Cum alegem ochelarii pentru copii?

Veronica Guzun, redactor
alegerea ochelarilor

Chiar dacă părinții sunt purtători de ochelari și știu multe despre acest accesoriu, atunci când trebuie să aleagă ochelarii pentru copii apar unele aspecte de care trebuie să țină cont. Iată care sunt acestea, conform site-ului de parenting ivona.bigmir.net.

Un aspect important este locul unde ochelarii se așază pe nas. La copii, piramida nazală este plată și se formează abia către 12-15 ani. Pentru a evita deformarea acestei regiuni, ochelarii trebuie să fie ușori și confortabili.

Alt detaliu este lungimea brațelor ochelarilor și deschiderea acestora, care nu trebuie să depășească 90-95 de grade. Altfel, alunecă de pe urechi și nas și presează pe zona temporală, ceea ce poate duce la dureri de cap, stare de greață, incapacitate de concentrare. Pentru copiii de vârste mici se recomandă ochelari cu brațe speciale ce se fixează pe urechea copilului și nu alunecă nici măcar atunci când acesta aleargă sau face mișcări bruște.

Respectarea cu strictețe a dioptriilor este o regulă sfântă. Nepotrivirea dioptriilor poate duce la crearea de imagini distorsionate, la tolerabilitate redusă și chiar la refuzul copilului de a purta ochelari.

Alte trei alegeri importante sunt: forma, materialul și lentilele

Pentru cei mici este recomandată forma rotundă, deoarece acesta oferă un câmp vizual extins, în comparație cu alte forme.

În ceea ce privește materialul din care sunt confecționați ochelarii, titanul, oțelul inoxidabil sau plasticul sunt trei soluții bune. Este important ca ochelarii să fie rezistenți, hipoalergenici și ușori. La ramele metalice există avantajul că pernuțele pentru nas sunt reglabile, iar dacă alegeți o ramă din plastic, țineți cont de grupa de vârstă pentru care acea ramă a fost creată.

Un detaliu extrem de important, deși fără utilitate practică, este aspectul ochelarilor. Copilului trebuie să-i placă ochelarii lui, de aceeea e bine să țineți cont și de preferințele celui mic.

Cele mai recomandate lentile pentru ochelarii copiilor sunt cele din plastic. Ele sunt rezistente la impact, sunt ușoare și pot avea un strat special care le apără pe termen îndelungat de zgârieturi și pete. De asemenea, dacă au aplicat stratul antireflex, sunt mai transparente decât lentila de sticlă, un alt mare avantaj. Lentila de sticlă, deși se zgârie mai greu, este periculoasă pentru copii pentru că poate răni ochiul în cazul unor accidente.

Luați în considerare recomandările oftamologului atunci când cumpărați ochelari pentru copil și verificați periodic dioptriile lui.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa