Ce este sindromul ovarului polichistic?

Alexandra Ion

Ovarul polichistic și problemele pe care le aduce în viața femeilor:

Ce este sindromul ovarului polichistic? O sumă de suferințe provocate de un dezechilibru hormonal care afectează ovulația normală, fertilitatea și funcția endocrină a ovarului.

Ovarele (două glande poziționate simetric la nivelul micului bazin),  secretă hormonii feminini responsabili de toate procesele fiziologice particulare femeii (de la menstruație, până la capacitatea de a concepe și face copii, de la caracteristicile secundare ale femeii – sâni, depozitele adipoase specifice care dau forma trupului femeii, până la absența părului de pe trup).

Care sunt primele semne?

Primul semn care indică sindromul ovarului polichistic este un ciclu menstrual foarte neregulat, rar, la intervale de peste 37 – 50 de zile. Se consideră mai mai puțin de opt menstre într-un an (după alții, mai puțin de cinci mestre într-un an), sunt un indicator de certitudine pentru ovarul polichistic. De aici vin toate celelate probleme: infertilitate, acnee, kilograme în plus în partea superioară a corpului, exces de pilozitate în zone în care femeile nu au păr – pe spate, pe burtă, pe piept, depresia și tulburări emoționale. În plus acest dezechilibru hormonal afectează serios sistemul metabolic și cel cardiovascular.

Ecografia și investigațiile specifice evidențiază prezența a numeroase chisturi mici (cât un bob de mazăre) la nivelul ovarelor. Simptomele ovalurului polichistic nu apar dintr-o dată și se instalează treptat, de regulă la circa 5-7 ani după apariția primei menstre.

Simptomele ovarului polichistic

Simptomele tipice ale sindromului ovarului polichistic sunt: un număr redus de menstre anual, la intervale mari de timp, cu mai mult de 35 de zile între menstre sau absența completă a menstruației. Aceasta este insoțită de absența ovulației, fapt care apare la mai mult de jumătate din femeile diagnosticate cu aceste sindrom. Pot apare sângerări anormale, între menstre, mai ales în perioada de debut a bolii.

Unul din semnele care indică sindromul ovarelor polichistice este creșterea părului în exces (hirsutism) pe față, piept, spate, abdomen, degete (în zone tipice cu păr ale bărbaților, din cauza dezechilibrelor hormonale și a excesului de hormoni masculini). La aceasta se adaugă probleme ale tenului, acnee, tenul gras, mătreață, căderea părului de pe cap, păr rar, pete pigmentare și modificări emoționale cu accentuate tendințe de depresie.

O altă serie de efecte pe care le are sindromul ovarului polichistic implică dureri în pelvis. Durerea este slabă spre moderată, dar caracteristic este faptul că este o durere continuă. Acumularea de kilograme, consecință a dezechilibrului hormonal are o caracteristică specifică în cazul femeilor care suferă de ovare polichistice, în sensul că acestea acumulează țesut adipos în partea de sus a trupului (brațe, spate, abdomen) și au șoldurile și sânii mici. Este o morfologie de tip adrogin (masculin) care apare mai ales la femeile care au această boală, dar care nu au făcut nimic pentru compensarea dezechilibrului hormonal.

În plan secundar, deficitul de hormoni poate favoriza apariția diabetului. Statistic, circa 30 la sută dintre femeile care au această boală și care nu au fost tratate pentru compensarea dezechilibrului hormonal, au probleme cu funcția pancreasului și un dezechilibru al glucozei din sânge. Al doilea efect secundar este tensiunea arterială crescută și complicații ale sistemului cardiovascular.

Mai trebuie spus că nu se știe exact care este mecanismul care produce această disfuncție a ovarelor și nici care sunt cauzele exacte ale apariției sindromul ovarului polichistic. Este însă dovedită componenta ereditară. Surorile și fiicele femeilor cu acest sindrom au un risc cu 50% mai mare să dezvolte boala.

Boala se poate trata și, cu cât este depistată mai repede. cu atât mai bine

Tratamentul este hormonal și chirurgical, și poate ameliora problemele într-un procent destul de mare. Un stil de viață sănătos, dieta, mișcarea și păstrarea unui bun echilibru emoțional pot oferi femeilor care suferă de sindromul ovarului polichistic o viață aproape normală. Deși șansele lor de a avea copii sunt mici, cu tratamente potrivite, pot reuși. Să mai adăugăm că spre 40 de ani boala se ameliorează simțitor în mod natural.

Citește și:

La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?

Căderea părului: cauze, prevenire şi tratament

Boala inflamatorie pelvină

Tot ce trebuie să ştii despre chisturile ovariene

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa