Cum să alegi încălțămintea copilului în funcție de vârstă?

Theodora Fintescu, redactor
cum să alegi încălțămintea copilului
Indiferent ce fel de pantofi alegi, asigură-te că au calapod comod și sunt suficient de lați încât să fie confortabili de la prima purtare.

Începerea școlii nu înseamnă doar goana după rechizite, ci și după îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii. Dacă hainele din semestrul anterior ar putea totuși să-i mai fie bune copilului, în ceea ce privește încălțămintea, e puțin probabil ca măsurile să mai corespundă.

Pentru a te ajuta să alegi încălțămintea potrivită, am realizat un ghid practic ce cuprinde principalele aspecte pe care să le ai în vedere atunci când alegi încălțămintea copilului tău.

Articol realizat cu sprijinul Băneasa Shopping City.

1. Asigură-te că știi măsura potrivită!

E posibil ca de la ultima achiziție de pantofi, piciorul copilului să fi crescut cu unul sau chiar două numere, așa că, dacă nu îl iei cu tine să probeze, în niciun caz nu merge pe ghicite. În cazul copiilor mai mici de trei ani, la fiecare patru luni, piciorul crește cu o jumătate de număr. După trei ani, piciorul crește cu o jumătate de număr la fiecare 4-6 luni. Când copilul este mic, regulile de alegere a pantofilor sunt simple: exclusiv materiale naturale (piele, bumbac, cânepă) și talpă flexibilă, pe care să o poți îndoi ușor cu mâna.

Când crește, alegerile devin mai complicate, pentru că oferta e mai vastă, activitățile lui sunt diverse și, în plus, cel mic vine cu propriile dorințe. Dacă mergeți împreună la cumpărături, asigură-te că, după ce copilul încalță pantoful și talpa lui a ajuns în vârf, poți introduce degetul tău mic în spațiul rămas la spate. Este important ca pantoful să fie confortabil și suficient de lat cât să nu strângă. Nu te baza pe faptul că încălțămintea se mai lasă, pentru că ai putea avea surpriza ca, după câteva purtări, să nu se întâmple acest lucru și să fie prea târziu pentru retur. Mai mult, o măsură prea mică poate duce la apariția bătăturilor și a unghiilor încarnate, precum și la deformarea degetelor.

Pont: Dacă mergi la cumpărături fără copil, măsoară-i talpa când el se află în picioare, nu culcat sau în fund, pentru că, sub presiunea corpului, diferențele de dimensiune a tălpii sunt semnificative.

2. Alege talpa antiderapantă pentru pantofii de școală

Copiii aleargă, sar, se împiedică, alunecă, așa că talpa antiderapantă este cea mai bună soluție, atât pentru școală, cât și pentru orele de sport. Talpa trebuie să fie rezistentă, iar partea de călcâi trebuie să fie foarte stabilă. Dacă ai un copil care se împiedică frecvent, optează pentru încălțăminte cu vârful rotunjit și ușor ridicat. Atenție, însă, ca pantofii să nu fie foarte înguști în partea din față și să nu strângă degetele!

3. Materiale potrivite activităților pe care le face frecvent copilul

Indiferent de activitățile pe care le va face cel mai frecvent copilul cu noii lui pantofi (joacă, mers la școală, sport etc), încălțămintea trebuie să aibă un calapod confortabil. Dacă îi va purta doar în interior, alege materiale care permit pielii să respire, chiar cu găurele. Ține cont de faptul că încălțămintea care nu este confecționată din materiale naturale împiedică pielea să respire, favorizează apariția umezelii, a bacteriilor, a ciupercilor și a mirosurilor neplăcute.

4. Respectă dorințele (rezonabile) ale copilului

Pe măsură ce cresc, copiii vin cu propriile solicitări în materie de îmbrăcămine și încălțăminte. Cei mici vor culoare și supereroi, cei mari vor branduri celebre. Încearcă să nu faci rabat de la calitate și învață-i pe copii, de mici, cum să facă alegeri sănătoase pentru viața lor. Fiecare familie trasează propriile limite atunci când vine vorba de dorințele copiilor, dar e important ca, de mici, ei să știe că aspectele ce țin de sănătate nu sunt negociabile. În cazul fetelor, spre exemplu, pantofii cu toc trebuie să fie un mare Nu cel puțin până la vârsta pubertății. Purtând toc prea devreme, sistemul osos are de suferit, iar coloana se poate deforma.

5. Alege pantofi pe care copilul îi încalță/ descalță ușor

Sunt rare cazurile în care preșcolarii și școlarii mici învață să-și lege cu ușurință șireturile, așa că alege pentru această vârstă încălțările cu scai sau cu șireturi elastice, care nu necesită legare. În felul acesta, tu câștigi timp dimineața, iar copilul, independență. În cazul copiilor mai mari, pentru care legarea șireturilor nu reprezintă o problemă, faptul că se încalță sau descalță greu ar putea însemna că pantofii aleși sunt prea înguști sau că șireturile sunt prea strânse. Atunci când îți dorești încățăminte care poate fi pusă și scoasă rapid, pantofii de tip slip on pot fi cea mai bună soluție. Aceștia sunt disponibili atât pentru copii mici și mari, fate și băieți, cât și pentru adulți.

În această perioadă, în care părinții sunt în căutarea celor mai bune produse pentru școală, peste 35 de magazine din Băneasa Shopping City te așteaptă cu cele mai bune oferte și cu tot ceea ce e necesar pentru începutul noului an școlar.
Găsești aici și o gamă variată de încălțăminte, pentru copii mici și pentru copii mari, branduri pe alese și produse de calitate, care întrunesc toate condițiile pentru ca experiența mersului la școală să fie una plăcută.

Iar dacă tot ajungi la mall și faci cumpărături, profită și de ofertele speciale. La Băneasa Shopping City la cumpărături de 500 de lei din magazinele partenere, dacă înscrii bonurile pe www.baneasa.ro, primești garantat unul dintre cele 250 de vouchere Diverta în valoare de 200 de lei. Mai mult, poti câștiga prin tragere la sorți una dintre cele 30 de tablete Huawei Matepad T8.

Mai multe detalii găsiți aici: https://www.baneasa.ro/backtostudy2020

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa