Cancerul de piele cel mai întâlnit – cum arată carcinomul

Geta Roman, director editorial

Au evoluție silențioasă, nu dor și nu te mănâncă. Ceea ce arată ca niște bube care vin și trec de la sine pot fi, de fapt, începutul celei mai frecvente forme de cancer de piele – carcinomul cutanat.

„Românii asociază cancerul de piele doar cu alunițele. Nimic mai greșit. Oamenii se sperie de o aluniță, dar ignoră complet o leziune care nu se vindecă timp de o lună. Buba mică este buba cea mare de fapt. Orice leziune care nu se vindecă în maxim șase săptămâni trebuie să trimită pacientul la medicul dermatolog”, declară Dr. Anca Stanciu – medic dermatolog, fellow ASDS (Societatea Americană de Dermatochirurgie) in microchirurgie Mohs.

„Dacă arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație, un consult la dermatolog este vital. În România sunt estimate 45.000 de cazuri noi de carcinom cutanat pe an. Prin comparație, sunt doar 2.500 de cazuri grave de melanom malign” – adaugă Dr. Mihaela Leventer. În acest moment, 80% dintre cancerele de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere. Cu toate acestea, la noi în țară, deși 86% dintre români au auzit de cancerul de piele, 50% dintre aceștia nu știu că există mai multe tipuri. Mai mult, doar 3,6% știu ce este și cum se tratează cancerul de piele de tip carcinom, conform studiului realizat de Fundația Dr. Leventer Pentru Sănătatea Pielii. În România nu există date statistice referitoare la evoluția carcinomului cutanat, însă, în clinica Dr. Leventer Centre, numărul cancerelor de piele s-a dublat în ultimii 5 ani, iar 83% dintre acestea sunt cazuri de tip carcinom.

Cel mai eficient tratament, chirurgia Mohs

În acest moment, cel mai eficient tratament pentru carcinomul cutanat este microchirurgia Mohs. În străinătate această procedură este una Gold Standard și este folosită de peste 60 de ani cu rată de succes de 99.7%. Și în România oamenii au posibilitatea să se vindece de carcinom fără să rămână mutilați și traumatizați. De altfel, la noi în țară există singura clinică din Europa Centrală și de Est acreditată de ASDS (Societatea Americană de Dermatochirurgie) pentru practicarea microchirurgiei Mohs si pregatirea viitorilor medici pentru aceasta intervenție chirurgicală. Aici s-au realizat primele operații Mohs în 2007. De atunci au trecut 10 ani și peste 1.000 de cazuri de carcinom tratate cu succes.
La nivel mondial oamenii ajung la medic în stadii incipiente ale bolii, ceea ce face ca acest tip de cancer să fie și cel mai ușor de vindecat. În România, însă, oamenii nu au rutina screening-ului de piele, ceea ce îi aduce în cabinetul dermatologului în stadii foarte avansate, mutilante sau chiar fatale.


„50% dintre pacienți vin în stadii avansate ale carcinomului, ceea ce se traduce prin experiențe traumatizante și defecte foarte mari. Sunt oameni de vârsta a treia, care au dezvoltat carcinom în colțul intern al ochiului, pe degete sau la baza nasului. Aceștia ar putea rămâne mutilați pe viață în urma unei operații clasice de extirpare a tumorii. Chirurgia Mohs face economie de țesut și reconstrucție. De multe ori nu rămâne nici măcar o cicatrice în urmă și tot procesul durează o singură zi”, spune Dr. Mihaela Leventer.
Microchirurgia Mohs presupune eliminarea chirurgicală a tumorii conservând cât mai mult țesut sănătos. Se realizează prin îndepărtarea repetată a unor straturi foarte subțiri din pielea înconjurătoare. Fiecare strat este analizat la microscop în timp real pentru a confirma absența celulelor canceroase. Această metodă de tratament este recomandată în special tumorilor dezvoltate la nivelul capului, pe degete, în zona genitală sau pe fața anterioară a gambei, acolo unde e nevoie de foarte multă precizie și eliminarea a cât mai puțin ţesut.

După o zi, pacientul este externat

„După ce medicul chirurg termină excizia, tumora este trimisă în laborator pentru ca țesutul să fie examinat la microscop. În funcție de rezultatul comunicat de către medicul dermatopatolog, chirurgul știe dacă trebuie să reia excizia sau să închidă pacientul. Acest proces se repetă până nu mai există țesut malign (cu celule canceroase). Am avut pacienți la care am repetat acești pași și de 6 ori. Era vorba de o tumoră mare, cu reconstrucție complexă. Ce este fabulos la Mohs este că pacientul intră pe ușă cu cancer de piele și în maxim o zi pleacă pe picioarele lui, 100% vindecat”, spune Tiberiu Tebeică, primul dermatopatolog din România.

Dr. Leventer Centre, www.drleventercentre.com, s-a dezvoltat cu scopul de a oferi pacienților cu afecțiuni dermatologice soluții integrate și complete, atât pentru pielea sănătoasă, cât și pentru pielea bolnavă. Centrul oferă tratamente de estetică și cosmetică medicală, screening și biopsie de piele, tratamente pentru toate afecțiunile dermatologice, excizii de tumori pentru cancerul de piele de tip melanom, intervenții chirurgicale Mohs pentru cancerul de piele de tip carcinom și reconstrucții estetice după intervențiile chirurgicale complexe.
Centrul reunește o echipă formată din medici dermatologi cu certificări internaționale. Cu peste 10.000 de biopsii realizate în clinică și 99,7% rată de succes în tratarea carcinomului cutanat, Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) pe chirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est. De asemenea, este prima clinică acreditată de ASDS în Europa pentru programul ITMP (International Traveling Mentorship Program).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa