Ce este poliomielita şi cum o putem preveni?

Dacă te întrebi ce este poliomielita și de ce este se tem specialiștii de o eventuală revenire a bolii în lume, află că poliomielita este o boală infecţioasă cauzată de virusuri, numită și  paralizie infantilă. Simptomele variază de la cele de răceală, ce nu produc paralizie, până la paralizie totală, care poate să apară în câteva ore.

Iată ce spun specialiştii de la babycenter.com

 • Este o boala infecţioasă cauzată de virusuri. Simptomele pot să nu existe sau pot să conducă la paralizie şi deces.
 • Există de cel puţin 6.000 de ani şi s-au făcut mari eforturi în a o preveni.
 • Se transmite prin contactul unei persoane cu alta-sunt trei tipuri de enterovirusuri.
 • Cel mai mare factor de risc este absenţa vaccinării. Virusurile se transmit doar prin contact direct sau indirect.
 • Simptomele şi semnele poliomelitei variază de la absenţa lor până la deformări ale membrelor, paralizie şi moarte.
 • Diagnosticul de poliomielită se bazează pe istoricul medical al pacientului, examinare şi simptome manifeste. Virusul poate fi izolat din ţesuturile pacientului şi confirmat.
 • Nu există vindecare pentru poliomielită, ci doar tratament de susţinere ce are scopul de a reduce sau limita simptomele.
 • Pentru cei mai mulţi pacienţi, prognosticul este bun, dar la unii starea se înrăutățește rapid şi apar deformări osoase, paralizie, dificultăţi de respiraţie şi imposibilitatea de a înghiţi alimente.
 • Poliomielita se poate preveni prin vaccinare, este posibilă chiar eradicarea bolii
 • Există două tipuri de vaccinuri (injecţie intramusculară sau vaccin oral cu virus viu atenuat), ambele sunt eficiente în a preveni boala.
 • O boală similară cu poliomielita a fost recent descoperită la copii în California şi produce paralizie ca la unii pacienţi cu polio. Dar această boală nu este poliomielită, zic medicii.

 

Care este istoria poliomielitei?

 • Au fost descoperite mumii egiptene cu membre deformate din cauza cea mai probabilă a poliomielitei. În 1789 a fost descrisă poliomielita pentru prima dată şi în 1834 primul document despre o epidemie de polio a consemnat existenţa ei în insula Sf Elena.
 • În 1855, medicul Guillaume Benjamin Amand Duchenne a demonstrat că poliomielita implică celulele din coarnele anterioare ale substanţei cenuşii din măduva spinării, deci sistemul nervos. Landsteiner şi Popper au descoperit virusul în 1908.
 • Plămânul de fier a fost fabricat în anii ‘20 pentru a ajuta supravieţuitorii să respire. Unul dintre cei mai celebri oameni care au avut poliomielită a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt.
 • Virusul a fost cultivat pentru prima dată în 1949, iar în 1951 au fost descoperite şi izolate trei tipuri de virusuri. In 1954 a fot dezvoltat primul vaccin pe scară largă (era un vaccin cu virus mort), administrat prin injecţie, iar în 1958 Dr.  Albert Sabin a făcut vaccinul cu virus viu atenuat, administrat oral.
 • În anii 2000, în SUA s-a trecut exclusiv la vaccinarea cu virus inactivat. În alte ţări se mai foloseşte vaccinul oral.
 • Virusul poliomielitic supravieţuieşte doar la oameni.
 • Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să eradicheze poliomielita. Infecţia a scăzut cu 99% în întreaga lume. In 2014, organizaţia a anunţat că nu se mai înregistrează cazuri în Asia de Sud-Est. Totuşi, în Orientul Mijlociu şi în Africa încă sunt cazuri în zone unde nu pot ajunge medicii care vaccinează. Iar când e război în aceste zone, poliomielita loveşte din nou pentru că se întrerupe vaccinarea.

Care sunt cauzele poliomielitei?

Poliomielita este cauzată de virusuri ARN. Sunt parte a grupului enterovirusurilor din famila Picornavirus. Sunt 3 tipuri de virusuri polio, iar tipul 1 este responsabil de 85% dintre paralizii. Acestea sunt distincte ca antigene, iar vaccinul pentru o tulpină nu protejează de alta. Imunitatea odată dobândită pentru oricare tip de poliomielită este o imunitate pe viaţă. Problema cu poliomielita este că distruge celule din coarnele anterioare din măduva spinării.

Cum se răspândeşte poliomielita?

Momentan, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că America, Vestul Pacificului şi Europa nu se mai confruntă cu poliomielită. În alte zone, cu incidenţă scăzută a poliomielitei, dar în care există războaie iar vaccinarea a fost întreruptă, sunt riscuri de epidemie (în Afganistan şi Siria). Cel mai mare risc de răpândire se înregistrează atunci când nu eşti vaccinat.

Poliomielita, ca şi rujeola, infectează doar oamenii. Virusul trece de la o persoană la alta, el se găseşte în gât şi intestine şi se răspândeşte prin contact cu fecalele (infectare fecal-orală) şi prin picături de salivă atunci când cineva strănută. Din păcate, oricine poate tranmite virusul înainte să aibă simptome.

Care sunt simptomele şi semnele  poliomielitei?

Din fericire,cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu poliomielită nu au simptome deloc, nici măcar nu ştiu că s-au îmbolnăvit de poliomielită. Aceşti pacienţi suferă de poliomielită non-paralitică sau minoră. Alții pot avea simptome de gripă, cu febră, stare de rău, durere de gât, de cap, gât şi muşchi înţepeniţi. Unii au şi erupţie pe piele.

Aceste simtome durează cam 10-20 de zile şi apoi se remit de la sine. Deşi poliomielita paralitică seamănă la debut cu cea minoră, cam după o săptămână simptomele  devin severe, cu dureri musculare şi spasme, pierderea reflexelor şi paralizie severă a muşchilor,  sau paralizie flască (membrele devin moi). La unii pacienţi, paralizia apare repede, în câteva ore de la infectare. Uneori, paralizia afectează doar o parte a corpului. Musculatura implicată în respiraţie devine nefuncţională la unii pacienţi şi au nevoie de asistenţă respiratorie.

Sindromul post poliomilitic descrie simptome ce apar la 30-40 de ani de la boala acută. Cauza nu e cunoscută. Manifestările sunt:

 • Dureri musculare
 • Dureri articulare
 • Scolioză, spondiloză şi /sau compresie radiculară sau periferică a nervilor
 • Mai pot apărea: slăbirea progresivă a muşchilor, inclusiv a muşchilor oculari uneori numită poliomielită bulbară, slăbiciune generalizată şi intoleranţă la frig.

Cum este diagnosticată poliomielita?

Odată ce virusul a infectat o persoană, nu este tratament care să vindece poliomielita. Diagnosticarea precoce şi tratamentele de susţinere cum ar fi: odihna la pat, controlul durerii, mâncare bogată în nutrienţi şi kinetoterapia pentru a preveni deformările pot reduce simptomele cauzate de paralizia musculară. Unii pacienţi însă vor avea nevoie de asistenţă şi îngrijire tot restul vieţii.

Unii au nevoie de o dietă specială dacă au dificultăţi de înghitire, alţii au nevoie de orteze pentru picioare şi deformări osoase.

În timp, se mai pot reduce din simptome, dar nu e ușor de prezis şi depinde de pacienţi. De exemplu, în trecut, pacienţii ce aveau nevoie de asistenţă respiratorie era trataţi cu un plămân de fier. Dar starea unor e îmbunătăţea şi nu mai aveau nevoie de asemenea terapie.

Care e pronosticul poliomielitei?

Pronosticul depinde de afectarea cauzată de virusul poliomielitic. Mulţi pacienţi au puţine simptome şi au prognostic excelent. Cei mai sever afectati vor trăi ca persoane cu dizabilităţi sau vor muri.

Cum putem preveni poliomielita?

Este posibil să o prevenim prin vaccinare. Vaccinarea individuală, mai ales a copiilor mici,  poate duce la imunitate pe viaţă. Virusul poliomielitic inactivat trebuie administrat la 2, 4 şi între 6 şi 18 luni. În 2002 acest vaccin a fost combinat cu cel antidifteric, antitetanos şi antipertussis şi antihepatitic B.

Centrul pentru Controlul Bolilor din UA recomandă revaccinarea pentru persoanele ce călătoresc în zone în care poliomielita este endemică. La fel, cei ce îngrijesc pacienţi cu polio trebuie să fie vaccinaţi şi să ia măsuri sporite de igienă.

Deşi majoritatea pacienţilor au durere la locul înţepăturii după vaccinare, aceasta nu lasă nici o cicatrice, ca în cazul variolei. Vaccinul oral care are virus viu atenuat ar putea sa infecteze alţi oameni pentru că se elimină prin fecale.  Se întâmplă rar, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat în toată lumea 760 de astfel de cazuri la 10 milioane de doze orale administrate.

Boala care seamănă cu poliomielita

În 2014, în California a apărut o epidemie de boală contagioasă ce seamănă cu polio, primul caz fiind înregistrat în 2012. Au fost afectaţi 59 de copii până în iulie 2015. Se numeste mielită flască. Ea s-a manifestat prin paralizie a membrelor care seamănă cu leziunile măduvei spinării. Toţi copiii erau vaccinaţi antipoliomielitic. Unii erau pozitivi la enteroviruul 68 care se ştie că poate provoca paralizii. Copiii nu au răspuns la tratamentul cu  sterozi şi imunoglobuline, abia 16% şi-au mai îmbunătăţit starea.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()