Ce înseamnă o casă aerisită corect?

Adriana Moscu
casa-aerisita-totul-despre-mame

O casă aerisită corect se poate obţine în câţiva paşi

Cât ții geamurile deschise, cum dai cu aspiratorul corect, cum scapi de umezeala din baie? Află cum obții o casă aerisită corect!

Poate că nu te-ai gândit niciodată la casa ta ca la un sistem de ventilație. Totuși, casele din lumea-ntreagă sunt (sau ar trebui să fie) proiectate astfel încât aerisirea lor să se poată face cu ușurință. Totuși, de ce, oricât ai ține geamurile deschise, tot mai percepi o urmă de aer închis, îmbâcsit, urât mirositor?

Poate pentru că sursele de poluare dintr-o casă sunt de până la cinci ori mai puternice decât cele din exteriorul casei – oricât de greu ți-ar veni să crezi asta. Cuptorul, boilerul sau centrala pe gaze, aerul condiționat, hota – toate produc monoxid de carbon și dioxid de azot. Chiar dacă aceste elemente sunt ventilate, este o idee bună montezi în casă un detector de monoxid de carbon, pentru a preveni accidentele domestice. 

O aerisire incompletă poate dăuna grav sănătății

Calitatea aerului dintr-o casă poate afecta serios sănătatea celor care o locuiesc. Pe lângă poluanții menționați mai sus, alergenii aflați în părul animalelor de companie, acarienii din praful de casă sau mucegaiul viciază și mai tare calitatea aerului din casă.

O casă insuficient aerisită poate duce la apariția unor simptome ca tuse seacă, durere în gât, ochi iritați, dificultate în respirație și chiar declanșarea astmului bronșic. În plus, dacă aerul nu se împrospătează constant, se pot înmulți durerile de cap, pot apărea răceli de durată și recurente sau episoade de bronșită.

În bucătărie

Schimbă periodic filtrele hotei (care se înfundă de la aerul îmbâcsit cu grăsime) și spală constant aragazul, astfel încât flacăra să nu ardă peste resturile de mâncare și să le carbonizeze, ducând la emiterea de substanțe nocive în aerul inspirat. Dacă gătești frecvent, o soluție care îți va ușura munca este să așezi deasupra aragazului folie de aluminiu, care este non-inflamabilă și poate fi îndepărtată după fiecare gătit.

Atenție la solvenți și produsele de curățenie

Aromele chimice din produsele pe care le folosești la curățenie pot degrada calitatea aerului din casă și pot produce alergii și iritații serioase, mai ales dacă intră în contact cu pielea sensibilă a copiilor mici, care petrec o bună bucată de timp jucându-se pe jos, pe podea. Folosește produse de curățare fără miros sau prepară-le chiar tu în casă, din soluții pe bază de oțet, bicarbonat de sodiu și argilă.

Deschide larg geamurile când faci curățenie

Dacă aspiri, mături sau ștergi praful cu geamurile închise, toată mizeria va pluti în aer și va fi inhalată de locuitorii casei. Oricât de frig e afară, îmbracă-te bine, expediază-i pe ceilalți într-o altă cameră și ține geamul deschis larg până termini curățenia. Lasă alte 5-10 minute după ce ai terminat de curățat o cameră, apoi mută-i în camera curată și continuă treaba în celelalte.

Truc: O idee este să faci curățenie când copiii sunt la școală sau în parc. Dacă nu ai timp să termini de curățat toată casa, nu-i nimic: fă câte o cameră pe zi.

Scapă de acarieni!

De fapt, e un fel de-a spune, pentru că aceste ființe microscopice se regăsesc cu milioanele acolo unde ți-e lumea mai dragă: pe așternuturile în care te odihnești și în pânza canapelelor pe care te relaxezi tu și cei mai mici membri ai casei. Acarienii sunt o sursă constantă de alergii, așa că, deși nu vei putea scăpa niciodată în totalitate de ei, poți lua câteva măsuri pentru a le diminua prezența:

  • scutură temeinic așternuturile și cuverturile o dată la două zile;
  • schimbă așternuturile o dată la cel puțin cinci zile și fețele de pernă odată la două zile;
  • înlătură covoarele groase, care se întind pe toată suprafața camerei și optează pentru carpete cu fir scurt (pentru asta, ideal e să ai parchet în toată casa);
  • folosește un aparat de reglare a umidității: acarienii se dezvoltă rapid în mediul umed, astfel încât trebuie să te asiguri că în casă umiditatea nu crește mai mult de 30-35%.

Nu fuma în casă

Fumul țigării se impregnează în pereți și în obiectele din casă, iar inhalarea acestuia va produce iritații grave la nivelul căilor respiratorii. Pe termen lung, fumul de țigară inhalat poate duce la apariția cancerului de plămâni sau a altor boli pulmonare.

Dă cu mopul

Dacă aspiri regulat, nu e neapărată nevoie să folosești soluții chimice de curățare a podelei. Pur și simplu înmoaie mopul în apă călduță, stoarce surplusul de apă și șterge suprafețele din casă. Un mop cu microfibră captează cu ușurință praful și înlătură mirosurile neplăcute. Poți adăuga un strop de oțet în apa de șters, pentru ca rezultatul să fie mai eficient.

Blochează mirosurile

Uneori, simpla închidere a ușilor dintre camere nu împiedică mirosurile din baie sau din bucătărie să se propage în toată casa. Folosește rulouri speciale care opresc mirosurile – pune-le pe jos, la baza fiecărei uși. Vor opri nu doar mirosurile, ci și curentul. Desigur, ai grijă să le speli săptămânal, pentru a înlătura mirosurile de care s-au impregnat.

Odorizează casa cu arome naturale

Poate că te tentează să folosești arome chimice pentru a obține instant un miros plăcut în casă. Însă aceste arome nu înlătură mirosurile neplăcute, doar le ascund o perioadă. În plus, pot provoca reacții alergice. Mai bine, folosește coajă de lămâie sau portocală, pe care să le pui la uscat pe calorifer sau pur și simplu să le lași într-un bol, alături de câteva crenguțe de brad ori pin. Și unele plante de interior, cum ar fi ferigile, planta păianjen sau aloe vera acționează ca purificatoare naturale ale aerului din casă. Atenție, însă: unele plante pot fi otrăvitoare – așază-le într-un loc sigur, la care copiii și animalele de companie să nu aibă acces.

Aerisește dimineața și seara

Deschide larg geamurile 5-10 minute (și învelește-i bine pe copii) dimineața, la prima oră, și seara, înainte de culcare: după caz, aerul proaspăt va va binedispune întreaga zi și vă va ajuta să vă odihniți cum trebuie.

Citeşte şi:
Cum să cureți rapid baia și bucătăria
Vis de familie: curăţenie în maşină!
Motivele ştiinţifice pentru care ar trebui să fugim la ţară cât mai des
Este necesar un umidificator în camera bebeluşului?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa