Femeile cu venituri mici pot depista cancerul mamar prin campania Mamografia Salvează Vieţi

Mamografie | Totul despre mame
Mamografia ajuta la depistarea incipienta a cancerului

Campania pentru sănătatea sânului, un program destinat femeilor din România

Mamografie | Totul despre mame
Mamografia ajută la depistarea incipientă a cancerului

Clinica Donna Medical Center, instituţie dedicată sănătăţii femeii şi Centru de Excelenţă pentru depistarea precoce a cancerului mamar, a lansat pe 1 octombrie, chiar de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului la sân, campania socială Mamografia Salvează Vieţi. Sub titulatura „Dăruieşte un like şi salvează o viaţă”, campania îşi propune să acorde pe o perioadă nedeterminată mamografii gratuite femeilor de peste 40 de ani, cu venituri sub pragul de 1.000 de lei. Centrul medical îşi doreşte, totodată, ca acest demers să ducă la salvarea cât mai multor vieţi prin depistarea precoce a cancerului mamar, precum şi la educarea publicului larg în privinţa pericolului cancerului la sân, iar, din acest motiv, Donna Medical Center va acorda în prima lună de campanie 50 de mamografii gratuite. Acestea vor fi acordate primelor femei înscrise în program, urmând că ulterior beneficiarele mamografiilor gratuite să fie selecţionate prin tragere la sorţi.

Depistarea precoce a cancerului mamar salvează vieţi

Iniţiativa campaniei îi aparţine medicului Elena Claudia Teodorescu, fondatorul Donna Medical Center, care, în cei 15 ani de experienţă în Imagistică Sânului, a constatat nevoia esenţială de depistare precoce a cancerului mamar pentru salvarea de vieţi şi pentru supravieţuirea în condiţii aproape normale a femeilor afectate de această boală. Campania este susţinută de Societatea de Chirurgie a Sânului, a cărui preşedinte este Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru şi care va oferi pacientelor diagnosticate cu cancer mamar consultaţii gratuite. De asemenea, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Crucea Roşie Călăraşi şi Info Cancer de sân şi compania TinaR şi-au anunţat suportul public pentru această iniţiativă.
„Prin campania Mamografia Salvează Vieţi ne dorim să ajutăm femeile înscrise în program prin acordarea de mamografii gratuite, într-un centru medical ultraspecializat în patologia mamară şi ginecologică. În acelaşi timp, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că, în faze incipiente, când poate fi tratat şi vindecat, cancerul de sân nu doare şi nu se vede, dar şi că mamografia este uneori singura metodă imagistică care poate să depisteze chiar şi cele mai mici formaţiuni suspecte. Pentru o penetrare cât mai bună a campaniei în toate mediile, chiar şi în rândul tinerilor, am ales să promovăm această iniţiativa pe canalele de socializare unde mesajele şi cauzele sociale sunt percepute şi distribuite mai uşor”, a spus dr. Elena Claudia Teodorescu, fondator Donna Medical Center.

Cancerul mamar, cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei, 25% dintre tumorile maligne pe care le prezintă femeile fiind identificate în această parte a corpului. Depistat incipient, cancerul mamar are o rată de vindecare de peste 90%. În ţara noastră, 8000 de noi cazuri de cancer la sân sunt depistate anual, iar jumătate din aceste cazuri sunt deja într-o fază avansată. Trebuie menţionat că rata de supravieţuire a pacientelor depinde de depistarea precoce a acestei maladii, iar reducerea mortalităţii este determinată de screeningul efectuat de medici specialişti
Recomandarea acestora este, aşadar, mamografia, care este o examinare a sânilor cu ajutorul razelor X, folosită pentru detectarea şi diagnosticul afecţiunilor sânului. Mamografia de screening se efectuează regulat la femei asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani, pentru a detecta orice anomalie suspectă sau orice modificare de la ultima mamografie efectuată. Mamografia depistează microcalcificările şi permite dubla citire şi aprecierea comparativă cu examene anterioare. Ca dezavantaje menţionăm iradierea, dar cantitatea de radiaţii este echivalentă cu un zbor cu avionul, precum şi posibila durere în zona examinată, deşi acest lucru a fost identificat la un număr redus de paciente. Trebuie subliniat, însă, avantajul său suprem, şi anume că scade mortalitatea cu 30%.

Femeile care doresc să beneficieze de o mamografie gratuită în cadrul clinicii Donna Medical Center se pot înscrie completând formularul de pe site-ul www.mamografiasalveazavieti.ro şi prin acceptarea termenilor şi condiţiilor campaniei. 
Anul 2014 este şi al treilea an în care clinica susţine programe de consiliere psihologică pentru pacientele cu cancer mamar, sub Grupul de Suport Psihologic Gratuit pentru Pacientele cu Cancer Mamar. Recent, Donna Medical Center împreună cu Hospice Casa Speranţei a iniţiat un Grup de suport pentru pacientele cu cancer de sân şi limfedem.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație