Ce se întâmplă dacă nu mesteci suficient?

cum-trebuie-sa-mesteci-totul-despre-mame

Ai acordat vreodată atenție la felul în care mesteci? Unii specialiști susțin că majoritatea oamenilor înghit prea repede alimentele, mai ales dacă se grăbesc sau dacă pur și simplu așa s-au obișnuit.

Masticația este foarte importantă în primul rând pentru digestie, iar printre primele semne că nu mesteci suficient se numără balonarea, constipația și arsurile de stomac.

Iată câteva motive pentru care trebuie să mesteci mai mult:

Absorbi mai mulți nutrienți și energie din alimente

Mestecatul alimentelor ajută intestinele să absoarbă mai mulți nutrienți din moleculele de mâncare, ceea ce îți oferă mai multă energie și previne apariția indigestiei.

Un studiu publicat recent la Food Technologists Annual Meeting arată că niște participanți cărora li s-a oferit migdale, au avut o absorbție mai rapidă și mai bună în organism după ce au mestecat de aproximativ 40 de ori. Pe de altă parte, cei care nu au acordat atenție felului în care mănâncă, au avut probleme intestinale, oferind în același timp ocazia bacteriilor rele și ciupercilor să se dezvolte.

Unul dintre profesorii de la Institutul de Alimente, Dr. Richard Mattes a declarat că: „Dimensiunea moleculelor afectează bioaccesibilitatea energetică a produsului alimentar consumat. Astfel, cu cât se mestecă mai mult, cu atât mai puțin se pierd nutrienții.

Îți menții o greutate normală

Studiile arată că persoanele care mănâncă încet ajung să consume mai puține alimente, iar un bun exemplu sunt asiaticii. Poți încerca să consumi alimentele cu bețișoarele și vei simți imediat diferența. De altfel, varianta de a mânca puțin și des este cea mai bună!

Alimentele sunt expuse salivei

Cu cât alimentele sunt mestecate mai mult, cu atât sunt expuse enzimelor digestive din salivă, ceea ce ajută la digestie. Atunci când nu mesteci suficient, nu numai că îngreunezi digestia, dar îți poți irita și esofagul.

Mai puține probleme de digestie

Atunci când înghiți bucăți mari de mâncare, acestea rămân pentru o perioadă mai lungă de timp în intestine, ceea ce favorizează apariția anumitor probleme: constipație, flatulență, dureri abdominale.

Mai multă savoare

Dacă nu mesteci suficient, nu te vei bucura de gustul mâncării și până la urmă, de ce să nu recunoaștem? Mâncarea face parte din bucuriile vieții!

Cum trebuie mestecată mâncarea corect?

– mestecă bucăți cât mai mici de mâncare
– mestecă lent și mult până cânt simți că mâncarea și-a pierdut textura și începi să-ți simți saliva din nou
– termină de mestecat și înghite înainte de a lua o altă bucată de mâncare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa