Ciupiturile de țânțar, periculoase pentru copii. Cum le previi și cum le tratezi cu soluții blânde

Alexandra Irimiea
țânțari

Ciupiturile de țânțar sunt o mare pacoste, mai ales atunci când copilul are și o reacție alergică. Iată care este sfatul medicului pediatru pentru tratarea lor, dar mai ales prevenirea ciupiturilor.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă treziți dimineața cu pielea ciuruită de ciupituri? Pielea se înroșește, se umflă, dar cea mai rea reacție este mâncărimea pe care simți că nu o poți potoli cu nimic. Chiar dacă ai impresia că trec în câteva zile, ciupiturile de țânțar nu sunt întotdeauna inofensive, cu atât mai mult în cazul copiilor.

Cum au loc ciupiturile de țânțar?

Țânțarii sunt un grup de insecte în care doar femelele gestante se hrănesc cu sânge de mamifer. Ei sunt atrași de culori și de transpirație. Se înmulțesc atunci când în apropiere există ape stătătoare de la lacuri, bălți, dar și în apa de la ploaie, vaze din case etc.

Ciupiturile de țânțar pot fi periculoase deoarece prin înțepătură se pot transmite numeroase boli infecțioase virale, malaria și alți paraziți. În general, aceste boli nu sunt prezente în țara noastră, dar odată cu încălzirea globală pot apărea. De aceea este bine să ne ferim pe cât posibil de a fi înțepați de țânțari.

Odată cu înțepătura, din saliva țânțarului pătrund la locul de impact și diverse substanțe iritante responsabile de reacții alergice locale – umflătură și mâncărime care, la unii copii alergici, pot fi foarte pronunțate.

Cum prevenim ciupiturile de țânțar?

Medicul pediatru Cosmina Cristea, de la BBCare Medical Center, are câteva recomandări pentru părinți pentru prevenirea ciupiturilor de țânțar:
1. Plase la geamuri și uși, baldachine peste pat.
2. Pastile și soluții care prin evaporare îndepărtează țânțarii cu condiția ca spațiul să fie suficient de mare. Sunt sigure și pentru sugari, dar ar fi bine să fie oprite după ce își fac efectul (să nu fie lăsate în priză toată noaptea)
3. La plimbările de afară se recomandă folosirea hainelor cu mâneci lungi și pantaloni lungi, care să acopere cea mai mare parte a corpului.
4. Nu se recomandă spray-urile și soluțiile pentru sugari și copii până la 3 ani.

De ce ciupiturile de țânțar sunt mai periculoase pentru copii?

Copiii, spre deosebire de adulți, metabolizează și elimină din organism mai greu substanțele chimice. Cea mai severă reacție este șocul anafilactic, atunci când persoana înțepată este alergică la saliva insectei sau la anumite componente.

Iată care sunt sfaturile medicului pediatru pentru a ameliora efectul înțepăturilor:
1. Se pot folosi unguente de tip Fenistil sau mixtură mentolată care ameliorează mâncărimile. Ciupiturile se pot suprainfecta de la scărpinat, de aceea în acest caz este recomandată folosirea betadinei, soluție locală.
2. Uneori, la reacții alergice mai severe, pot fi folosite antihistaminicele orale pentru copii peste doi ani.
3. Înțepăturile cu edem (umflătură) mare la față sau cu reacție alergică pronunțată, trebuie tratate atât local, cât și general (antihistaminice orale).

Chiar dacă este greu să ne abținem, cel mai bine este să nu ne scărpinăm, pentru că astfel fisurăm pielea și riscăm să suprainfectăm locul. Dar dacă unui adult îi este aproape imposibil să nu se scarpine, cum îi spunem asta unui copil?

Iată câteva remedii naturale pentru alinarea mâncărimilor provocate de ciupiturile de țânțari:

1. Aloe vera – nu doar alină mâncărimile, ci și ajută și la vindecare
2. Bicarbonat de sodiu – se face o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, apoi se aplică peste zona cu mâncărimi
3. Coajă de banană – reduce disconfortul datorită antioxidanților
4. Lămâie – poți să freci zona cu pulpă de lămâie pentru a reduce riscul unei infecții
5. Oțet de mere
6. Pastă de dinți, eventual mentolată
7. Pătlagină – se aplică seva direct pe zona cu ciupituri
8. Plic de ceai – se pune un plic de ceai îmbibat cu apă rece
9. Ulei de arbore de ceai – se aplică nediluat și, în plus, are efectul de a îndepărta țânțarii
10. Pungi cu gheață – calmează rapid senzația de mâncărime

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa