Ce se întâmplă cu imunitatea adulților care devin părinți

Ramona Dinescu
adulti raciti

Sistemul imunitar este cel care ne protejează pe fiecare dintre noi împotriva bolilor, infecțiilor și a altor factori nocivi ce ar putea afecta organismul. Cercetătorii au descoperit însă că, după ce devin părinți, sistemele imunitare ale celor doi parteneri din cuplu se remodelează în așa fel încât să devină similare.

Mai ceva ca gemenii

„După ce deveniți părinți, vi se vor schimba complet celulele ce constituie sistemele voastre imunitare”, susține Adrian Liston, cercetător în cadrul Translational Immunology Laboratory din Belgia. În 2016, Liston a făcut parte din echipa ce a documentat compoziția fizică a celulelor imunitare ale părinților. „Eventual, cei doi părinți pot sfârși prin a avea o imunologie comună, mai ceva decât în cazul gemenilor”, mai spune el. Așadar, faptul că ai devenit părinte te va schimba fundamental, însă, ceea ce s-a descoperit demonstrează că această schimbare are efect și la nivel celular și definește structura sistemului tău interior de apărare.

Sistemul imunitar are legătură și cu schimbările ce se produc la nivelul comportamentului

Sistemul nostru imunitar, în circumstanțe normale, tinde să fie stabil, fiind ocazional perturbat de anumiți factori. Un copil îți întoarce viața pe dos, dar și pe cea a partenerului tău, oferind în același timp o oportunitate de a vă remodela comportamentele ca o familie.

Obiceiurile zilnice devin convergente reprezintă motivul numărul 1 pentru care sistemul imunitar al părinților începe să devină similar după ce apar copiii. Când cuplurile se mută împreună încep să facă mai multe lucruri împreună. Unul dintre parteneri ar putea renunța la fumat doar pentru că celălalt este nefumător, pot face sport împreună, vor mânca aproximativ aceleași alimente și vor fi expuși aproximativ acelorași toxine. Toate acestea devin și mai adevărate când cei doi împart un copil.

Luate împreună, toate aceste lucrurile legate de mediu au impact asupra remodelării sistemului imunitar al părinților.

Cu toate acestea, putem spune că și cei care sunt colegi de apartament își pot remodela sistemul imunitar, însă mult mai puțin față de aceia care formează un cuplu și mult, mult mai puțin față de aceia care sunt și părinți.

Sistemul imunitar al părinților se modelează și în funcție de microbiomul lor

Trilioane de microbi ce trăiesc în exteriorul și în interiorul corpului tău interacționează constant cu sistemul tău imunitar. Îi putem considera antrenorii sistemului imunitar. Din ce în ce mai multe probe demonstrează că expunerea la microbi este extrem de importantă pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos. Expunerea la microbii din canalul de naștere, din laptele matern sau a celor ce se găsesc la fermele cu animale, s-a dovedit că îi protejează pe cei mici de boli mai târziu în viață.

Cum reușesc copiii să schimbe microbiomul părinților lor este încă o întrebare fără răspuns, însă majoritatea cercetărilor efectuate pe microbioamele adulților arată că perturbațiile sunt de scurtă durată, iar coloniile unice de microbi au tendința de a se reîntoarce la valorile inițiale după un anumit eveniment, cum ar fi o boală acută. Cu toate acestea, s-a demonstrat că aceste colonii de microbi tind să se unească, cu atât mai mult dacă în familie este și un câine. Așadar, este probabil ca un copil să facă același lucru pentru că sunt și mai multe bacterii ce pot fi împărțite între părinți.

Sistemul imunitar se modelează și după expunerea la patogeni

Aici aș putea povesti din experiența personală. După ce au apărut copiii, m-au expus la toți agenții patogeni pe care ei i-au adunat de peste tot. Nu am fost niciodată, nici eu, nici tatăl lor, atât de bolnavi cum am fost după ce au apărut ei în viața noastră. Asta susțin și cercetătorii: cei mici sunt expuși la tot felul de patogeni pe care sistemul lor imunitar nu i-a mai văzut și astfel se îmbolnăvesc. Bolile ajung și la noi și uite așa ne formăm un sistem imunitar family.

Stresul și lipsa somnului modelează același sistem imunitar

Stresul apariției unui copil pe lume, faptul că din acel moment ambii părinți au o grijă și o responsabilitate în plus, faptul că dorm tot mai puțin, sunt factori care afectează sistemul imunitar. Iar acești factori vin la pachet pentru ambii parteneri.

Starea de bine psihică influențează sistemul imunitar

Acest sistem imunitar este ca un balaur cu șapte capete, se pare. Poate fi dat peste cap de te miri ce. Da, ai auzit bine, poate fi influențat și de o stare psihică, lucru dovedit științific. După nașterea copilului, cuplul are de suferit, iar asta cred că am experimentat cu toții. Și acolo unde erau cele mai solide legături de iubire, tot a apărut o mică leziune la nivelul relației de cuplu. Această leziune a fost simțită de ambii parteneri. Și, după un timp, amândurora, ca părinți vă face bine aproape același lucru: binele copilului. Când este el bine și voi sunteți bine. Așadar, un alt motiv după care se modelează sistemul imunitar la pachet pentru ambii părinți.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa