Cum convingi copilul să doarmă în camera lui? „Eu am reușit cu puțină perseverență”

Ramona Dinescu
Cum convingi copilul să doarmă în camera lui

Cum convingi copilul să doarmă în camera lui depinde mult de vârsta lui, de puterea de a înțelege și de a accepta anumite lucruri.

Ești una dintre acele mame care ajung să doarmă noaptea pe podea în camera copilului sau care se trezește lovită în coaste de un prichindel care se răsucește în patul matrimonial, făcându-vă pe voi, părinții, să abandonați corabia și să vă treziți dimineața care pe unde, obosiți și cu dureri de spate? Ți-ai dori ca cel mic să doarmă singur, în patul lui? Ți se pare un vis prea frumos?

Eu am fost acolo și pot spune că nu mi-a trebuit decât un plan și puțină perseverență.

În primul rând, este important să știi că fiecare dintre noi formăm asocieri legate de momentul somnului. Ca adulți, probabil avem nevoie de perna sau pătura favorite, sau de o anumită rutină precum a citi o carte sau a ne uita câteva minute la televizor. Copiii adesea se obișnuiesc să adoarmă numai dacă au un părinte în apropiere. Iar această nevoie se poate forma încă din primele luni de viață, sau poate apărea după o vacanță în care ați dormit împreună.

Această asociere îl poate face pe cel mic frustrat atunci când părintele încearcă să se sustragă și, decât să provoace un război, părintele preferă să ajungă să doarmă pe jos în camera copilului, sau să-l ia pe cel mic cu el în pat.

De fapt, copilul nu are nevoie de părinte pe timpul nopții, el are nevoie de odihnă. Iar a dormi singur, este cea mai bună opțiune pentru oricine. Mai mult decât atât, a învăța să adoarmă singur este un super progres pe care cel mic îl poate atinge. A învăța să adoarmă singur îl va învăța în același timp pe copil că poate să rămână singur și să fie în siguranță (în plus, copilul știe că părinții sunt în camera alăturată).

Vestea bună este că îl poți învăța și susține pe copilul tău să adoarmă singur într-un mod blând. Iată șase pași prin care familia ta poate ajunge să aibă un somn odihnitor în timpul nopții. Această teorie este susținută de Meri Wallace, expert în parenting și terapeut pentru copii și familie.

Cum convingi copilul să doarmă în camera lui?
Pasul 1: Analizează-ți propriile sentimente!

Cel mai adesea părinții sunt cei care simt un conflict interior atunci când vor să se separe pe timpul nopții de copil. Este foarte posibil să te bucuri de această apropiere cu copilul și inconștient să vrei să recuperezi timpul pe care nu i-l dedici suficient ziua. Poți face în așa fel încât să petreceți un timp special împreună, să-l rogi să te ajute să pregătiți cina sau să aranjați o zi doar a voastră în weekend. Dacă ai îndoieli legate de schimbările la nivelul rutinei de somn, copilul va prinde din zbor acest vibe al tău și va profita. Cu cât ești mai hotărâtă să vă separați în timpul somnului, cu atât vei reuși mai repede.

Cum convingi copilul să doarmă în camera lui?
Pasul 2: Explică-i copilului ce înseamnă schimbarea!

Vrei ca cel mic să înțeleagă motivele tale, astfel încât să nu se simtă abandonat și să fie mai cooperant. Ai putea să-i spui copilului, de exemplu: „Este important ca un copil să învețe să adoarmă în patul lui. Astfel va avea parte de cea mai bună odihnă, iar asta îl ajută să crească sănătos și puternic. Mami și tati se vor odihni mai bine și ei. Este treaba noastră, ca părinți, să avem grijă ca tu să fii sănătos, așa că vom încerca să te ajutăm să adormi singur”.

Cum convingi copilul să doarmă în camera lui?
Pasul 3: Nu renunțați la rutina de dinainte de somn!

Rutina este crucială pentru copii deoarece ei asociază mersul la culcare cu activități precum cititul unei cărți sau povestitul despre ziua ce tocmai s-a încheiat. Eu, în fiecare seară, stau aproape 30 de minute cu copiii în pat: le citesc și apoi adoră să stăm de vorbă despre vrute și nevrute, în special despre activitatea pe care fiecare dintre noi am avut-o în ziua respectivă. Apoi îi pup de câte 10-15 ori pe fiecare, sting lumina și le spun „noapte bună”.

Cum convingi copilul să doarmă în camera lui?
Pasul 4: Mută-te pe un scaun!

Dacă obișnuiai să te culci cu copilul, să stai întinsă în pat lângă el până adormea sau până dimineața, după ce luați împreună decizia ca el să adoarmă singur, mută-te pe un scaun lângă patul lui pentru discuțiile de dinainte de culcare. Dacă protestează, îi poți spune: „Mami se simte mult mai confortabil așa” și începi să-i citești din cartea preferată. Nu uita să-i spui mereu într-un ton blând că totul va fi foarte bine.

Cum convingi copilul să doarmă în camera lui?
Pasul 5: Mută scaunul tot mai departe de pat!

Din când în când, îi poți spune copilului că iei o pauză de la citit ca să te duci la toaletă, astfel încât copilul să înceapă să se obișnuiască cu scurtele absențe și poate chiar să adoarmă până ce te întorci. După un timp, poți plasa scaunul în afara ușii de la camera lui. Îi spui „Sunt aici” și dacă coboară din pat trebuie să-l trimiți înapoi pe un ton ferm, dar blând. Încet, încet trebuie să ieși din raza lui vizuală ca să înceapă să nu se mai concentreze atât de mult pe tine.

Cum convingi copilul să doarmă în camera lui?
Pasul 6: Ia tot mai multe pauze!

Ia tot mai multe pauze, din ce în ce mai dese și mai lungi, până într-o zi când îi spui: „Mă duc la bucătărie să spăl vasele și mă întorc să te învelesc”. Stabilește-ți ca termen de reușită o săptămână sau două, fără să te simți presată și frustrată că nu reușești în 2 zile. Și nu dispera dacă durează mai mult. Trebuie să-i dai atâta timp cât are nevoie deoarece este un obicei greu de schimbat. Însă ai răbdare, fii fermă și arată-i că-l susții, iar rezultatele trebuie să apară.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa