cauzele ce conduc la bila leneșă

Vezica biliară este o formațiune anatomică de dimensiuni mici situată în apropierea ficatului ce are rol de contractare pentru a elimina în intestin un lichid amărui (bila sau fierea) ce dizolvă alimentele. Cu cât alimentația este mai nesănătoasă, iar aici vorbim în special de grăsimi și mâncăruri grele, cu cât vezica trebuie să lucreze mai mult pentru a împinge mai multă fiere în organism. Uneori, din cauza grăsimilor în exces, acest proces se blochează, bila nu se mai elimină în intestin, iar digestia se desfășoară mult mai greu. Grăsimile prost digerate din intestin suferă un proces de fermentație și de aici durerile de stomac, balonările și stările de greață de care se plâng cei cu bila leneșă.

O altă cauză a bilei leneșe este pusă pe seama stresului și a sedentarismului. Cu cât suntem mai stresați, cu cât facem mai puțină mișcare și cu cât stăm mai mult pe scaun la birou, cu atât avem mai multe șanse de a dezvolta o astfel de afecțiune.

În cazul copiilor, bila leneșă este o condiție ce poate apărea cel mai devreme în jurul preadolescenței deoarece cei mici nu sunt supuși unei alimentații grele și de obicei fac foarte multă mișcare zilnic. Însă, bila leneșă este principala cauză de colică sau litiază (pietre la bilă) biliară.

Tratamentul bilei leneșe

Simptomatologia se manifestă prin durere acută în partea dreaptă sub coaste, greață, stare de vomă și gust amar în gură. Durerile apar brusc și se termină brusc, în special după masă. Uneori durerile pot dura și câteva ore.

Tratamentul constă în medicamente calmante și antispastice pentru a ameliora durerile de moment, însă dieta alimentară este cea mai sigură metodă prin care poți scăpa de astfel de simptome.

Alimentația trebuie să excludă cu desăvârșire prăjelile, grăsimile, mezelurile sau carnea tocată și trebuie să se compună în special din carne slabă, fructe, legume, pește și foarte multe supe.

Plantele medicinale precum rostopasca și cicoarea pot fi de mare folos în ameliorarea durerilor de bilă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa