Condimentele şi proprietăţile lor

Raluca Dumitrică
Condimente - scortisoara are beneficii pentru sanatate Totul despre mame
Ştiai că scorţişoara te ajută să slăbeşti?
Condimente - scortisoara are beneficii pentru sanatate Totul despre mame
Ştiai că scorţişoara te ajută să slăbeşti?

Ingrediente care te ajută să transformi inteligent gustul mâncărurilor tale

Condimentele sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale, au puţine calorii şi sunt pline de proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare. Dacă le incluzi în alimentaţia ta de zi cu zi vei vedea că acestea favorizează senzaţia de saţietate, facilitează digestia şi reuşesc chiar să înlocuiască sarea în alimentaţie. Foloseşte, însă, condimentele în funcţie de necesităţile organismului tău, respectând sfaturile de mai jos:

Ca să previi anumite boli

Chimenul este plin de magneziu şi de fier, este recomandat în cazul afecțiunilor digestive şi se poate mândri şi cu proprietăţile sale anti-cancerigene.

Pătrunjelul este o sursă importantă de vitamina C şi de fier, previne afecţiunile renale şi problemele de auz, dar ajută şi arterele să funcţioneze aşa cum trebuie.

Ca să combaţi migrenele

Ghimbirul s-a dovedit a fi un aliat de nădejde împotriva durerilor de cap, dar şi în tratarea astmului. Pe lista beneficiilor sale se mai numără şi faptul că scade nivelul colesterolului din sânge.

Ca să detoxifiezi organismul

Hreanul: deşi este iute şi nu poate fi consumat în cantităţi foarte mari, ve fi surprinsă să afli că şi o cantitate foarte mică de hrean poate să crească puterea de detoxifiere a ficatului.

Cuişoarele sunt pline de antioxidanţi şi îţi protejează ficatul.

Ca să ameliorezi problemele digestive

Anasonul, un antispasmodic recunoscut, este bogat în fier, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc.

Ca să inhibi pofta de dulce

Scorţişoara reduce pofta de dulce cu ajutorul aromei sale puternice. Totodată, acest condiment este o sursă excelentă de antioxidanţi, menţine nivelul zahărului din sânge şi scade colesterolul.

Nu uită să îţi condimentezi mâncarea şi cu…

Boabe de muştar, care sunt o sursă importantă de seleniu, mineral ce împiedică formarea radicalilor liberi, şi cimbru, ce te ajută în tratarea infecţiilor gâtului, inflamatiilor, bronşitei şi tusei convulsive.

Excesul de condimente poate fi dăunător!

Fulgii de chili şi ardeiul iute sunt plini de uleiuri volatile puternice, iar consumul lor în exces poate să irite tractul urinar şi sistemul digestiv.

Femeile însărcinate ar trenui să folosească şofran în cantitate foarte mică sau chiar deloc, deşi sofranul este cunoscut pentru calităţile sale anticancerigene şi antioxidante. Această recomandare este făcută pe baza unor studii care susţin că şofranul consumat în exces poate afecta dezvoltarea intrauterină a bebelusului.

Nucşoara poate să provoace ameţeală sau dezorientare, greaţă sau chiar halucinaţii, dacă este folosită în cantitate foarte mare.

Daniela Mihalcea/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa