Ce boli pot lua copiii din mijloacele de transport în comun?

Ramona Dinescu
boli din mijloacele de transport in comun totul despre mame

Mijloacele de transport în comun pot fi surse de îmbolnăvire pentru întreaga familie, dar mai ales pentru cei mici.

Principalele boli la care ne expunem atunci când stăm în spații închise și aglomerate – cum sunt și mijloacele de transport în comun – sunt bolile care se transmit pe cale aeriană și infecțiile aparatului respirator.

Din nefericire, este suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulțime, prin tuse, strănut sau prin vorbit.

Aerul – calea de transmitere a infecțiilor

Infecțiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulație a microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau saliva au posiblitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2–2 metri, cu o rezistență de până la 30–40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporțional cu distanța la care ne aflăm de bolnav și durata contactului.

Boli contagioase transmise pe calea aerului

Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe și aparatul respirator.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp

Bolile contagioase au manifestări tipice. Iată la ce trebuie să fim atenți:

Rubeola – febră ușoară, tuse, faringită, durere de cap, stare de indispoziție, erupția cutanată sub forma unor pete roz.

Varicela – febră, oboseală, apetit diminuat, dureri de cap, inflamația gâtului, erupția pruriginoasă.

Rujeola – febră, tuse, prezența unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, erupție cutanată de culoare roșie.

Scarlatina – febră, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultăți la deglutiție, creșterea în volum a ganglionilor, inflamația faringelui și a amigdalelor, erupții cutanate. Articolul continuă mai jos:

Gripa – febră, transpirație, oboseală, tuse seacă, strănut, dureri musculare, epuizare.

Oreion – afectarea glandelor salivare, în special parotida (în spatele mandibulei).

Tuberculoza – transpirații, oboseală, tuse iritativă, apoi productivă, o stare subfebrilă prelungită.

Meningita – durere la nivelul cefei, durere de cap, vărsături, fotofobie.

Cum pot fi prevenite bolile aerogene?

Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomerațiilor, respectarea recomandărilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unică folosință, evitarea contactului cu bolnavii și evitarea spațiilor închise. Totodată, acolo unde este posibil, trebuie aerisite în mod repetat încăperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat să ia locul celui încărcat cu microbi.

Cum se poate crește rezistența organismului?

Pe lângă prevenire, creșterea rezistenței organismului față de agenții patogeni se face prin igienă riguroasă, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn, și prin rezolvarea la timp a unor focare de infecție din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infecții cronice ale rinichilor etc.

De asemenea, în momentul contactării bolii este indicată izolarea la domiciliu sau la spital și respectarea recomandărilor medicului. Astfel se va grăbi perioada de recuperare, iar riscul de a răspândi virusul va fi diminuat.

Pentru că drumurile prin oraș și contactul cu aglomerație sunt inevitabile, află mai multe de la medicul apifitoterapeut Daniela Bușneag care sunt remediile naturale care susțin imunitatea întregii familii.

Dă like și paginii noastre de Facebook, unde vei găsi multe alte articole interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa